Welke slaaphouding is het beste voor jou

Slaap jij meestal op je buik, op je rug of op je zij? Of ben je een onrustige slaper die alle houdingen afwisselt? Iedereen heeft een favoriete slaaphouding en die houding heeft een invloed op jouw lichaam. De slaaphouding die het beste is voor jou, is heel persoonlijk en afhankelijk van jouw lichaam. Benieuwd welke slaaphouding goed is voor jou? En is jouw matras aangepast aan je slaaphouding?

Ik ben een rugslaper

Als je op je rug slaapt, krijgt je lichaam een goede ondersteuning en wordt je gewicht goed verdeeld over het hele matras. Rugslapen is dus meestal een prima slaaphouding. Bovendien krijg je er minder snel rimpels van, omdat er geen druk op je huid is en ze dus de hele nacht vrij kan ademen. Een nadeel van slapen op je rug is dat je sneller snurkt. Je tong zakt immers wat naar achteren, wat de luchtpijp gedeeltelijk afsluit.

Ik ben een buikslaper

Op je buik slapen verhoogt de kans op fysieke kwaaltjes. Omdat je je hoofd de hele nacht naar links of rechts draait, wordt de wervelkolom in je nek belast. Je hebt ook meer kans op een pijnlijke onderrug, omdat je bij buikslapen sneller een holle rug krijgt. Buikslapen is dus niet de beste houding. Een kanttekening daarbij is dat maar 5% van de buikslapers daadwerkelijk de hele nacht op zijn buik slaapt. De meerderheid draait, van zodra ze echt slapen, op de zij.

Ik ben een zijslaper

Slaap je het liefst op je zij? Dan behoor je tot de meerderheid. Zijslapen vermindert de kans op pijn in de onderrug, stress en slaapapneu. Heb je vaak last van maagzuur? Dan is zijslapen een ideale houding. Zijslapen kan er wel voor zorgen dat de spieren in je nek en schouders samendrukken, omdat een van je schouders veel gewicht draagt.

Welk matras past bij mij?

Om ervoor te zorgen dat je lichaam de juiste ondersteuning krijgt, is het belangrijk dat je matras is aangepast aan jouw slaaphouding. Ben je een rugslaper? Dan is zachter matras beter dan een hard matras. Een zachter matras past zich makkelijk aan aan de vorm van je lichaam, wat zorgt voor een stabiele en gelijkmatige ondersteuning. Slaap je voornamelijk op je zij? Dan kies je het best voor een matras met verschillende comfortzones, zodat je lichaam overal de nodige ondersteuning krijgt en je schouder bijvoorbeeld niet in een onnatuurlijke houding komt te liggen. Ben je een buikslaper? Dan raden we een steviger matras aan, die jouw rug zo recht mogelijk houdt.

Benieuwd welk matras het best bij jou past? Raadpleeg de adviespagina over Matraskeuze of de matraswijzer , die je in enkele stappen matcht aan het geschikte matras voor jouw lichaam en slaaphouding.

Wij staan voor je klaar

Heb jij een vraag of hulp nodig? Je kunt via de mail of telefonisch contact met ons opnemen. Voor persoonlijk advies kun je het beste direct bellen (0800 39804) met een slaapadviseur of langskomen in één van onze winkels.