Je bed verschonen: wat je zeker moet weten

Hoe vaak verschoon jij je beddengoed? Eens per week, om de twee weken of maar enkele keren per jaar? Je staat er waarschijnlijk liever niet bij stil, maar je bed wordt snel een bron van bacteriën, stof, huisstofmijten en andere ongewenste vrienden. Logisch, want je brengt heel wat tijd door onder de wol. Daarom is het des te belangrijk dat je je beddengoed op tijd een wasbeurt geeft. Hier vind je alle tips over het verschonen van je bed.

Bed verschonen | Swiss Sense

Hoe vaak moet je je bed verschonen?

Na een nachtje slapen, blijft er heel wat achter op je lakens. Denk maar aan zweet, dode huidcellen, make-upresten… Zo wordt je bed een omgeving waar bacteriën zich graag nestelen. Wist je dat je gemiddeld breng een derde van je leven al slapend doorbrengt? Dat doe je natuurlijk het liefst in een proper bed. Om bacteriën, vieze luchtjes, huisstofmijten en allergenen te vermijden, is het dus belangrijk dat je je beddengoed regelmatig wast.

Sneller verschonen in de zomer

In de winter, wanneer je minder vocht verliest, was je je dekbedovertrek en hoeslaken het best om de twee weken om je bed hygiënisch te houden. In de zomer, wanneer je meer zweet, doe je dat het best om de week. Heb je snel last van allergie? Dan was je je beddengoed ook het best elke week. Dat lijkt veel, maar het loont de moeite: een proper bed is immers beter voor je gezondheid. En wat is er heerlijker dan de geur van fris gewassen lakens?

Nieuw beddengoed

Gaat je beddengoed al enkele jaren mee? Dan is het misschien aan vervanging toe. Om de paar jaar nieuwe lakens kopen is niet alleen aangeraden voor hygiënische redenen, maar ook om je slaapcomfort te behouden of te verbeteren.

 


Wat als je je bed niet vaak genoeg verschoont?

Benieuwd wat er zich allemaal in je lakens verstopt wanneer je je bed niet vaak genoeg verschoont? We lijsten een aantal veel voorkomende ongewenste gasten uit. Het helpt je ongetwijfeld om te onthouden waarom je lakens geregeld een wasbeurt nodig hebben.


Heb je last van bedbeestjes? Zo kom je af van ongedierte

Huisstofmijten

Huisstofmijten zijn piepkleine beestjes die zich thuis voelen op warme, donkere en vochtige plaatsen. Je slaapkamer is dus hun ideale verblijfplaats: ze nestelen zich graag in je lakens, maar ook in je matras of vloerkleden en gordijnen. De aanwezigheid van huisstofmijt zorgt voor allergische reacties zoals een verstopte neus of een jeukende keel. Huisstofmijten kan je nooit volledig uit je huis bannen, maar door vaak te stofzuigen en je lakens geregeld op minstens 60 graden te wassen, hou je ze zoveel mogelijk op afstand.

Andere beestjes

Ook vlooien of bedwantsen zijn vervelende diertjes die liever niet in je bed vindt. Heb je huisdieren? Die kunnen al eens vlooien mee naar binnen brengen. Om vlooien in je lakens te vermijden, is het verstandig om de slaapkamer verboden terrein te maken voor je kat of hond. Bedwantsen reizen vaak mee naar huis van op vakantie. Ze verspreiden zich via kleding, je koffer of andere spullen en zijn moeilijk zelf te bestrijden.

Bacteriën

Naast ongedierte, kruipen er ook heel wat bacteriën in je beddengoed. Zweet, make-upresten of andere cosmetica zoals crème en bodylotion blijven in je lakens hangen en kunnen allergische reacties uitlokken.

Beddengoed wassen: Hoe doe ik dit het beste?

Je bed verschonen doe je dus het best wekelijks in de zomer en tweewekelijks in de winter. Maar wat is de beste manier om je beddengoed te wassen? Als je je lakens écht grondig proper wil krijgen, schenk je er het best voldoende aandacht aan.


Graag meer tips en tricks over het wassen van je lakens? Die vind je hier.

Apart wassen 

Lakens zijn behoorlijk omvangrijk en hebben wel wat ruimte nodig om echt goed schoon te worden. Probeer je wasmachine dus niet zo vol mogelijk te proppen, maar laat altijd wat ruimte. Moet je daardoor je dekbedovertrek en je hoeslakens apart wassen? Denk eraan dat ze er gegarandeerd een stuk schoner door worden en dat ze langer in goede conditie blijven: een te volle wastrommel levert je wasgoed vaak witte strepen of beschadigingen op.

Hoe heter hoe beter?

Lees altijd de wasinstructies op het etiket van je beddengoed voor je het in de wasmachine stopt. Verschillende materialen vragen ook verschillende instellingen. Sommige stoffen was je probleemloos op 90 graden, bij andere doe je dat beter niet. Geven de instructies aan dat je je beddengoed op een warmere temperatuur kan wassen? Doe dat dan zeker: hoe heter je wast, hoe beter je je beddengoed desinfecteert en hoe minder allergenen er achterblijven. Was je beddengoed in elk geval altijd op minstens 60 graden, zodat huisstofmijten, schimmels en bacteriën gedood worden.

Vergeet je matrasbeschermer niet

Een molton of matrasbeschermer beschermt je matras tegen vocht en vuil. Een molton hoef je niet even frequent te wassen dan je lakens, maar vergeet niet om hem af en toe mee een wasbeurt te geven zodat hij fris en hygiënisch blijft. Check telkens goed de wasinstructies op het etiket. Het is aangeraden om je molton elke maand te wassen, in de zomer wat vaker dan in de winter.

Interieurparfum voor in je slaapkamer

Vers gewassen lakens zorgen voor een frisse wind in de slaapkamer. Wil je de geur in je slaapkamer extra aangenaam maken? Onze Moments-geurencollectie kan daarbij helpen. Interieurparfum geeft je slaapkamer niet alleen een lekkere geur, maar heeft ook ontspannende effecten die je nachtrust bevorderen.