Met deze 5 tips houd jij de winterdip buiten de deur

De winter is de tijd van heerlijk onder een kleedje op de bank zitten met jouw favoriete serie, van warme chocolademelk op de bank en van een warme douche na een wandeling in de kou. Maar een winterdip, no way! Die hoort niet thuis in dit rijtje. Met deze 5 tips laat jij de winterdip mooi in de kou staan. Wist je bijvoorbeeld dat de meeste mensen in de winter meer slaap nodig hebben dan in de zomer?


5 tips om jouw winterdip in de kou te laten staan

Tip 1: Let there be light!

In deze donkere maanden wil je in de ochtend het liefst zo snel mogelijk het licht opzoeken, zo weet jouw lichaam dat het tijd is om wakker te worden! Sta je vroeg op en is het nog donker buiten? Dan is een wake-up light of daglichtlamp wellicht een uitkomst.

Wil jij jouw nachtrust verder verbeteren? Dan is het aan te raden om een half uur voor je naar bed gaat blauw licht te vermijden. Sorry leuke kattenfilmpjes op TikTok, jullie zullen toch echt moeten wachten tot morgen!

Tip 2: Zorg voor voldoende beweging

We snappen het, het is koud buiten. Dus die hardloopschoenen aantrekken en gaan of de wielrenfiets uit de schuur pakken is nu net wat minder verleidelijk! Maar… wist je dat beweging – met name in de ochtend - weleens de sleutel kan zijn tot het verslaan van jouw winterdip?

Dus trek een extra dikke jas aan, doe een sjaal om en ga naar buiten. Wat je gaat doen maakt niet zoveel uit, zolang je maar beweegt. Is de kou echt niets voor jou? Dan kan je er natuurlijk ook voor kiezen om naar de sportschool te gaan. De loopband is dan echt een ware uitvinding! Maar er is gelukkig nog meer wat je kan doen!

Tip 3: Ga naar buiten!

Eerder schreven we al over dat een rondje in de natuur een perfecte aanvulling is op je ochtendritueel. Maar wist je ook dat naar buiten gaan helpt tegen een winterdip. In de winter is er een stuk minder daglicht aanwezig dan in de zomer, daarom is het belangrijk om de uren die er zijn zo goed mogelijk te benutten. Dat doe je zo:

  • Eet je lunch eens op een bankje in het park

  • Maak een lunchwandeling met je collega’s

  • Voor de thuiswerkers: spreek in de pauze eens af met een vriend of vriendin om een stukje te wandelen

Tip 4: Voed je tweede brein

Wist je dat jouw darmen ook wel je tweede brein wordt genoemd? Dat komt omdat er in onze darmen – net als in onze hersenen – neuronen zitten. Deze zenuwcellen communiceren continu met elkaar. En je darmen staan direct in verbinding met je hersenen. Niet zo gek dus dat wat je eet invloed heeft op hoe jij je voelt. Door gezond te eten zorg je voor een gezondere darmflora en je raadt het al, dat zorgt (er onder andere) dus weer voor meer energie en een goede gemoedstoestand.

Tip 5: Vitamine D

Ken je dat gevoel nog van de warme zonnestralen die op je huid neerstrijken? Daar krijg je spontaan energie van toch? In de winter hebben we een stuk minder zonuren, logisch dan ook dat je zeker in de winter niet voldoende Vitamine D binnenkrijgt. Naast gezonde voeding, een goede nachtrust en voldoende beweging kan vitamine D je net dat extra zetje in de rug geven om jouw winterdip buiten de deur te houden.

Zo, nu heb je voldoende tips om jouw winterdip te verslaan! Ga jij deze tips uitproberen?

Wil jij slaaptips van neurowetenschapper en slaapexpert dr. Els van der Helm, verbeter jouw nachtrust met dr. Els van der Helm op deze pagina. 

Wij staan voor je klaar

Heb jij een vraag of hulp nodig? Je kunt via de mail of telefonisch contact met ons opnemen. Voor persoonlijk advies kun je het beste direct bellen (0800 39804) met een slaapadviseur of langskomen in één van onze winkels.