Welke warmteklassen zijn er voor een dekbed?

Op zoek naar een nieuw dekbed? De belangrijkste criteria daarbij zijn de afmeting, de vulling, de warmteklasse en het type. Welk dekbed jij nodig hebt is heel persoonlijk. Heb je het snel te koud of te warm? Wil je een dekbed dat elk seizoen voor een optimale nachtrust zorgt? De warmteclassificatie van je dekbed helpt om een keuze te maken: dekbedden zijn beschikbaar is warmteklassen 1 tot 4.

Welke warmteklassen zijn er?

De warmteklasse van een dekbed wordt bepaald aan de hand van de dikte van het dekbed en de warmte-isolatie. Dekbedden zijn opgedeeld in vier warmteklassen: klasse 1 biedt de hoogste warmte-isolatie en is dus ideaal voor koude winters, klasse vier biedt de laagste warmte-isolatie en zorgt voor aangename zomernachten.

 

Dekbed warmteklasse 1: voor de koudste winternachten

Wil je een dik dekbed om bij koude temperaturen heerlijk op te warmen? Dekbedden met warmteklasse 1 zijn de dikste dekbedden met de hoogste warmte-isolatie. Ze zijn vaak gevuld met dons of wol en houden je warm, zelfs wanneer de temperatuur in je slaapkamer laag is. Met een winterdekbed met warmteklasse 1 ben je dus zeker van comfortabele nachten bij winterse temperaturen.

 

Dekbed warmteklasse 2: comfortabel de winter door

Is het niet extreem koud in je slaapkamer, maar heb je wel nood aan een goed isolerend dekbed? Dan is een dekbed met warmteklasse 2 een goede keuze. Een dekbed met warmteklasse 2 is minder dik dan een dekbed met warmteklasse 1, maar heeft nog steeds een zeer hoge isolerende werking. De warmte-isolatie van een dekbed met warmteklasse 2 is dus geschikt de winter, maar ook voor andere seizoenen.

 

Dekbed warmteklasse 3: aangenaam in de herfst en de lente

Op zoek naar een dekbed voor aangename nachten in de tussenseizoenen? Een dekbed met warmteklasse 3 komt het hele jaar door van pas, vooral wanneer je het niet snel te koud hebt ‘s nachts. Dekbedden met warmteklasse 3 geven voldoende warmte en ademen tegelijk goed. Dit type dekbed is dan ook prima voor de herfst en de lente.

 

Dekbed warmteklasse 4: houd jezelf koel tijdens warme zomernachten

Een dekbed met warmteklasse 4 wordt vooral gebruikt tijdens de zomermaanden. Dekbedden met warmteklasse 4 of zomerdekbedden zijn lichte en luchtige dekbedden die weinig warmte-isolatie bieden. Zo slaap je zelfs tijdens warme zomernachten comfortabel. Bovendien is een zomerdekbed meestal vochtregulerend en ventilerend, wat in de zomer goed van pas komt.

Hoe wordt de warmteklasse bepaald?

De warmteklasse van je dekbed of donsdeken wordt bepaald aan de hand van de vulling (de warmte-isolatie) en de dikte (het vulgewicht). Aan het uitzicht van een dekbed kan je meestal niets afleiden uit de warmteklasse: een donzen dekbed met warmteklasse 3 kan bijvoorbeeld veel lichter aanvoelen dan een wollen dekbed met dezelfde warmteklasse. 

Populaire dekbedden

  1. Dixxius Silver Royal 90% Dons Dekbed
    Dixxius Silver Royal 90% Dons Dekbed
    vanaf Special Price 205,-
  1. Dixxius Dekbed Basic 4 seizoenen
    Dixxius Dekbed Basic 4 seizoenen
    vanaf Special Price 75,-

Hulp nodig bij de keuze van een dekbed met de ideale warmteklasse voor jou? Kom langs in een van onze winkels of laat je online adviseren door onze slaapadviseurs.