Beestjes in bed? Zo kom je af van ongedierte
Beestjes, rode bultjes en jeuk. Alleen al het idee aan ‘bedbeestjes’ brengt je aan het krabben. Toch is ongedierte in bed - zoals huisstofmijt, vlooien of bedwantsen - een veelvoorkomend probleem. En één ding hebben de bedbeestjes alvast gemeen: het zijn vervelende diertjes waar je moeilijk vanaf komt. Hoe komt dat ongedierte in je bed, hoe kan je het herkennen en hoe zorg je ervoor dat de ongewenste gasten zo snel mogelijk uit je bed verdwijnen?
Bedwantsen
Bedwantsen kan je bekijken als een ongewenst souvenirtje van op vakantie: vaak reizen de beestjes mee na een verblijf in een hotel, waar de eitjes of de wantsen in je kleding of je koffer terechtkomen. Bij thuiskomst vinden de beestjes snel de weg naar je slaapkamer, waar ze zich makkelijk kunnen verstoppen op kleine plekjes: in de zomen van je matras en je kussen, in kiertjes van je bedframe en in je beddengoed. Nu we met z’n allen meer reizen, komen bedwantsen meer en meer voor. En omdat de beestjes zich snel vermenigvuldigen, is het moeilijk om ze weer weg te krijgen.
Bedwantsen herkennen
Bedwantsen zijn kleine, lichtbruine beestjes met een plat en ovaal lichaam. Controleer goed de naden van je matras, kussens, de achterkant van het hoofdbord en je beddengoed om de levende beestjes op te sporen.
Heb je last van kleine, rode en jeukende bultjes? De kans is groot dat het beten van bedwantsen zijn. Het beestje leeft immers van bloed van mensen en dieren. De beten zijn pijnloos en naast het feit dat ze jeuk kunnen opleveren, zijn ze ongevaarlijk.
Kijk goed of je kleine, donkere bloedvlekjes op je beddengoed aantreft. Dit kunnen de uitwerpselen van bedwantsen zijn. Omdat bedwantsen vijf keer vervellen voor ze volwassen zijn, kan je kleine schildjes of vervellingshuidjes terugvinden in je bed.
Als ze met veel zijn, kan je een bedwantsenplaag herkennen aan de zoete, amandelachtige geur die ze afscheiden.
Bedwantsen bestrijden
Denk je dat je te maken hebt met een bedwantsenplaag? Voorkom in de eerste plaats dat de beestjes zich verder verspreiden via kleding, koffers en andere bezittingen die je meeneemt naar vrienden, op uitstapjes of op vakantie en was je beddengoed meteen op minstens 60 graden. Omdat de beestjes zich gemakkelijk kunnen verplaatsen via kieren en gaten, is het ook slim om de buren in te lichten.
Bedwantsen krijg je heel moeilijk zelf weg, dus het is bijna altijd noodzakelijk om de plaag professioneel te laten bestrijden om ze voorgoed uit te roeien. Er komt dan iemand langs die de plekken waar de bedwants zit behandelt met een bestrijdingsmiddel.
Vlooien
Niet alleen bedwantsen, maar ook vlooien verschuilen zich graag in je bed. Meestal gaat het dan om katten- of hondenvlooien die met je trouwe viervoeter mee het huis insluipen. Slaapt je kat of je hond soms op het bed? Dan kunnen de eitjes van vlooien achterblijven op je lakens. Je bed is de ideale warme broedplaats voor de eitjes om zich te ontwikkelen.
Vlooien herkennen
Net zoals bedwantsen, voeden vlooien zich met bloed. De beet van een vlo doet geen pijn, maar geeft wel een onaangenaam en jeukend gevoel. Kenmerkend voor een vlooienbeet is dat de plek op je huid wel rood wordt, maar niet opzwelt en dat er zwarte puntjes zichtbaar zijn. De beten zitten vaak op je onderbenen of voeten, omdat de vlo daar makkelijk bij kan. Omdat vlooien heel klein zijn, zijn ze moeilijk met het blote oog te zien.
Vlooien bestrijden
Je kunt komaf maken met vlooien via vlooienbestrijdingsmiddelen. Heb je last van een grote plaag waar je moeilijk vanaf komt? Dan schakel je best een professioneel bedrijf in om de plaag te verdelgen. Om te voorkomen dat vlooien opnieuw in je bed terechtkomen, is het verstandig om je slaapkamer verboden terrein te maken voor huisdieren.
Huisstofmijt
Huisstofmijten zijn piepkleine spinachtige beestjes die zich graag nestelen op warme, donkere en vochtige plaatsen. Je slaapkamer is dus een ideale verblijfplaats: huisstofmijten verstoppen zich in je matras, je dekbed, hoofdkussens, dekens en tapijten.
Huisstofmijt herkennen
Huisstofmijten zijn niet zichtbaar met het blote oog, en in tegenstelling tot bedwantsen en vlooien bijten ze niet. De aanwezigheid van huisstofmijt ontdek je meestal door allergische reacties, die veroorzaakt worden door het inademen van de uitwerpselen van huisstofmijten. Meestal treden er meerdere symptomen tegelijk op: neusloop, een verstopte neus, een jeukende keel, ademhalingsproblemen, jeukende of tranende ogen…
Huisstofmijt bestrijden
Huisstofmijten gedijen het best in een warme en vochtige ruimte. Om de beestjes zoveel mogelijk buiten te houden, is het belangrijk om alle ruimtes in je huis goed te ventileren. Over het algemeen geldt: hoe meer stof, hoe meer huisstofmijt. Heb je last van allergie? Stofzuig dan vaak en vermijd zoveel mogelijk tapijten en open kasten. Verder is het belangrijk om je beddengoed en ander textiel regelmatig te wassen op minstens 60 graden.
Beter voorkomen dan genezen: zo voorkom je beestjes in bed
Ongedierte in je slaapkamer is vervelend en moeilijk te bestrijden. Gelukkig zijn er heel wat dingen die je kunt doen om beestjes zoveel mogelijk uit je huis te weren.
Liever geen ongewenste souvenirs? Controleer op vakantie altijd goed je hotelkamer, je bed en je bagage op bedwantsen.
Zorg dat je slaapkamer verboden terrein is voor huisdieren. Zo heb je niet alleen minder kans op vlooien, maar blijft je slaapkamer ook gespaard van extra stof en haren.
Hou je slaapkamer hygiënisch door vaak te stofzuigen en je beddengoed regelmatig heet te wassen, op tenminste 60 graden.
Met een een anti-allergisch kussen en anti-allergisch beddengoed verklein je het risico op allergische reacties.
Vervang je de lakens? Stofzuig dan telkens even je matras om stof en ongedierte geen kans te geven.
Check onze adviespagina’s over Slaaphygiëne voor extra tips om je slaapkamer hygiënisch te houden.