Het vakantiegevoel vasthouden, kan dat?

De vakantie is begonnen, heerlijk! Lekker ontspannen en even weg van de dagelijkse beslommeringen. Na je vakantie voel je je weer even helemaal opgeladen. Hoe werkt dat eigenlijk, dat opladen? Waarom heb je na de vakantie in een keer meer energie? En kun je dat vakantiegevoel ook vasthouden?
Vakantiegevoel

De kracht van daglicht

Minder verplichtingen en nieuwe ervaringen dragen zeker bij aan je vakantiegevoel. Maar de echte oorzaak voor het vakantiegevoel is daglicht. We zijn gemaakt voor daglicht. Licht, en vooral daglicht, heeft de grootste invloed op de biologische klok in onze hersenen en zet die iedere dag gelijk met de echte tijd. Daardoor blijven de processen in ons lichaam gelijk lopen met het 24 uurs ritme van de dag en nacht. Zo ook onze slaap-waak cyclus. Volgens Jan Denneman van de Good Light Group moet er daarom veel meer aandacht komen voor het effect van licht op onze gezondheid.


Wie voldoende daglicht ziet slaapt beter

Daglicht beïnvloedt onze biologische klok en is daarom heel belangrijk voor onze slaap en gezondheid. Met voldoende daglicht ben je alerter, productiever en heb je een beter humeur. De volgende keer wanneer een collega zit te mopperen, kan je hem of haar het beste dus even naar buiten sturen!


Hoe te weinig daglicht je nachtrust verstoort

Als we het grootste deel van de dag binnen zijn, dan gaat onze biologische klok zo’n twintig minuten per dag achterlopen. Na een paar dagen is dat al één tot twee uur! Je kunt het vergelijken met een jetlag, daarom noemen we dit ook wel de sociale jetlag. Net als een gewone jetlag geeft deze ook problemen met slapen.

Laten we als voorbeeld aannemen dat je een week te weinig daglicht hebt gehad. Als je om elf uur wilt gaan slapen, staat je lichaam pas in de acht of negen uur stand. Je bent nog veel te alert om goed te slapen omdat je nog teveel cortisol hormoon, dat is ons stress of waakzaamheidshormoon, in je lichaam hebt. Je lichaam heeft nog te weinig melatonine aangemaakt, wat juist zo belangrijk is voor een goede diepe slaap. Wellicht slaap je wel in, moe van de hele week, maar je bereikt niet de diepe slaap die je lichaam nodig heeft om te herstellen. Je wordt dan niet uitgerust wakker, bent minder productief en krijgt een slechter humeur.


Op vakantie wordt jouw biologische klok gelijk gezet

Tijdens onze vakantie en het vele daglicht dat onze ogen zien, wordt onze biologische klok na een aantal dagen alweer gesynchroniseerd met de tijd van de dag. Daardoor is je lichaam als je naar bed gaat dan klaar voor een goede nachtrust. Je slaapt beter, je stemming gaat erop vooruit, en daar is dat vakantiegevoel weer!

Na de vakantie brengen we weer veel tijd binnen door, waar we te weinig daglicht zien. Daar kan ons lichaam niet goed tegen en dit zorgt ervoor dat het vakantiegevoel vaak snel verdwijnt. Het licht binnen is overdag te zwak en ’s avonds te sterk voor onze biologische klok. De klokcellen kunnen niet opmaken hoe laat het nu werkelijk is en gaan achterlopen: de sociale jetlag.


Drie stappen naar goed licht

Gelukkig kun je er zelf wat aan doen om het vakantiegevoel vast te houden. Dit zijn mijn 3 tips:

1. Zorg ervoor dat je overdag zo veel mogelijk buiten bent, maak een wandeling in de ochtend, ga buiten lunchen of maak een lunchwandeling.

2. Zorg dat je binnen zoveel mogelijk in de buurt van een raam zit, het liefst binnen één meter afstand.

3. Installeer goed licht. Goed licht is het juiste licht op het juiste moment.. Zorg overdag voor veel licht en bouw dit ’s avonds af naar minder en zachter licht. Normale binnenverlichting is niet sterk genoeg voor onze biologische klok. Gelukkig is er tegenwoordig speciale verlichting, die wel sterk genoeg is.


Zo houd je dat vakantiegevoel het hele jaar vast! Werken deze tips niet voor jou? Dan zit er niks anders op dan op een welverdiende vakantie te gaan!


Door: Jan Denneman van de Good Light Group