Bewezen: dit is het geheim voor de perfecte powernap

 

Slecht geslapen, of last van een middagdip? Een powernap helpt jou de dag door te komen. Als je hem goed doet tenminste. Want hoe doe je nu de perfecte powernap? Wij vroegen het aan slaapexpert dr. Els van der Helm.

Home 180

Wat is een powernap?

Een powernap is een dutje van maximaal 20 minuten. Veel mensen kiezen ervoor om een powernap te doen rond het middaguur in de hoop met een extra portie energie de dag door te komen. Leuk, zo een klein dutje, maar werkt dat écht? We vroegen het aan slaapexpert dr. Els van der Helm.

Een powernap, werkt dat echt? 

Wanneer je ’s nachts goed slaapt heb je overdag in principe geen powernap nodig. Wanneer je ’s nachts minder goed slaapt, of simpelweg minder uur slaapt dan jouw lichaam nodig heeft, dan kan het zijn dat je last hebt van een slaaptekort, ofwel slaapschuld. Een powernap kan in dit geval helpen om jouw slaapschuld in te lossen. Volgens slaapexpert dr. Els van der Helm heeft een powernap wel degelijk een positief effect. Zo kan dit kleine dutje ervoor zorgen dat jouw aandacht en concentratie tot wel 4 uur na een powernap verhoogd blijft. Maar leg eens uit, hoe doe je dan een goede powernap? Geen zorgen, ook dat hebben wij al voor jou uitgezocht.

Wat is het geheim voor de perfecte powernap?

Je bent al goed op weg om een expert in powernappen te worden. Je bent nu vast benieuwd naar het geheim van een goede powernap. Het beste kan je een powernap doen tussen 12.00 uur en 15.00 uur. Door op dit moment de powernap in te zetten raakt je biologische klok niet in de war met het moment van opstaan in de ochtend of slapengaan in de avond. Je weet inmiddels dat de perfecte powernap maximaal 20 minuten duurt en weet nu ook wanneer je het beste jouw powernap kan inzetten. Maar voor je het positieve effect van powernaps zelf gaat ervaren is er nog wel iets dat je moet weten.

Er is een reden dat de perfecte powernap maar maximaal 20 minuten mag duren. Met een korte powernap doorloop je namelijk niet de hele slaapcyclus, zo voorkom je dat je in een diepe slaap terecht komt. Waarom is dat zo belangrijk? Wanneer je in je diepe slaap wakker wordt dan wordt je erg moe wakker. En dat is dus precies wat je wil voorkomen met een powernap! Voor je een powernap gaat doen kan je het beste even een wekker zetten. 20 minuutjes dus. Maar wacht, voor je begint met powernappen is er nog een laatste ding wat belangrijk is om te onthouden.

Het is normaal wanneer je niet gelijk in slaap valt, ja echt, ook wanneer je niet in slaap valt rust je uit. Wanneer je vaker een powernap inplant zal je merken dat het je steeds beter afgaat. Je zal merken dat een powernap ook jou meer aandacht en concentratie kan opleveren. Merk je dat je juist wel heel snel in slaap valt tijdens het doen van een powernap, dan is jouw slaapschuld misschien zo groot dat je beter een recovery nap kan doen. Lees verder om te ontdekken hoe je een recovery nap het beste kan doen.

Hoe doe ik de perfecte recovery nap?

Voor we je uitleggen hoe je de perfecte recovery nap doet, is het belangrijk om eerst het verschil te weten tussen een powernap en een recovery nap. In tegenstelling tot een powernap doorloop je bij een recovery nap één hele slaapcyclus. Een slaapcyclus duurt ongeveer 90 minuten. Anders dan bij een powernap komt je tijdens een recovery nap wel in je diepe slaap terecht. Omdat je de hele cyclus doorloopt wordt je niet in je diepe slaap wakker. Toch kan het zijn dat je na een recovery nap moe wakker wordt. Hoe zit dat dan?

Hoewel het wanneer je wakker wordt erop kan lijken dat je niet bent uitgerust en alleen maar moeier bent, is jouw lichaam wel degelijk uitgerust. Het zal niet lang duren voor jij je fitter begint te voelen. Om dit proces wat te versnellen kan je het beste direct opstaan, het licht opzoeken en bewegen. Je zal merken dat je je na korte tijd fitter begint te voelen en klaar bent voor de rest van de dag. Wist je trouwens dat topsporters ook recovery naps doen overdag om hun lichaam sneller te laten herstellen? Nu snappen we dat de meeste mensen overdag geen tijd hebben voor een dutje van 90 minuten. Laat staan wat de baas ervan zou vinden! Kijk voor jezelf wanneer jij welke nap inzet. Voor veel mensen betekent dit een powernap rond het middaguur en een eventuele recovery nap in het weekend.

Zo je hebt nu alle handvaten om de perfecte powernap uit te voeren. Gun jezelf wat tijd om jouw dutjes te implementeren in je dagelijks leven. Begin klein, met bijvoorbeeld één dag in de week en bouw het daarna langzaam verder uit! Geniet van alles dat de powernap jou kan bieden, ik weet zeker dat ook in jou zich een expert powernapper schuil houdt!

Alles begint bij een goede nachtrust

Met powernaps kan je je energielevel een goede boost geven, maar bekijk het niet als een manier om slaap in te halen. Meer nog: een powernap zal meer voordelen bieden in combinatie met een goede nachtrust. Merk je dat je een chronisch tekort hebt aan slaap? Maak dan echt werk van een goede nachrust, en lees ook onze slaapadviezen om de beste versie van jezelf te worden.

Onze favoriete producten voor een powernap

 1. Dixxius Support Traagschuim Soft Hoofdkussen 20% korting met code
  Dixxius Support Traagschuim Soft Hoofdkussen
  Regular Price 79,- Special Price 47,40
  Out of stock
 1. Dixxius Airfresh 4-Seizoenen Dekbed
  Dixxius Airfresh 4-Seizoenen Dekbed
  Special Price 220,-
  100%