Slaaptips

Zoek jij algemene slaaptips om jouw nachtrust te bevorderen? Wil jij een ochtendmens worden? Of ben jij juist benieuwd naar alle feitjes over slaap zoals het het nut van een powernap. Op deze pagina vind je alles wat te maken heeft met slaap en geven we je diverse slaaptips.

Slaaptips

Tips om beter te slapen

Maak van je slaapkamer een plek waar je tot rust komt


Je slaapkamer moet een plek zijn waar je meteen in zen-modus gaat. Zorg dus voor een rustige omgeving met zo weinig mogelijk prikkels.


Opruimen voor rust in je hoofd

Rondslingerende kleding, lege verpakkingen van snacks of een uitpuilende wasmand? Hoe hard je ook opkijkt tegen opruimen net voor je gaat slapen of tijdens de ochtendrush, een nette slaapomgeving doet wonderen. Rust in je slaapkamer betekent immers ook rust in je hoofd. Maak er dus een gewoonte van om kleding op te plooien en op te bergen, zorg voor een wasmand met deksel of zet je wasmand in een andere kamer en vermijd afval in je slaapkamer. Een kleine dagelijkse inspanning die je niet alleen een betere nachtrust oplevert, maar ook voorkomt dat je slaapkamer een puinhoop wordt.


Een kalmerend kleurenpallet

Met de juiste kleuren en prints creëer je een kalmerende omgeving. In de slaapkamer kies je het best voor neutrale tinten zoals pastelkleuren, wit, beige of een donkere kleur. Ook groen, blauw en geel zijn prima kleuren voor in de slaapkamer omdat ze een kalmerend effect hebben. Fellere kleuren zoals rood, roze of paars vermijd je beter: die kleuren werken volgens de kleurenpsychologie niet kalmerend, maar stimuleren de geest. Een kleur gekozen voor de muren? Het geheel wordt nog mooier met beddengoed dat er prima bij past. Mis je toch wat vrolijkheid in je slaapkamer? Zoek enkele kleurrijke accessoires uit om de omgeving op te fleuren.

 

Planten in je slaapkamer

Wist je dat planten een rustgevend effect hebben? Een plant in je slaapkamer is dus een goed idee. Bovendien zijn planten fijne accessoires en zorgen ze voor extra sfeer en huiselijkheid. Je leest wel eens dat planten niet thuishoren in de slaapkamer omdat ze te veel zuurstof gebruiken, maar dat is een fabeltje: de hoeveelheid zuurstof die een plant verbruikt in verwaarloosbaar. Een plant zorgt net voor extra luchtzuivering, meer zuurstof en een hogere luchtvochtigheid. Benieuwd welke plant je best uitkiest? Lees alle info over planten in de slaapkamer.

Zorg voor de ideale omgeving

 

De juiste temperatuur

De temperatuur in je slaapkamer heeft een grote invloed op je nachtrust. Niets vervelender dan ‘s nachts rillen van de kou of baden in het zweet. De ideale temperatuur voor je slaapkamer is heel persoonlijk, maar over het algemeen slaap je het best in temperaturen tussen 16 en 22°C.

 

Luchtvochtigheid en verluchting

De luchtvochtigheid in je slaapkamer heeft een effect op je lichaam: een te lage luchtvochtigheid zorgt voor meer stof en droogt je slijmvliezen uit, een te hoge luchtvochtigheid verhoogt het risico op microben en zorgt voor minder comfort. Wil je de luchtvochtigheid in je slaapkamer op peil houden? Verlucht dan dagelijks een halfuurtje.

 

Verduistering

Hoe donkerder de slaapkamer, hoe beter je slaapt. Heb je geen gordijnen of gordijnen die veel licht doorlaten? Dan is de kans groot dat je ‘s ochtends (te) vroeg gewekt wordt of dat je ‘s avonds de slaap niet kunt vatten door licht dat binnenkomt. Zorg dus voor gordijnen of rolluiken die goed verduisteren of een verduisterend oogmasker.

 

De stilste kamer

Een stille slaapkamer draagt bij aan een onverstoorde nachtrust. Als je de keuze hebt, kies je dus beter voor een slaapkamer zo ver mogelijk van de straatkant. Heb je toch geregeld last van nachtlawaai? Schaf goede oordopjes aan ongestoord door te slapen.

