Dekbed wassen : schoonmaaktips

Je kruipt elke nacht lekker onder je dekbed. Op koude winterdagen houdt het je warm en in de zomer is het vooral comfortabel en verkoelend. Je maakt er veelvuldig gebruik van. Je dekbedovertrek was je waarschijnlijk (twee) wekelijks, maar hoe zit dat met je dekbed? Kun je jouw dekbed eigenlijk ook wassen?

Het antwoord op deze vraag is: ja! Je kunt je dekbed zeker wassen en aangezien je je dekbed elke dag gebruikt, is het goed onderhouden van je dekbed niet overbodig. Wel is het belangrijk om te weten dat elk soort dekbed een eigen manier van schoonmaken heeft. Daarnaast hoef je een dekbed ook niet zo vaak te wassen als je lakens. Deze staan in direct contact met je huid waardoor het verstandig is deze iedere week te verschonen.

dekbed wassen BE

Schoonmaaktips voor je dekbed

Iets wat je eenvoudig kan doen, is het regelmatig luchten van je dekbed. Zo is het aan te raden om je dekbed over een deur of over het balkon te hangen. Maar alleen luchten is niet voldoende. Om die koffievlek of het transpiratievocht uit je dekbed te halen, heeft het toch echt een grondige schoonmaakbeurt nodig. Naast dat je jouw dekbed op deze manier schoon en fris houdt, verleng je er ook nog eens de levensduur van het dekbed mee. Elk type dekbed heeft een andere manier van wassen nodig. De één moet je stomen en de ander kan in de wasmachine. In onderstaande tekst geven we je advies per dekbedtype.

 

Wollen dekbed

Over het algemeen raden we het af een wollen dekbed in de wasmachine te wassen, tenzij het duidelijk op het waslabel staat vermeld. In sommige gevallen mag je een wollen dekbed namelijk op 40 graden wassen. Staat het niet vermeld, dan kun je beter gebruik maken van chemische reiniging. Zo voorkom je dat een wollen dekbed krimpt.  

 

Donzen dekbed

Heb je een donzen dekbed? Dan is het prima om je dekbed in de wasmachine te doen. Check ook hierbij het waslabel en kijk op welke temperatuur dit het beste kan.

 

Synthetisch dekbed

Ook een synthetisch dekbed kun je in de wasmachine wassen. Over het algemeen was je een synthetische dekbed op maximaal 60 graden maar controleer ook hierbij weer het waslabel, als deze er is. 

Stappenplan voor het wassen van diverse dekbedden

Wollen dekbed wassen

 • Een wollen dekbed laat je het beste dagelijks luchten.
 • Raadpleeg als eerste altijd het waslabel van je dekbed als je jouw dekbed grondig wilt wassen. Zit er geen waslabel aan? Laat dan je wollen dekbed chemisch reinigen.
 • Zit er alleen maar een vlekje op je dekbed waar je vanaf wilt? Gebruik dan groene zeep.

 

Een donzen dekbed wassen

 • Zoals hierboven ook al aangegeven kan je een donzen dekbed prima wassen in de wasmachine. Gebruik hierbij een fijnwasprogramma of wolwasprogramma.
 • Raadpleeg altijd het waslabel om te kijken welke temperatuur je het beste kan hanteren bij het wasprogramma. Om je dekbed luchtig te houden doe je er een tennisbal bij, zodat de donsveertjes niet gaan klonteren.
 • Is je dekbed te groot voor de wasmachine? Was dan eventueel je dekbed in een badkuip met de hand. Het is hierbij belangrijk dat je het dekbed goed uitspoelt en laat drogen.
 • Gebruik bij het wassen wasmiddel specifiek voor fijne was, donzen was of zijde. Een milde shampoo is ook nog mogelijk. Gebruik 1/4e van de hoeveelheid wasmiddel die je normaal gebruikt.
 • Zit het wasprogramma erop? Stop hem dan in de droger en hanteer maximaal 30 graden. Heb je geen droger? Hang dan je dekbed uit.
 • Houd er rekening mee dat het drogen van je dekbed langer duurt dan “normale” was.

 

Synthetisch dekbed wassen

 • Heb je een synthetisch dekbed? Bekijk dan eerst het waslabel en volg de instructies op. Over het algemeen kun je een synthetische dekbed wassen op de normale manier.
 • Na het wasprogramma mag dit dekbedtype gerust in de droger.
 • Was een synthetisch dekbed niet overbodig veel. Dit gaat namelijk ten koste van de levensduur.


Zijden dekbed reinigen

 • Een zijden dekbed kun je prima laten luchten in de buitenlucht, maar voorkom hierbij de zon.
 • In het algemeen is een zijde dekbed niet geschikt om veelvuldig te wassen. Mocht je jouw zijden dekbed toch grondig willen wassen, dan is het beter om deze naar de stomerij te brengen. Onthoud hierbij wel dat dit alleen is aan te raden als het écht nodig is.

Verleng de levensduur van je dekbed

Wist jij dat een goed dekbed gemiddeld 10 jaar meegaat? Netals dat je een matras gemiddeld 10 jaar meegaat, geldt dit ook voor je dekbed, mits je het goed onderhoudt.

Gebruik onderstaande tips en geniet optimaal van je dekbed:

 • Hang je dekbed uit om te luchten (liefst in de buitenlucht) en schud je dekbed dagelijks even op. Voorkom hierbij natuurlijk de felle zon of regen.
 • Open je slaapkamerraam voor een uurtje voor goede ventilatie van je dekbed.
 • Hanteer altijd de waslabel instructies van je dekbed indien aanwezig.
 • Voor alle dekbedden geldt: was en stoom ze niet veelvuldig.
 • Wil je van de bacteriën van je dekbed af zonder te wassen? Stop je dekbed dan in de vriezer.

Hopelijk helpen bovenstaande tips je om je dekbed goed te onderhouden, waardoor jij elke dag geniet van ultiem slaapgenot in een fris bed.  

Ben je toe aan een nieuw dekbed? Bekijk dan onze uitgebreide dekbedden collectie.