Wat betekenen mijn dromen?

Dromen betekenen vaak meer dan je denkt. Je krijgt niet alleen inzicht in relaties, maar dromen geven meestal ook een beeld van jouw daadwerkelijke emoties. Gemiddeld droomt iedereen 5 tot 7 keer per nacht. Sommige dromen duren slechts 5 minuten, anderen kunnen tot wel 45 minuten duren. In totaal kunnen we per nacht tot wel 2 uur lang dromen!
Wat betekenen mijn dromen

De top 10 van de meest voorkomende dromen

Droom jij vaak hetzelfde? Grote kans dat hier een betekenis achter zit. We zetten de top 10 meest voorkomende dromen én de betekenissen hiervan voor je op een rij.

 

1. Achtervolging: een échte klassieker onder de dromen

Een droom met een achtervolging, is vaak een droom die vaker voorkomt. In je droom wil iemand je kwaad doen of zelfs vermoorden, waardoor je diegene probeert te ontwijken en vermijden. Een menselijke reactie is wegrennen of verstoppen. Deze droom zegt iets over hoe je omgaat met stress en/of angst. Je voelt je op de één of andere manier bedreigd in jouw dagelijks leven of durft geen confrontatie aan te gaan met iets dat je eng vindt. Probeer te achterhalen wie degene is die je achtervolgt en krijg zo inzicht in de achterliggende gedachte van jouw stress of angst.

 

2. Uitvallende of verrotte tanden: horrorachtig en eng

In deze droom vallen je tanden uit of zijn ze verschrikkelijk aan het rotten. Tanden staan symbool voor kracht en zelfvertrouwen. Deze dromen kunnen verschillende betekenissen hebben:

- Wanneer tanden uit je gebit vallen wanneer je je mond open doet, ben je bang dat anderen jou onaantrekkelijk vinden.

- Mis je tanden of zijn ze aan het rotten? Je hebt een grote angst om voor gek te staan. Het is een onmacht om jouw eigen lichaam te beheersen.

- Soms ben je net lekker bezig in een activiteit, wanneer je tanden opeens uit je mond vallen. Is dit het geval in jouw droom, dan ben je onzeker en machteloos in een situatie in het echte leven.

 

3. Helemaal naakt: met schaamrood op je kaken

Opeens realiseer je het, je bent naakt en iedereen kan je zien… Tot dat moment liep alles normaal. De betekenis van deze droom is dat je gevoelens van ongemak en schaamte hebt. Je voelt je vaak kwetsbaar en bent tegelijkertijd bang om jezelf open te stellen. Wil je weten hoe je dit kunt verbeteren? Werk aan je eigen zelfvertrouwen. Het is nergens voor nodig om je te schamen!

 

4. Vallen: de meest realistische droom

Een droom over vallen is de meest realistische droom, die vaak voorkomt. Soms komt het voor dat het lichaam daadwerkelijk signalen krijgt die de hersenen aan vallen koppelen, waardoor je wakker schrikt. Soms droom je enkel over vallen. Heb je veel last van deze droom? Dan is er een grote kans dat je onzeker bent en angst hebt voor iets in je leven dat je niet in de hand hebt. De oorzaak van deze droom is vaak het gevoel van gebrek aan ondersteuning van je omgeving. Probeer te achterhalen welke problemen je precies ervaart en zoek steun bij anderen!

 

5. Vreemdgaan: expressie van seksuele behoeften

Dromen over vreemdgaan zijn de meest onbesproken dromen. Je deelt deze dromen namelijk liever niet met je partner. Wanneer je droomt dat je zelf vreemd gaat, heb je weinig vertrouwen in jouw huidige relatie. Ook kan het zijn dat je het gevoel hebt verwaarloosd te worden door je partner. Droom je echter dat je partner vreemdgaat? Je bent bang om hem of haar te verliezen in het echte leven. Dit kan zijn doordat je partner druk is met andere dingen en weinig tijd voor je heeft.

 

6. Faalangst: herkenbaar voor (oud-)studenten

Een droom over faalangst klinkt je vast bekend, als je (oud-)student bent. Er zijn verschillende varianten van deze droom. Soms droom je dat je niet genoeg tijd hebt voor het examen, of dat je continu wordt afgeleid. Een andere keer kun je de ruimte van het examen niet vinden of ben je niet goed voorbereid. Deze droom betekent vaak dat je het gevoel hebt dat je niet goed voorbereid bent. Je bent kritisch op je eigen werk en hebt een hoge werkdruk.

 

7. Beroemdheden: link naar verlangens in het leven

Weleens een beroemdheid ontmoet in één van je dromen? Dan wil dit meestal zeggen dat je behoefte hebt aan erkenning. Jouw droom wordt gelinkt aan verlangens die je in het dagelijks leven hebt. Wanneer je zelf een beroemdheid bent, stel je te hoge eisen aan jezelf.

 

8. Kapotte apparatuur: het einde van jouw favoriete apparaat

Iedere nacht droomt er wel iemand over het kapot gaan van zijn of haar favoriete telefoon, laptop of ander apparaat. Het apparaat doet plots niet meer wat je wilt. Deze droom kan verschillende betekenissen hebben:

- Het kan zijn dat een deel van je lichaam niet werkt zoals het hoort

- Ook kan het zijn dat je contact met de werkelijkheid verloren raakt

- Soms betekent het dat je nerveus bent voor een ontmoeting met een andere persoon

Ga voor jezelf na wat het meest van toepassing is en probeer een oplossing te vinden voor je probleem.

 

9. Verlamming: een natuurlijke droom

Een droom over verlamming komt vaak voor. De hersenen reflecteren de huidige staat van het lichaam, terwijl je droomt. Als je aan het dromen bent, verkeer je namelijk in de REM-slaap en is het lichaam onbeweeglijk. Indien je hierover droomt, heb je vaak het gevoel dat je weinig controle hebt in het dagelijks leven en dat je onmacht voelt in een bepaalde situatie. Je bent gefrustreerd dat je bepaalde zaken niet kunt beïnvloeden. Bedenk voor jezelf hoe je het gevoel van controle kan verhogen, bijvoorbeeld door meer verantwoordelijkheid te krijgen en ga hier mee aan de slag.

 

10. Vliegen: je voelt je net een échte superheld (of niet…)!

In je droom vlieg je heerlijk rond en geniet je van het uitzicht. Je voelt je net Batman en het is een avontuurlijke ervaring. In jouw dagelijks leven heb je alles onder controle. Door een andere kijk op een bepaalde situatie, heb je een persoonlijk gevoel van macht. Lukt het echter niet om te vliegen? Dan mis je juist deze controle in jouw dagelijkse leven… Ga op zoek naar wat je mist en probeer dit te verbeteren! Heb jij vaak dromen óf nachtmerries en weet jij wat deze betekenen?