Dekbed wassen? Gebruik onze tips!

Je dekbed wassen, is dat eigenlijk wel slim? Doe je dat het beste zelf, of via een stomerij? En kies je dan voor wassen of stomen? Uitstekende vragen, en het antwoord hangt helemaal af van jouw type dekbed. Hieronder lees je ons advies.

Tips voor het schoonmaken van je dekbed

Je dekbed regelmatig goed luchten is alvast een goede eerste stap om het lekker fris te houden. Soms is je dekbed echter wel aan een grondige wasbeurt toe, en niet alleen bij dat ene kopje koffie dat vlekken maakte of het plasje van de kat. Elk dekbed heeft regelmatig een wasbeurt nodig om het hygiënisch te houden en de levensduur te verlengen.Dekbed wassen in je wasmachine?

Als je wastrommel groot genoeg is, kan je dekbed prima in de wastrommel. Test het dus even uit voor je je wasmiddel erbij giet. Past het dekbed niet in je wasmachine? Je kan het ook met de hand wassen in een badkuip, maar dan moet je het zeer goed spoelen. Een andere optie is de stomerij.


Check altijd het wasvoorschrift

Om de bacteriën in het dekbed te doden, raden we aan om het minstens op 60 graden te wassen. Voor sommige dekbedden is dit echter te warm. Kijk daarom altijd goed naar het wasvoorschrift op het label van je dekbed. Of je dekbed in de wasmachine mag, hangt ook af van het materiaal. Zeker bij dons of wol is het opletten geblazen. Check daarom altijd eerst het waslabel. Kan je dekbed niet in de wasmachine, breng het dan naar de stomerij.


Donzen dekbed

Je donzen dekbed kan je prima wassen in je eigen wasmachine. Kies voor een fijnwas- of wolprogramma en check het label voor de juiste temperatuur. Gebruik een speciaal wasmiddel, geschikt voor zijde of fijne was, of gebruik een milde shampoo. Gebruik niet meer dan 1/4 van de normale hoeveelheid. Doe tennisballen in de wasmachine zodat je dekbed luchtig blijft en de (dons)veertjes niet samenklonteren. Het drogen van je dekbed kan wel even duren. Was het daarom ’s ochtends als je het ’s avonds weer wil gebruiken.Synthetisch dekbed

Ook je synthetische dekbed was je zonder problemen in de wasmachine. De meeste synthetische dekbedden was je op maximaal 60 graden. Check ook hier altijd het waslabel. Let op: was je synthetische dekbed niet te vaak en alleen noodzakelijk. Het vaker wassen verkort de levensduur. Een synthetisch dekbed stop je daarna met een gerust hart in de droger.Wollen dekbed

Je wollen dekbed wassen in de wasmachine raden we af. Hier is chemisch reinigen via de stomerij een betere keuze. Er zijn uitzonderingen die je wel op 40 graden zelf kunt wassen. Check daarvoor het label. Staat het er niet op, was het dan zeker niet zelf, want dan zal het krimpen. Is er geen waslabel voorzien, neem dan het zekere voor het onzekere en begin er dan niet zelf aan. Zit er een vlek op je wollen dekbed? Kies ossengalzeep of groene zeep om enkel deze plek voorzichtig te reinigen. Het is niet nodig je meteen het hele dekbed onder handen neemt. Laat je wollen dekbed regelmatig verluchten zodat het aangenaam fris blijft. Wol heeft zelfreinigende eigenschappen, waardoor luchten voldoende is.Zijden dekbed

Verlucht je zijden dekbed zeker 2 tot 3 keer per jaar. Doe dit bij voorkeur in de buitenlucht, maar niet in de zon. Reinig je zijden dekbed via de stomerij, maar enkel wanneer dit écht nodig.


Verleng de levensduur van je dekbed met deze extra tips

Een goed dekbed gaat gemiddeld 10 jaar mee. Om hygiënische redenen is het verstandig om na een aantal jaren een nieuw dekbed aan te schaffen. Met onderstaande tips lees je hoe je jouw dekbed fris houdt, waardoor je er lang plezier van hebt.


  • Schud je dekbed iedere dag even losjes op.
  • Zet het slaapkamerraam elke dag een uurtje open voor een goede ventilatie van je dekbed en slaapkamer.
  • Verlucht je dekbed regelmatig in de buitenlucht, maar niet in de felle zon of in de regen.
  • Volg altijd de wasvoorschriften van jouw dekbed.
  • Was en/of stoom je dekbed zeker niet te vaak.
  • Gebruik geen stofzuiger om vuil te verwijderen van een donzen dekbed. Je beschadigt mogelijk de vulling.
  • Wil je bacteriën uit je dekbed verwijderen? Leg het 24 uur in de vriezer.
  • Stop je dekbed af en toe heel kort in de droger op de laagste stand. Zo verwijder je gemakkelijk transpiratievocht.
  • Tijd om je dekbed te wassen? Dan is het ook het moment om je matras te reinigen!

Tijd voor een nieuw dekbed!

Is het al meer dan 10 jaar geleden dat jij je dekbed hebt gekocht? Of weet je zelfs niet meer hoe lang het geleden is? Dan is het zeker tijd voor een nieuw dekbed. In onze collectie vind je voor elke afmeting, vulling en budget wel een dekbed.