Onderhoudsadvies

Het onderhouden van je bed inclusief (top)matras is erg belangrijk. Wil je weten waarom en hoe je het beste jouw slaapkamerproducten onderhoudt? Hier vind je alle antwoorden op jouw vragen over onderhoud.

Levensduur van een boxspring

Levensduur van een matras

Matras draaien en keren

Eikenhouten meubels

Topper draaien en keren

Onderhoud van je boxspring

De basis van jouw boxspring kan wel 20 tot 25 jaar mee. Hoe beter je je boxspring onderhoudt en reinigt, hoe langer de levensduur. Heb dus oog voor elk onderdeel van je boxspring:

  • De matras en topdekmatras: Hoewel je boxspring 25 jaar kan meegaan, is dat niet het geval voor je matras en topdekmatras. Je matras vervang je het best na maximaal 10 jaar, een topdekmatras gemiddeld na 5 jaar. Door je matras en topdekmatras regelmatig om te draaien hou je ze langer intact.

  • De bekleding: Wil je het textiel van je boxspring zo lang mogelijk fris houden? Zorg dan voor voldoende ventilatie en leg dagelijks je dekbed open. Stofzuig je boxspring wekelijks en stof hem geregeld af met een (vochtige) doek om vuil te verwijderen. Is je boxspring bekleed met leer? Dat onderhoud je makkelijk door met een wekelijkse afstofbeurt.

  • Het hoofd- en voetenbord: Probeer het hoofd- en voetenbord van je boxspring zo weinig mogelijk te belasten om het zo lang mogelijk intact te houden. Hoe je het hoofd- en voetenbord reinigt, hangt af van het materiaal waarmee het bekleed is.

  • De bedbodem: Een bedbodem heeft in principe weinig onderhoud nodig. Vlekken kan je verwijderen met een droge of vochtige doek.

Heb je een elektrisch verstelbare boxspring? Dan is het belangrijk dat je overbelasting vermijdt. Laat de motor na elk gebruik even afkoelen en verstel je hoofd- of voeteneinde nooit als je erop zit of staat.

Onderhoud van je matras

Een matras gaat gemiddeld 5 tot 10 jaar mee. De uiteindelijke levensduur van jouw matras hangt af van het materiaal waaruit ze is gemaakt en hoe goed je ze onderhoudt. Hoe beter het onderhoud, hoe langer ze hygiënisch blijft. Wil je de levensduur van je matras verlengen? Daar bestaan enkele trucjes voor:

  • Bescherm je matras

Een topdekmatras vermindert de druk op je matras en voorkomt dat vuil, vocht en huidschilfers in je matras terechtkomen. Een matrasbeschermer of molton vormt nog een extra beschermlaag. Zo blijft je matras langer als nieuw.

  • Reinig je matras goed

Stofzuig maandelijks je matras om stof, huidschilfers en huisstofmijt te verwijderen. Zitten er vlekken op je matras? Verwijder ze meteen met een vochtige doek of speciaal reinigingsmiddel voor matrassen.

  • Draai je matras geregeld om

Als je continu veel druk uitoefent op dezelfde plaats op je matras, ontstaat kuilvorming en lig je dus minder comfortabel. Dat voorkom je door je matras regelmatig om te keren, zowel in de lengte als in de breedte.

  • Verlucht je slaapkamer en matras voldoende

Veel vochtopname maakt je matras onhygiënisch en minder veerkrachtig. Door dagelijks je slaapkamer en je matras goed te ventileren, zorg je ervoor dat het vocht niet diep in je matras trekt. Zo geef je bacteriën geen kans en behoudt je matras langer haar veerkracht.

Draag zorg voor je slaapkamermeubels

Heb je veel aandacht geschonken aan de inrichting van je slaapkamer? Dan wil je je meubilair het liefst zo lang mogelijk als nieuw houden. Zeker houten slaapkamermeubels blijven langer mooi als je ze goed behandelt. Een eikenhouten bedframe of nachtkastje hou je in topconditie door het te behandelen met een passend reinigings- en onderhoudsproduct. Zo zorg je ervoor dat je meubels minder gevoelig worden voor verkleuring en vlekken.

Naast een goed onderhoud van je slaapkamer, heeft ook de luchtvochtigheid en de temperatuur een invloed op de conditie van je meubilair. Hoe meer de temperatuur en de luchtvochtigheid schommelt, hoe meer houten meubels kunnen krimpen of vervormen. Een luchtvochtigheid rond de 55% is ideaal. Wil je de luchtvochtigheid in je slaapkamer meten? Dat kan met een hygrometer. Met een luchtbevochtiger hou je de luchtvochtigheid op peil.

Wij staan voor je klaar

Heb jij een vraag of hulp nodig? Je kunt via de mail of telefonisch contact met ons opnemen. Voor persoonlijk advies kun je het beste direct bellen (0800 39804) met een slaapadviseur of langskomen in één van onze winkels.