Eikenhouten slaapkamermeubel

Onze eikenhouten bedframes en nachtkasten zijn gemaakt van eikenhout. Hout met karakter! Om zo lang mogelijk van je bedframe of slaapkamermeubel te kunnen genieten, geven we je graag een aantal tips en adviezen over het onderhoud van jouw houten meubel.

Eigenschappen van hout

Een houten bedframe of meubel heeft een natuurlijke charme en brengt warmte in elke slaapkamer. Doordat het gemaakt is van echt hout, heeft het bedframe of meubel specifieke eigenschappen zoals groefjes, barstjes, kleine oneffenheden, inzetstukjes in noesten en nuanceverschillen in de kleuren, de nerf en de structuur. Juist die karakteristieke kenmerken van hout, maken ieder item uniek. Hout is een natuurproduct en daarom kunnen deze eigenschappen niet worden aangemerkt als een product- of materiaalfout.

Een optimaal en stabiel klimaat

De materialen die wij bij Swiss Sense gebruiken zijn samengesteld uit kwalitatief hoogstaand en duurzaam hout. Hout kan gaan ‘werken’ als gevolg van verschillen in temperatuur en luchtvochtigheid. Dit betekent dat het hout kan krimpen, scheuren, buigen of vervormen. Helaas is het niet mogelijk om dit te voorkomen. Gelukkig kun je de mate waarin dit plaatsvindt wel beïnvloeden.

De bedframes en meubels zijn afgestemd op een gemiddelde relatieve vochtigheid van ca. 55%. Wanneer de luchtvochtigheid in jouw woning rond de 55% ligt, zal het werken van het bedframe of het meubel tot een minimum beperkt blijven. Ligt de luchtvochtigheid lager, dan kan het hout gaan krimpen. Je kunt een luchtbevochtiger gebruiken om de luchtvochtigheid bij te stellen en op peil te houden.

Als je wilt weten wat de luchtvochtigheid in jouw woning is, kun je dit eenvoudig meten door gebruik te maken van een hygrometer. Over het algemeen is de luchtvochtigheid in je woning het laagst in de winter. Dit komt door het gebruik van de centrale verwarming of kachel.

Een goede luchtvochtigheid: niet alleen goed voor je meubel

Een goede luchtvochtigheid in je woning is niet alleen belangrijk voor houten meubels, maar draagt ook bij aan jouw gezondheid. Een te droge of te vochtige leefomgeving kan ervoor zorgen dat je last krijgt van gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, een droge keel en geïrriteerde luchtwegen. Met een luchtvochtigheidswaarde tussen de 50% en 60% kun je dit voorkomen.

Hoe kun je jouw eikenhouten slaapkamermeubel het beste onderhouden?

Om je nieuwe bedframe of meubel in topconditie te houden, heeft het onderhoud nodig. We adviseren je om het bedframe of meubel te onderhouden met een passend reinigings- en onderhoudsproduct, zodat je er zo lang mogelijk van kunt genieten. Het onderhoud hangt af van de houtkleur (ook wel afwerking genoemd) die je hebt gekozen. Deze afwerking geeft het hout niet alleen een andere uitstraling en kleur, maar zorgt ook voor extra bescherming.

Eiken Unfinished

Bij dit type afwerking wordt het eikenhout niet behandeld met een lak of olielaag. Hierdoor krijgt het hout een pure en natuurlijke uitstraling. Onbehandeld eikenhout is echter wel gevoelig voor vuil, vlekken en kringen omdat de extra bescherming van lak of olie ontbreekt. Wees daarom extra voorzichtig met bijvoorbeeld een kop thee op je nachtkastje. Ook kan onbehandeld hout door zonlicht verkleuren.

Hoe kun je dit het beste onderhouden?

Omdat onbehandeld hout gevoelig is voor verkleuring en vlekken raden we je aan je bedframe of meubel te behandelen met de Wood Care Natural Wood Sealer. Met de Wood Power Cleaner uit dit onderhoudspakket kun je het hout reinigen. De Sealer voorziet het hout van een lichte impregnering zodat het beter beschermd wordt. Hoe vaker je de Sealer gebruikt, hoe meer bescherming het biedt. Houd er rekening mee dat door het gebruik van de Sealer ook wat meer glans kan ontstaan. Met de meegeleverde Matt Polish kun je kleine glansvlekjes weer mat kleuren.

Clear Natural Lacquered, Clear Matt Lacquered en Leem Stained Lacquered

Kies je voor een bedframe of slaapkamermeubel in de kleur Clear Natural Lacquered, Clear Matt Lacquered of Leem Stained Lacquered? Dan is het eikenhout behandeld met een matte laklaag. Deze matte laklaag biedt extra bescherming waardoor het eikenhout minder gevoelig is voor vuil, vlekken en verkleuringen.

Hoe kun je dit het beste onderhouden?

We adviseren je je aankoop te onderhouden met de Wood Care Matt Polish kit. Omdat het hout een matte afwerklaag heeft, kunnen er glansplekjes ontstaan. Deze plekjes kun je eenvoudig verwijderen met de Matt Polish die bovendien voor extra bescherming zorgt. Zitten er vuil en vlekjes op de laklaag? Deze verwijder je eenvoudig met de Wood Cleaner.

White Oil of Smoke Grey Oil

Heeft jouw bedframe of meubel de kleur White Oil of Smoke Grey Oil? Dan is het eikenhout behandeld met een olie. De olie trekt in het eikenhout en zorgt voor een lichte bescherming tegen vuil, vlekken en verkleuring. Dankzij deze olie-afwerking oogt het eikenhout van je bedframe of meubel natuurlijk en ontstaat er meer kleurverdieping.

Hoe kun je dit het beste onderhouden?

De olie die voor de afwerking is gebruikt wordt langzaam opgezogen door het eikenhout. Door op tijd een nieuwe olielaag aan te brengen, geef je je bedframe of slaapkamermeubel niet alleen opnieuw bescherming, maar wordt het hout ook gevoed en de kleur opgefrist. 

Wij staan voor je klaar

Heb jij een vraag of hulp nodig? Je kunt via de mail of telefonisch contact met ons opnemen. Voor persoonlijk advies kun je het beste direct bellen (0800 39804) met een slaapadviseur of langskomen in één van onze winkels.