Matras draaien en keren

Een nieuw matras is een belangrijke aankoop waar je het liefst zo lang mogelijk van wilt genieten. Het maakt niet uit van welke kwaliteit jouw matras is: om zo lang mogelijk van een heerlijke nachtrust te kunnen genieten, moet je jouw matras goed onderhouden.

De levensduur van je bed is namelijk niet alleen afhankelijk van de kwaliteit en het type matras, maar ook van hoe goed je je matras onderhoudt. Jouw matras onderhoud je door ten eerste het matras regelmatig te reinigen. Daarnaast is het van belang dat je je slaapkamer goed ventileert. Ook is het verstandig om een molton te gebruiken die vocht en andere stoffen absorbeert. Als laatste is het belangrijk om je matras regelmatig om te draaien en te keren. Onze slaapexperts adviseren om je matras een keer per maand en in ieder geval minimaal vier keer per jaar om te draaien.

Waarom moet je een matras draaien en keren?

Om zo lang mogelijk van de goede ondersteuning van jouw matras te profiteren is het verstandig om het matras regelmatig te draaien en te keren. Op deze manier belast je niet iedere nacht dezelfde plekken van je matras, maar verdeel je de druk. Voordat je jouw matras draait of keert is het verstandig om te informeren of jouw matras hiervoor wel geschikt is. Niet elk type matras kan namelijk gedraaid of gekeerd worden. Zo kunnen bijvoorbeeld Perzona matrassen en alle matrassen van traagschuim niet gekeerd worden.

Hoe draai en keer je jouw matras om?

Het matras draaien

Als je jouw matras omdraait, wissel je alleen het voet- en hoofdeinde. Je blijft namelijk op dezelfde kant van het matras slapen. Om het matras te draaien, leg je het matras eerst dwars op je bed. Vervolgens draai je het matras nog een kwartslag zodat het hoofdeinde van je matras het nieuwe voeteinde is en andersom.

Het matras keren

Als je jouw matras keert, wissel je de kant van het matras waarop je ligt. Om het matras gemakkelijk te keren, leg je het matras eerst dwars op je bed. Vervolgens zet je het matras op de kant en laat je deze langzaam op de andere kant neerkomen. Maak gebruik van handvatten, indien jouw matras deze heeft, om beter grip te krijgen en het matras voorzichtig te keren. Draai daarna het matras terug, zodat je niet alleen van kant wisselt, maar ook het hoofd- en voeteinde wisselt.

1. Huidige positie
2. Draai het matras om, zodat hoofd- en voeteinde wisselen
3. Nieuwe positie

1. Huidige positie
2. Draai het matras, zodat het dwars op je bed ligt
3. Til je matras op en zet het op de kant
4. Laat het langzaam naar de andere kant zakken
5. Draai het matras nog een keer, zodat het goed op het bed ligt en ook hoofd- en voeteinde zijn gewisseld

Wij staan voor je klaar

Heb jij een vraag of hulp nodig? Je kunt via de mail of telefonisch contact met ons opnemen. Voor persoonlijk advies kun je het beste direct bellen (0800 39804) met een slaapadviseur of langskomen in één van onze winkels.