Lig je ’s nachts wel eens wakker? Dit kan je er aan doen

Slape-loos. Ofwel, zonder slaap. Enorm vervelend. Je doet alles goed, gaat op tijd naar bed, valt vlot in slaap en dan ineens, midden in de nacht: klaarwakker. Het heeft te maken met je avondroutine en ochtendroutine maar ook met je bioritme. Hoe dat zit en wat je eraan kunt doen, delen we graag.

Tekst gaat door onder de afbeelding.


Verzetten heeft geen zin

De wereld is in rust. Iedereen slaapt, behalve jij. En nu? Slaapexpert Els van der Helm (PhD en co-founder Shleep, red.) legt het verschil uit tussen ochtend- en avondmensen en de kans op slapeloosheid

“Moeilijk in slaap vallen of veel wakker worden lijken 2 problemen, maar eigenlijk gaat het om hetzelfde probleem. Ochtendmensen vallen makkelijker in slaap, maar worden sneller wakker bij stress. Avondmensen liggen langer wakker maar slapen wel door.

Oké, de kans is dus 50/50. De ene kan soms niet goed in slaap komen, de ander heeft wel eens moeite met doorslapen. Als je wel eens wakker ligt, troost je dan met het feit dat je niet de enige bent. Gelukkig zijn er wat trucjes die je mogelijk kunnen helpen.

Als je ’s nachts wakker wordt, wil je je hersenen niet belonen. Dus niet gaan eten en niet naar leuke filmpjes kijken. Dat voelt niet als een beloning, maar dat is het toch. Het is eigenlijk saai om dat niet te doen, maar die saaiheid is nu net de bedoeling. Je geeft dan het signaal aan je hersenen dat het wakker liggen geen zin heeft en niet beloond wordt met prikkels (zoals een filmpje). Als het te lang duurt (20 tot 30 minuten wakker) is het wel goed om even op te staan. Want je wil vermijden dat jij en jouw hersenen je bed associëren met iets negatiefs.

Wat je wel moet doen

  • super saai blijven liggen en denken aan niet stressvolle dingen. Denk bijvoorbeeld aan een fijne strand of boswandeling die je onlangs gemaakt hebt
  • na een half uurtje toch even opstaan en bijvoorbeeld een boekje lezen, met gedimd licht, in de woonkamer.

sleepsounds van Swiss Sense aan.

  • als je dan in de woonkamer zit, neem dan (heel kort!) je telefoon en zet de
  • nadenken over iets wat je heel slaapverwekkend vindt, zoals de lessen van de aardrijkskundeleraar op de middelbare school, of iets dergelijks

deze blog hebben we nog meer tips voor een goede nachtrust.

  • lukt het nog niet? I

Wat je niet moet doen

  • telefoon checken of laptop openklappen en filmpjes kijken.
  • twijfelen, piekeren, de wereldproblematiek op je schouders dragen (nooit een goed idee, overigens).
  • eten of alcohol drinken (thee en warme melk werken natuurlijk wel).

Leuker kunnen we het niet maken, saaier wel. En dat is goed, midden in de nacht, voor onze hersenen en de broodnodige nachtrust.

Advise

Wij staan voor je klaar

Heb jij een vraag of hulp nodig? Je kunt via de mail of telefonisch contact met ons opnemen. Voor persoonlijk advies kun je het beste direct bellen (0800 39804) met een slaapadviseur of langskomen in één van onze winkels.