Deze vijf punten wijzen op een versleten matras
Dat je nachtrust invloed heeft op je energielevel overdag, is vast geen nieuws voor je. Na een nacht goed slapen, ben je overdag niet alleen een stuk scherper, maar ook vrolijker. Fijn voor jezelf én je omgeving! Toch slapen veel mensen op een matras dat al jaren versleten is of niet bij hun lichaamsbouw past. Eigenlijk best gek, als je je bedenkt dat we een derde van ons leven in bed doorbrengen. Herken je de volgende 5 punten? Dan ben je toe aan een nieuw matras.
1. Je hebt last van pijntjes en een slecht humeur
In een verkeerde houding slapen kan tot allerlei gezondheidsklachten leiden. Vaak begint het met fysieke pijntjes, zoals rugklachten, een gevoelige nek, stijfheid of hoofdpijn. Maar uiteindelijk kan dit ook tot mentale problemen leiden. Slecht slapen of langdurige fysieke klachten zijn namelijk niet bepaald goed voor je humeur.
Om vol energie aan je dag te beginnen, is het belangrijk dat je op een matras slaapt dat bij je lichaam past. Ben je bijvoorbeeld wat zwaarder? Dan kun je beter niet op een te zacht matras liggen. Je krijgt dan namelijk te weinig ondersteuning bij je schouders en heupen. Onderstaande afbeelding laat zien dat een te hard of te zacht matras problematisch kan zijn voor je slaaphouding.
2. Je slaapt ’s nachts onrustig
Als je matras niet lekker ligt, ga je – bewust of onbewust – draaiend op zoek naar een fijne houding. Wanneer je ’s nachts bijvoorbeeld vaak wakker wordt op je buik, terwijl je ’s avonds in slaap valt op je rug of zij, is de kans groot dat je een verkeerd matras hebt. Ga eens bij jezelf na of je na een nacht in een hotelbed wél rustig slaapt. Als dat het geval is, is je matras waarschijnlijk de veroorzaker van die onrustige nachten.
3. Je wordt soms rillend of zwetend wakker
Veel mensen denken dat de temperatuur in bed wordt bepaald door het dekbed. Dit is deels waar, maar het is zeker niet de enige factor. Ook je matras speelt een rol. