Hoofdkussen wassen

Je kussen is viezer dan je denkt. Het komt na verloop van tijd vol te zitten met zweet, huidschilfers en huisstofmijt. Ook schimmels hopen zich maar al te graag op in je kussen. Wist jij bijvoorbeeld dat een ongewassen kussen tot wel 16 verschillende schimmels kan bevatten?

Hoewel veel mensen regelmatig hun kussensloop wassen, denken ze er vaak niet aan om ook het kussen zelf te reinigen. Het wassen van je slaapkussen is echter zeker geen overbodige luxe. Daarom volgen hier een aantal handige tips voor het wassen van je kussen.

Hoe vaak moet je je kussen wassen?

Om je kussen heerlijk schoon en fris te houden, is het niet verkeerd om het eens per twee maanden te reinigen. Regelmatig reinigen zorgt bovendien voor een langere levensduur van je kussen. Door het kussen te wassen verwijder je niet alleen zweet, huidschilfers, huisstofmijt en schimmels. Je verwijdert er ook alle geurtjes mee zodat je kussen niet gaat stinken en die gele vlekken die ontstaan door transpiratie. Als je een allergie hebt, bijvoorbeeld voor huisstofmijt, is het natuurlijk verstandig als je je kussen vaker wast dan eens per twee maanden.

Hoe maak je verschillende type kussens schoon?

Je hoofdkussen kan van verschillende soorten materiaal zijn gemaakt. Niet elk materiaal kan echter tegen water of tegen bepaalde temperaturen. Zorg er daarom voor dat je jouw kussen op de juiste manier reinigt. Zo blijft je kussen zo lang mogelijk goed. Controleer voor je je kussen gaat wassen altijd voor de zekerheid het waslabel.

Donzen en synthetische hoofdkussens wassen

Donzen en synthetische kussens kun je gewoon in de wasmachine wassen. Stop je kussen (zonder kussensloop) in de wasmachine en voeg een kleine hoeveelheid wasmiddel toe dat geschikt is voor fijne was. Stel vervolgens de wasmachine in op 60 graden. Wanneer het wasprogramma is afgelopen kun je het beste nog een extra keer spoelen. Zo ben je er zeker van dat ook al het wasmiddel uit je kussen is gewassen. Centrifugeer vervolgens je kussen om zo veel mogelijk water te verwijderen. Daarna kun je je kussen drogen.

Je kussen drogen doe je door het in de droger te doen. Dit geldt voor donzen, synthetische en wollen kussen. Stel je droger in op de laagste stand voor een programma voor wollen of fijne was. Als je een lekker opgeklopt kussen wilt, kun je bij je kussen ook wat tennisballen in de droger doen. Wanneer het programma is afgelopen, is je kussen als het goed is weer helemaal droog en schoon. Is je kussen nog niet helemaal droog? Laat het dan nog een paar uur nadrogen in je kamer om nieuwe schimmelvorming te voorkomen.

Donzen hoofdkussensSynthetische hoofdkussens

Veren hoofdkussens wassen

In tegenstelling tot donzen kussens, moet je veren kussens niet in de wasmachine reinigen. Het wassen van een veren kussen in een wasmachine zorgt er namelijk voor dat de veren aan elkaar gaan plakken. Het is voor je veren kussen beter om die naar de stomerij te brengen.

Veren hoofdkussens

Latex hoofdkussens wassen

De kern van latex van een kussen mag niet nat worden. De latex kan dan namelijk gaan brokkelen waardoor je kussen niet langer de juiste ondersteuning kan bieden. Een latex kussen is om die reden niet wasbaar. Wel kun je de vlekken die op je latex kussen komen proberen te verwijderen met behulp van een licht vochtige doek met eventueel ecologisch wasmiddel.

Latex hoofdkussens

Traagschuim hoofdkussens wassen

Een kussen dat gemaakt is van traagschuim kun je het beste met de hand wassen. Dit doe je door een emmer met warm water te vullen en hier een klein beetje wasmiddel aan toe te voegen. Het kussen was je vervolgens door het in het water onder te dompelen. Door zachtjes in het materiaal te knijpen krijg je het vuil eruit. Wanneer je hiermee klaar bent, spoel je het kussen af onder de kraan om al het wasmiddel te verwijderen. Daarna droog je je kussen door het op een droge plek te hangen of te leggen. Zodra er geen vocht meer uit het kussen komt, is je kussen weer klaar om op te slapen.

Traagschuim hoofdkussens

Tips om vlekken uit je kussen te wassen

Soms heb je vlekken in je kussen die niet met een simpele wasbeurt in de wasmachine zijn weg te krijgen. Hieronder vind je een aantal tips om de meest voorkomende vlekken te verwijderen uit je slaapkussen.

Gele vlekken

Je kussen kan gele vlekken krijgen die ontstaan doordat je transpireert in je slaap. Een deel van het vocht dat je verliest komt namelijk in je kussen terecht. De gele vlekken zijn niet alleen erg onhygiënisch, je kussen kan er ook door gaan stinken. Om de gele vlekken te verwijderen uit je kussen kun je het volgende doen. Meng drie kopjes warm water met één kopje vloeibaar vaatwasmiddel, driekwart kopje schoonmaak soda, een half kopje witte azijn en een normale dosis van je standaard wasmiddel. Was daarna je kussen in de wasmachine met het zelfgemaakte mengsel.

Bloedvlekken

Bloedvlekken zijn over het algemeen heel makkelijk te verwijderen met koud water en eventueel zeep. Maar soms kan het gebeuren dat de bloedvlekken al ingedroogd zijn waardoor zelfs de wasmachine de vlekken niet weg krijgt. In dat geval kun je het beste je kussen reinigen door de vlekken te deppen met een doek met waterstofperoxide verdund met koud water. Na het deppen moet je het middel een uurtje laten intrekken. Daarna kun je het kussen alsnog in de wasmachine doen om de laatste vieze restjes van de vlek te verwijderen.

Vetvlekken

Veel mensen smeren hun gezicht voor het slapen in met een vettige of olieachtige crème. Het vet en de olie trekken tijdens het slapen makkelijk in je kussen. Om de vetvlekken of olievlekken te verwijderen kun je het beste wat afwasmiddel op de vlekken doen. Het afwasmiddel onttrekt vervolgens het vet of de olie uit je kussen. Als het afwasmiddel is ingetrokken moet je je kussen uitspoelen met warm water. Daarna gooi je het nog even in de wasmachine om ook nu weer de laatste restjes vuil te verwijderen.

Mag het materiaal van je kussen niet in de wasmachine? Breng het dan naar de stomerij om de vlekken te verwijderen. Daar weten ze namelijk precies hoe ze je kussen het beste kunnen schoonmaken.

Tijd voor een nieuw kussen?

Krijg je de vlekken er niet meer uit of ben je toe aan een nieuw hoofdkussen? Ontdek dan onze collectie hoofdkussens en vind een hoofdkussen op maat.

Ontdek alle hoofdkussens

Populaire Hoofdkussens

Wij staan voor je klaar

Heb jij een vraag of hulp nodig? Je kunt via de mail of telefonisch contact met ons opnemen. Voor persoonlijk advies kun je het beste direct bellen (0800 39804) met een slaapadviseur of langskomen in één van onze winkels.