Hoe zit het nu met … slapen en roken?

Slapen en roken | Swiss Sense Slapen en roken | Swiss Sense

Een sigaret voor het slapengaan, wanneer je wakker wordt of bij dat eerste kopje koffie. Bij veel rokers lijkt het onderdeel geworden van hun avond-, ochtend- en slaapritueel. Maar is slapen en roken wel zo’n goede combinatie? Wij vertellen je er alles over.

Rokers versus niet-rokers

Dat roken niet goed is voor je gezondheid, is je vast niet onbekend. Maar wist je dat het ook niet bevorderlijk is voor je nachtrust? Uit onderzoek blijkt dat rokers vaker slaapproblemen hebben dan niet-rokers. Ze slapen slechter en minder lang.

Dat rokers slechter slapen dan niet-rokers heeft verschillende oorzaken.

 

  • Ontwenningsverschijnselen
    Nicotine is het stofje in sigaretten dat ervoor zorgt dat je verslaafd raakt. Je lichaam heeft er dan behoefte aan. Die behoefte verdwijnt ’s nachts niet, waardoor je er letterlijk wakker van kunt worden.

    Hoe dat precies zit? Je slaap bestaat uit ongeveer vijf slaapcyclussen van 90 minuten. Na iedere cyclus word je heel even wakker. Vaak heb je dit niet eens door. Je lichaam controleert dan of alles in orde is. Heb je behoefte aan een sigaret, dan merkt je lichaam dit op. Je wordt dan automatisch wakker.
  • Stimulerende werking
    Naast een verslavende werking, heeft nicotine ook een stimulerende werking. Dit is vergelijkbaar met cafeïne. Je bloeddruk wordt hoger, je hartslag sneller en het zorgt voor een verhoogde hersenactiviteit. De aanmaak van melatonine wordt geremd, waardoor je minder slaperig wordt. Precies wat je níet wilt als je lekker wilt slapen.

Gestopt met roken

Ook als je net gestopt bent met roken kun je last hebben van slaapproblemen. Dat is niet zo gek nu je weet dat je lichaam al na een paar uur last krijgt van ontwenningsverschijnselen. Daarnaast kun je last krijgen van een tragere hartslag, rusteloosheid, humeurigheid, hoofdpijn…

Gelukkig zijn deze klachten na een tijdje verdwenen. Slaapproblemen door roken verdwijnen dan in veel gevallen als sneeuw voor de zon. Daarnaast zorgt stoppen met roken ervoor dat je een rustigere hartslag hebt. Je bent zelfverzekerder, vrolijker, rustiger en hebt minder gezondheidsklachten. Ook stuk voor stuk bevorderend voor je nachtrust!

Nog steeds slaapproblemen?

Ben je al langer gestopt met roken en heb je nog steeds slaapproblemen? Het kan ook andere redenen hebben. Om een oplossing te vinden, is het goed om eerst te weten hoe slapen precies werkt. Want wat is nu eigenlijk een goede nachtrust? En wat zijn dé ultieme slaaptips? Je leest het op deze pagina.