Comfort boven alles

Hoe gezellig en aangenaam jouw slaapomgeving ook is, om echt goed te slapen is een goede slaapuitrusting onmisbaar. Besteed dus voldoende aandacht aan het bed waarin je slaapt, je matras, hoofdkussen en beddengoed.

 

Slaapuitrusting op maat van jouw wensen

Wil je elke nacht heerlijk indommelen? Zorg dan dat je matras, topmatras en hoofdkussen aangepast zijn aan jouw lichaam, slaaphouding en je persoonlijke voorkeuren. Slaap je het liefst op een zachte of een stevige ondergrond? Heb je het snel te warm? Heb je last van lichamelijke kwaaltjes zoals nek-, rug- of schouderpijn? En slaap je meestal op je zij, op je rug of op je buik? Al die factoren zijn bepalend bij de keuze van jouw ideale slaapuitrusting. Hoe beter je matras en hoofdkussen zijn aangepast aan je lichaam en wensen, hoe beter je zal slapen. Hulp nodig bij je keuze? We helpen je graag op weg:

 

Het juiste beddengoed

Niet alleen je (top)matras en hoofdkussen bepalen hoe comfortabel je slaapt, ook je beddengoed heeft een grote invloed op je nachtrust.

 

Comfortabel dekbed

Comfort is voor iedereen anders en dat geldt dus ook voor het ideale dekbed. Ben je op zoek naar een dekbed dat jou warm houdt bij frisse nachten? Of heb je net nood aan een dekbed dat goed ventileert? Dekbedden bestaan in heel wat diverse materialen, elk met hun specifieke eigenschappen. Met een dekbed met een donzen vulling kan je rekenen op goede isolatie, ventilatie en een luxegevoel, een dekbed van wol is vochtregulerend en houdt je heerlijk warm en een dekbed van bamboe is ideaal voor wie het ‘s nachts snel warm heeft. Door te kiezen voor een zomer- en winterdekbed of een vierseizoenendekbed geniet je het hele jaar door van optimaal comfort.

 

Dekbedovertrek en hoeslaken

Een zorgvuldig uitgekozen dekbedovertrek geeft niet alleen extra sfeer aan je slaapkamer, maar zorgt er ook voor dat je ‘s nachts heerlijk slaapt. Een flanellen dekbedovertrek is heerlijk zacht en warm, een katoenen dekbedovertrek ademt goed en is prima voor elk seizoen en een dekbedovertrek uit satijn of linnen voelt zalig luxueus aan. Ook je hoeslaken beïnvloedt je comfort. Heb je het snel warm in bed? Dan is een verkoelend hoeslaken een goede keuze. Voor een extra zachte ondergrond is een hoeslaken van jersey ideaal.

Gezonde gewoontes

Van gezonde leefgewoonten pluk je ‘s nachts de vruchten. Je ritme, je voeding en je algemene levensstijl hebben immers een grote impact op je nachtrust:

  • Vermijd schermen voor je gaat slapen: Het blauwe licht van schermen is nefast voor je slaap-waakritme. Blauw licht geeft je brein de indruk dat het dag is, waardoor je lichaam en geest wakker blijven en je minder snel slaperig wordt. Bijna bedtijd? Leg je smartphone, laptop of tablet een uurtje voor je gaat slapen aan de kant.
  • Zorg voor voldoende ontspanning: Check je vaak nog je mails voor je gaat slapen? Of werk je tot ‘s avonds laat? Dan is de kans groot dat je nog lang wakker ligt. Met een ontspannen en rustige geest kan je eens zo snel de slaap vatten. Probeer dus voldoende tijd voor jezelf te nemen voor je onder de wol kruipt.
  • Laat cafeïne en alcohol links liggen: Cafeïne en alcohol hebben een negatief effect op de kwaliteit van je slaap, net zoals vette, suikerrijke of pikante voeding. Door een kop koffie ‘s avonds te vervangen door een kopje thee, kan je je slaap bevorderen.
  • Beweeg voldoende: Sporten is niet alleen goed voor je lichaam, het helpt ook om je hoofd leeg te maken en tot rust te komen. Zit je een hele dag achter je bureau? Zorg dan voor sportieve pauzes of maak ‘s avonds nog een wandeling voor je in de zetel ploft. Wanneer je lichaam moe is, zal je sneller in slaap vallen dan wanneer je een hele dag hebt stilgezeten.


Voel je je vaak moe of lukt het je niet om een hele nacht door te slapen? Raadpleeg de adviespagina’s over doorslaapproblemen voor extra tips om je nachtrust te verbeteren.