Soorten dekbedden: welke verschillende soorten zijn er?

Na een lange en vermoeiende dag is er geen beter gevoel dan onder de wol kruipen in een comfortabel bed. Je dekbed is een belangrijke factor om dat ultiem comfort te bereiken.
Kom jij volledig tot rust onder een zwaar, warm dekbed? Of geniet je net van een licht en ademend dekbed, voor koele nachten? Het ideale dekbed is iets heel persoonlijks. Gelukkig bestaan er verschillende soorten dekbedden met diverse vullingen, uitvoeringen en warmteklassen.

De vulling van jouw ideale dekbed

Een dekbed kan met verschillende materialen gevuld zijn: van dons tot wol, bamboe of een synthetisch materiaal. Elk materiaal beschikt over unieke eigenschappen en voordelen. Welk dekbed het best jou past, hangt af van je persoonlijke voorkeuren en slaapwensen.

 • Meest luxueuze en comfortabele vulling
 • Voelt erg zacht en licht aan
 • Ventilerend en vochtregulerend
 • Anti-allergisch
 • Nooit te warm of te koud
 • Stoot bacteriën en vuil af
 • Ademend en vochtregulerend
 • Gaat gemiddeld 20 jaar mee
 • Warmte-isolerend en ventilerend
 • Licht van gewicht
 • Anti-allergisch
 • Wasbaar in de wasmachine

Dekbedden voor elk seizoen

Dalen of stijgen de temperaturen buiten? Dan veranderen ook jouw slaapwensen. Daarom zijn er dekbedden in verschillende uitvoeringen. Zo kies je tussen een zomerdekbed, een winterdekbed, een 4-seizoenendekbed, een all-season dekbed of een enkel dekbed. Elke soort dekbed heeft specifieke eigenschappen.

Zomerdekbed

Een zomerdekbed is ideaal tijdens warme nachten. Word jij in de zomer wel eens zwetend wakker of trap je het liefst die warme dekens van je af, maar vind je het te koud om zonder dekens te slapen? Dan kan een zomerdekbed de uitkomst bieden. Een zomerdekbed is gemaakt van luchtige materialen en heeft goede vochtregulerende en ventilerende eigenschappen, wat zeker in de zomer handig van pas komt.

 

Winterdekbed

Een winterdekbed houd je warm tijdens de koudere winterdagen. Een goed winterdekbed geeft je voldoende warmte, zonder dat het té warm wordt. Dankzij een optimaal isolerende werking biedt een winterdekbed een heerlijk warm comfort, maar zorgt het daarnaast ook voor de perfecte ventilatie waardoor het dekbed niet snel zweterig of klam aanvoelt.

 

4-seizoenendekbed

Een 4-seizoenen dekbed is een dekbed waar je het hele jaar door plezier van hebt. Het bestaat uit twee delen die met klittenband, drukknopen of gewone knopen aan elkaar te bevestigen zijn. Het ene deel is dikker en geschikt voor de frissere dagen in de herfst, het andere deel is dunner en heerlijk voor in de zomer. In de winter gebruik je beide delen samen. Zo heb je voor ieder seizoen een dekbed.

 

All seasons-dekbed

Een all seasons-dekbed is een veelzijdig dekbed dat bestaat uit één deel en geschikt is voor alle seizoenen. Dit dekbed heeft vaak een warmteklasse 3, wat betekent dat het verschillende temperaturen de baas kan.

 

Enkel dekbed

Een enkel dekbed is een dekbed dat uit één deel bestaat en meestal warmteklasse 2 heeft. Omdat een enkel dekbed een gemiddelde isolatie biedt, is het bij veel mensen de favoriet.

Populaire dekbedden

 1. Dixxius Silver Royal 90% Dons Dekbed
  Dixxius Silver Royal 90% Dons Dekbed
  vanaf Special Price 205,-
 1. Dixxius Airfresh 4-Seizoenen Dekbed
  Dixxius Airfresh 4-Seizoenen Dekbed
  Special Price 220,-
 1. Dixxius 4-seizoenen Texel Percaline Wollen Dekbed
  Dixxius 4-seizoenen Texel Percaline Wollen Dekbed
  vanaf Special Price 190,-

Verschillende warmteklassen van een dekbed

Om aan te geven voor welke temperaturen dekbedden geschikt zijn of welke warmteclassificatie ze hebben, hanteren we 4 warmteklassen.

 

Warmteklasse 4 (Zomer)

Dekbedden met warmteklasse 4 zijn het minst gevuld. Hierdoor zijn ze licht en luchtig en dus ideaal voor de zomermaanden.

 

Warmteklasse 3 (Lente en nazomer)

Dekbedden met warmteklasse 3 zijn iets warmer en dikker dan warmteklasse 4. Ze bieden heerlijk slaapcomfort in de lente en in de nazomer.

 

Warmteklasse 2 (Gehele jaar)

Dekbedden met een warmteklasse 2 geven voldoende warmte en isolatie voor elk seizoen.

 

Warmteklasse 1 (Winter)

Dekbedden met warmteklasse 1 zijn het warmst en daardoor ook het meest geschikt voor de winter.