Nieuw: KAMEO het aanpasbare matras

1+1 gratis

Dag

Uur

Min

Sec

Hoe zit het nu met … slapen en hormonen?

Niet in slaap kunnen vallen, urenlang draaien in je bed en vroeg wakker worden. Het zijn allemaal problemen die te maken kunnen hebben met je hormoonstelsel. Nu denk je misschien: wat hebben hormonen met slapen te maken? Misschien gaat er een belletje rinkelen als we het woord “melatonine” noemen. Dit slaaphormoon is namelijk één van de meest bekende hormonen. We vertellen je er alles over.

Slaaphormoon melatonine

Melatonine is een slaaphormoon dat in je hersenen wordt aangemaakt. Dit hormoon speelt een belangrijke rol bij het reguleren van je biologische klok. Is er voldoende melatonine aangemaakt, dan krijgt je lichaam als het ware een seintje dat het tijd is om te gaan slapen. Het hormoon zorgt er dus voor dat je slaperig wordt en in slaap valt. 's Nachts neemt de aanmaak van melatonine af, dan word je weer wakker.

De hoeveelheid die wordt aangemaakt, is afhankelijk van onderstaande factoren.

  • Daglicht

    Melatonine reageert sterk op daglicht. Je bevordert de aanmaak door overdag te genieten van voldoende daglicht. 's Avonds is het juist beter om de aanwezigheid van daglicht, schermen en lampen te beperken.

  • Beweging

    Hoewel lichaamsbeweging de aanmaak van melatonine bevordert, kun je dit beter niet doen voordat je gaat slapen. Je hebt dan nog te veel adrenaline in je lichaam, wat de aanmaak van melatonine remt.

  • Stressniveau

    Om goed te slapen is het belangrijk dat je stresshormoon – cortisol – laag is. Heb je last van stress, dan wordt de aanmaak van melatonine geremd en val je dus minder gemakkelijk in slaap.

  • Vitamines

    Ook een tekort aan vitamines kunnen ervoor zorgen dat de aanmaak van melatonine wordt geremd. Het gaat dan vooral om zink, magnesium, calcium en vitamine B en C.

  • Dagritme

    Heb je onregelmatige werktijden of last van een jetlag? Dan kan de biologische klok in je hersenen van slag zijn. Dat heeft ook invloed op de aanmaak van melatonine.

Lees ook: Beter slapen doe je zo

Het geheim voor een goede nachtrust

Nu we weten wat melatonine is en waar het op reageert, kunnen we ook vaststellen hoe je de aanmaak kunt bevorderen:

  • Zorg – tot twee uur voor het slapengaan – voor voldoende daglicht en lichaamsbeweging.

  • Maak je niet te druk, stress heeft namelijk een negatieve invloed op je nachtrust.

  • Eet gedurende de dag genoeg voedingsmiddelen die zink, magnesium, calcium en vitamine B en C bevatten.

  • Zorg voor een regelmatige dagindeling. Ga elke dag rond dezelfde tijd slapen en sta rond dezelfde tijd op. Idealiter zet je zelfs je werktijden én de tijden waarop je eet vast.

Lees ook: 11 tips voor een goede nachtrust

Melatonine als medicijn

Er zijn verschillende supplementen, medicijnen en kruidenmiddeltjes op de markt die ervoor zouden zorgen dat je beter slaapt. Eén van de meest bekende hiervan zijn melatoninetabletten.

Deze tabletten worden door veel mensen gebruikt om ’s avonds sneller in slaap te vallen. Vaak wordt gedacht dat het medicijn geen kwaad kan. Het is immers een lichaamseigen stof, toch? Niet helemaal waar. Op termijn kunnen melatoninetabletten er juist voor zorgen dat je slechter slaapt. Daarnaast werkt het ook verslavend. Wees er daarom altijd voorzichtig mee én raadpleeg altijd je huisarts voordat je het wilt gebruiken.

Lees ook: Hoe zit het eigenlijk met slapen en alcohol?

Wij staan voor je klaar

Heb jij een vraag of hulp nodig? Je kunt via de mail of telefonisch contact met ons opnemen. Voor persoonlijk advies kun je het beste direct bellen (0800 39804) met een slaapadviseur of langskomen in één van onze winkels.