Hemelvaartsacties
tot -20% korting
Dag
Uur
Min
Sec

 

Beddengoed wassen: de belangrijkste ins en outs

Gemiddeld slapen we zo’n 7 à 8 uur. Elke nacht nacht verliezen we ongeveer 0,25 tot zelfs 2 (!) liter vocht. Ook haren en huidschilfers belanden in ons beddengoed. Hoe zorg je er dan voor dat je elke avond met een gerust hart in een fris en hygiënisch bed kunt kruipen? Heel simpel: door je beddengoed regelmatig en op de juiste manier te wassen.

Wat valt er allemaal onder beddengoed?

Voordat we je meenemen in de wondere wereld van het wassen geven we eerst een overzicht wat we nu precies verstaan onder bedtextiel. Je hebt namelijk meer wasbaar beddengoed dan je denkt.

 

 • Molton en kussensloop van molton: deze beschermen je matras en kussens tegen het transpiratievocht dat je ’s nachts verliest.
 • Hoeslaken of laken: dit breng je over de molton aan op je matras. Een gewoon laken stop je aan de hoeken in. Een hoeslaken heeft een elastiek in de hoeken waardoor het goed blijft zitten.
 • Dekbed: dit ligt als een deken op je bed en is gevuld met dons of ander isolerend materiaal.
 • Dekbedovertrek: dit is de hoes die je dekbed omhult. Het overtrek heeft zowel een beschermende als decoratieve functie.
 • Kussen: het hoofdkussen ondersteunt je hoofd en je nek tijdens je slaap. Kussens kunnen gevuld zijn met dons of synthetische materialen.
 • Kussensloop: de kussensloop is een hoes die je om het kussen aanbrengt. Net als het dekbedovertrek heeft ook de kussensloop een beschermde en decoratieve functie.

Hoe vaak moet je beddengoed wassen?

Wij adviseren om je beddengoed een keer per week te wassen. Ben je een echte ‘schone slaper’, dan is een keer om de twee weken misschien wel voldoende tijdens de frissere maanden van het jaar. Tijdens de warmere zomermaanden is een wekelijkse wasbeurt echt wel aangewezen omdat je dan meer zweet ’s nachts.

 

Op hoeveel graden kun je beddengoed wassen?

 

Beddengoed samen met handdoeken wassen?

Veel mensen wassen handdoeken samen met beddengoed. Dat is efficiënt, maar niet zo goed voor je wasgoed. De ruwere stof van de handdoeken kunnen voor frictie zorgen tussen het textiel, waardoor de stoffen van het bedtextiel mogelijk beschadigd worden, waardoor de levensduur korter wordt. Bovendien kunnen handdoeken kunnen pluisjes afgeven die vervolgens aan het beddengoed blijven plakken, zeker wanneer ze samen in de droger gedroogd worden.

Lekkere geur in je slaapkamer

Hou je van de frisse geur van pasgewassen beddengoed? Dan zal je zeker ook de geuren uit onze Moments geurencollectie waarderen. Deze interieurparfums zorgen voor een lekkere geur in je slaapkamer en bevorderen zo je nachtrust. Ook een verkwikkende geur om je dag energiek te beginnen, vind je terug in de Moments geurencollectie.

 

Extra tips om je beddengoed correct te wassen

Naast de bovenstaande informatie die je altijd moet onthouden bij het wassen van beddengoed én het fris houden van je slaapkamer, geven we je nog wat extra tips:

 • Wanneer je nieuw beddengoed voor de eerste keer gebruikt, is het verstandig om het eerst te wassen. Zo verwijder je eventuele geurtjes van de verpakking én neemt het textiel beter vocht op.
 • Sorteer je was altijd op kleur en wasvoorschrift om het risico te vermijden dat kleuren afgeven.
 • Draai het dekbedovertrek en de kussenslopen binnenstebuiten. Zo blijven de kleuren van het beter behouden en voorkom je dat ze vaal worden.
 • Laad de wasmachine nooit te vol. Het beddengoed heeft ruimte in de wastrommel nodig om rond te kunnen draaien en grondig gereinigd te worden.
 • Was bij voorkeur zonder wasverzachter. Een wasverzachter maakt de stoffen waterafstotend, waardoor ze minder vocht kunnen opnemen.
 • Laat het natte bedtextiel niet te lang in de machine zitten. Zo voorkom je dat er extra kreukels in komen. Haal het beddengoed zo snel mogelijk uit de wasmachine, schud het los en laat het drogen.
 • Beddengoed droog je het beste buiten aan de waslijn, tenzij je allergisch bent aan stuifmeelpollen. Gebruik je liever een wasdroger? Kies dan voor drogen op de laagste temperatuur en maak gebruik van de antikreukfunctie, indien beschikbaar.
 • Heb jij of een van je huisgenoten last van een huisstofallergie? Was het beddengoed zoveel mogelijk op 60 graden. Goed om te weten: huisstofmijten leggen eitjes die na 6 weken uitkomen.