Dekbed wassen? Gebruik onze tips!

Je dekbed wassen, is dat eigenlijk wel slim? Je dekbed is je immers zeer dierbaar. Iedere nacht kruip je er weer onder. In de winter houdt je dekbed je lekker warm en in de zomer ga je voor een verkoelende variant. Natuurlijk is een fris dekbed wel zo fijn. Door je dekbedovertrek regelmatig te verschonen kom je al een heel eind, maar kun je je dekbed eigenlijk ook wassen?

Tips voor het schoonmaken van je dekbed

Je dekbed met regelmaat luchten is een goede eerste stap om deze lekker fris te houden. Soms is je dekbed echter wel aan een grondige wasbeurt toe. Niet alleen bij dat ene kopje koffie dat er over heen viel, of het kattenplasje dat je huisvriend spontaan achterliet. Eens in de zoveel tijd is een wasbeurt goed om het transpiratievocht en bacteriën te verwijderen, maar zeker ook om de levensduur van je dekbed te verlengen.

Kies je dan voor wassen of stomen? Kan dit wassen dan in je eigen wasmachine? Bestaan er vaste wasvoorschriften en hoe zit het met de verschillende soorten dekbedden? Met ons advies per dekbedsoort en algemene tips lig jij er voortaan fris bij!

Lees ook: Hoofdkussen wassen? Dat doe je zo >

Dekbed wassen in je wasmachine?

Je dekbed was je natuurlijk niet dagelijks. Met iedere dag een beetje luchten kom je al een heel eind voor het verfrissen van je dekbed. Eens in de zoveel tijd of wanneer je geknoeid hebt, is jouw dekbed wel aan een échte wasbeurt toe. Dit kan prima in je eigen wasmachine, als je wastrommel groot genoeg is. Uiteraard is het hierbij héél belangrijk dat je rekening houdt met het type dekbed.

Dekbed op hoeveel graden wassen?

Wanneer je alle bacteriën in je dekbed wilt doden, dan raden we aan om je dekbed op minimaal 60 graden te wassen. Alleen voor sommige dekbedden is dit te warm. Kijk daarom altijd goed naar de wasvoorschriften op het label van je dekbed.

Hoe verschillende type dekbedden schoonmaken?

Van welk materiaal is je dekbed? Check bij jouw donzen of wollen dekbed daarom altijd eerst het waslabel. Sommige dekbedden mogen echt niet (in de wasmachine) gewassen worden. Kan je dekbed niet in de wasmachine, breng deze dan naar de stomerij.

Donzen dekbed

 • Je donzen dekbed in de wasmachine wassen kan prima. Was je donzen dekbed in je eigen wasmachine, maar kies een fijnwasprogramma of het wolwasprogramma.

 • Check altijd het label of dit het beste op 40 of 60 graden kan gebeuren.

 • Kies voor speciaal wasmiddel bedoelt voor zijde, voor fijnwasmiddel, donswasmiddel of ga voor een milde shampoo. Gebruik niet meer dan 1/4 van de normale hoeveelheid.

 • Past het dekbed niet in je wasmachine? In een badkuip met de hand is ook mogelijk. Denk erom dat je het dekbed goed uitspoelt!

 • Doe tennisballen in de wasmachine zodat je dekbed lekker luchtig blijft en de (dons)veertjes niet samenklonteren.

 • Houd er rekening mee dat het drogen wel even kan duren! (meerdere uren is normaal). Zorg ervoor dat je je dekbed op een lage temperatuur droogt (hooguit 30 graden).

Donzen dekbedden

Synthetisch dekbed

Je synthetisch dekbed was je ook in de wasmachine. De meeste synthetische dekbedden was je op maximaal 60 graden. Check ook hier altijd het waslabel van jouw dekbed. Let op: was je synthetische dekbed niet te vaak en alleen noodzakelijk. Het vaker wassen verkort de levensduur. Een synthetisch dekbed stop je met een gerust hart in de droger.

Synthetische dekbedden

Wollen dekbed

Je wollen dekbed wassen in de wasmachine raden we af. Chemisch reinigen is een betere keuze. Er zijn speciale wollen dekbedden die je wél op 40 graden kunt wassen. Doe dit alleen wanneer het label dit aangeeft! Je dekbed krimpt anders.

 • Geen waslabel? Het zelf wassen van je wollen dekbed raden wij je dan ook zeker niet aan! Het beste laat je je wollen dekbed chemisch reinigen bij de stomerij.

 • Vlek op je wollen dekbed? Kies ossengalzeep of groene zeep om alleen deze plek schoon te maken, het is niet nodig je hele dekbed meteen te reinigen.

 • Lucht je wollen dekbed met regelmaat zodat deze toch lekker fris blijft, wol heeft zelfreinigende eigenschappen waardoor luchten voldoende is.

Wollen dekbedden

Zijden dekbed

Lucht je zijden dekbed 2 tot 3 keer per jaar. Bij voorkeur in de buitenlucht, maar niet in de zon! Reinig je zijden dekbed bij een stomerij, maar enkel wanneer dit écht nodig.

Verleng de levensduur van je dekbed

Een goed dekbed gaat gemiddeld wel 10 jaar mee. Om hygiënische redenen is het sowieso verstandig om na een aantal jaren een nieuw dekbed aan te schaffen. Met onderstaande tips lees je hoe je jouw dekbed fris houdt, waardoor je er zeker wel 10 jaar plezier van hebt.

 • Schud je dekbed iedere dag even losjes op.

 • Zet het slaapkamerraam iedere dag een uurtje open voor een goede ventilatie van je dekbed en slaapkamer.

 • Lucht je dekbed regelmatig in de buitenlucht, maarniet in de felle zon of in de regen.

 • Volg altijd het waslabel van jouw dekbed.

 • Was en/of stoom je dekbed zeker niet té vaak.

 • Bij donzen dekbedden liever geen vuil verwijderen met de stofzuiger.Je beschadigt dan mogelijk de vulling.

 • Wil je bacteriën uit je dekbed verwijderen? Leg deze dan eens in de vriezer in plaats van deze te wassen.

 • Stop zo nu en dan je dekbed heel kort in de droger op de laagste stand. Zo verwijder je gemakkelijk transpiratievocht.

Zoals je leest zijn er genoeg tips om jouw dekbed zo fris mogelijk te houden, waardoor jij iedere avond heerlijk wegdroomt! Wanneer je dekbed verschoont dient te worden is het overigens vaak ook hoog tijd om je matras te reinigen.

Lees ook: Matras reinigen? Gebruik onze tips >

Tijd voor een nieuw dekbed!

Is het al meer dan 10 jaar geleden dat jij je dekbed hebt gekocht? Of kan je het zelfs niet meer herinneren? Dan is het tijd voor een nieuw dekbed. In onze collectie vind je voor elke afmeting, vulling en budget wel een dekbed

Alle dekbedden

Wij staan voor je klaar

Heb jij een vraag of hulp nodig? Je kunt via de mail of telefonisch contact met ons opnemen. Voor persoonlijk advies kun je het beste direct bellen (0800 39804) met een slaapadviseur of langskomen in één van onze winkels.