Hoe lang gaat een boxspring mee?

Wanneer je een boxspring koopt, hoop je natuurlijk dat deze zo lang mogelijk meegaat. Over het algemeen is de gemiddelde technische levensduur van een boxspring 20 tot 25 jaar. De exacte levensduur is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de mate waarin je je bed onderhoudt en reinigt.

Toch moet je al na 5 jaar kritisch naar je boxspring kijken. Hoewel je boxspring tot wel 25 jaar mee kan gaan, kunnen je matras en topper dit niet. Dat is ook logisch als je weet dat je ’s nachts ieder uur 60 milliliter vocht verliest. Dit is wekelijks meer dan 3 liter zweet dat in je topper en/of matras trekt. Daarnaast wordt het matras dagelijks ongeveer 8 uur verwarmd. Warmte en vocht zijn dé voedingsbodem voor bacteriën en schimmels. Bekijk onze advieswijzer met alle informatie over het reinigen van je matras.

Ook de bekleding van je boxspring wordt in de loop der jaren minder fris, waardoor de kans op huisstofmijt groeit. Goed onderhoud is dan ook erg belangrijk voor een lange levensduur. De stof reinig je het beste met een handstomer. Het is echter niet te vermijden dat de kleur van je boxspring in de loop der jaren vervaagt.  

Slijtage van matras en topper

Zoals eerder genoemd is de gemiddelde levensduur van het onderstel van de boxspring 20 tot 25 jaar. Die van een topper is gemiddeld 5 jaar en een matras gaat ongeveer 10 jaar mee. Let erop dat dit wel afhankelijk is van het materiaal. Polyether matrassen gaan gemiddeld 4 tot 6 jaar mee, terwijl goede koudschuim matrassen soms wel langer dan 10 jaar de juiste ondersteuning bieden. Regelmatig schoonmaken en omdraaien van het matras en de topper is een vereiste om de optimale levensduur te bereiken.

Slijtage is te herkennen aan verzakkingen of bulten en wakker worden met een pijnlijke rug of nek. Buiten het feit dat je matras slijtage toont en niet langer de juiste ondersteuning biedt, wordt het zoals eerder genoemd ook onhygiënisch om er nog langer op te slapen.

Onderhoud elektrische boxsprings

Veel boxsprings hebben tegenwoordig een elektrisch verstelbare bedbodem. Door het goed te onderhouden, verleng je de levensduur en geniet je nog langer van het ultieme gemak en ligcomfort van een verstelbaar bed. Ons belangrijkste advies is om overbelasting van het hoofd- en voeteneinde te voorkomen. Dit doe je door de motor even te laten afkoelen na ieder gebruik. Daarnaast is het belangrijk dat je het hoofd- of voeteneinde nooit verstelt als je erop zit of staat. Mocht je elektrisch verstelbare boxspring onverhoopt een piepend of krakend geluid maken, spuit dan de scharnieren in met siliconenspray. Let er wel op dat je hierbij het stof van je matras of onderstel niet raakt.

Tips voor het schoonmaken van een boxspring

Stof onderhouden

Stof onderhouden

Om te voorkomen dat vocht en vuil te ver in het stof van je boxspring trekt, sla je je dekbed helemaal open als je uit je bed stapt en zorg je voor voldoende ventilatie in je slaapkamer. Hierdoor kan de stof gemakkelijker luchten. Door je boxspring eens per week op laag vermogen te stofzuigen, verwijder je bijvoorbeeld huidschilfertjes. Let er wel op dat je een hulpstuk gebruikt die niet in de stof kan haken. Eens per twee weken neem je je stoffen boxspring af met een vochtige theedoek. Hiermee verwijder je wat meer hardnekkig vuil. Uiteraard krijg je vlekken er het gemakkelijkst uit als je deze meteen probeert te verwijderen. Gebruik hiervoor het liefst een droge doek of borstel.

Leder onderhouden

Leder onderhouden

Leer is een materiaal dat er lang mooi uit blijft zien, mits je het goed onderhoudt. Dit doe je onder andere door het wekelijks af te stoffen. Hiermee verwijder je huidvetten voordat ze zich kunnen vasthechten. Als je onverhoopt iets op je lederen boxspring morst, haal je dit er (indien mogelijk) direct af met een katoenen doek. Je voorkomt dan dat het vocht diep in het leer dringt. Het is belangrijk dat je je leren boxspring niet te dicht bij een kachel of verwarming zet of blootstelt aan direct zonlicht. Als je dat wel doet bestaat de kans dat je boxspring plaatselijk uitdroogt of zelfs scheurt.

Hoofdbord en voetbord reinigen

Hoofdbord en voetbord reinigen

Om het hoofd- en voetbord van je boxspring op de juiste manier te reinigen, stel je eerst vast met welk materiaal deze borden zijn bedekt. Borden die met stof bedekt zijn, onderhoud je gemakkelijk met bovenstaande tips onder het kopje ‘stof onderhouden’. Lederen borden onderhoud je met de tips onder het kopje ‘leder onderhouden’. Let erop dat je niet ingaat tegen de onderhoudsvoorschriften die bij het materiaal horen. Om optimale levensduur van je hoofd- en voetenbord te garanderen, is het belangrijk deze niet te veel te belasten.

Onder de bedbodem

Onder de bedbodem

Een bedbodem heeft minder onderhoud nodig dan bijvoorbeeld een matras. Eventuele vlekken verwijder je met een droge of eventueel vochtige doek. Een matrasbeschermer voorkomt dat je bedbodem vochtig wordt en er vuil in trekt. Bij bedden met opbergruimte> is het belangrijk om de opbergboxen ook regelmatig even uit te doen aangezien hier makkelijk stof in nestelt.

Populaire boxsprings

Wij staan voor je klaar

Heb jij een vraag of hulp nodig? Je kunt via de mail of telefonisch contact met ons opnemen. Voor persoonlijk advies kun je het beste direct bellen (0800 39804) met een slaapadviseur of langskomen in één van onze winkels.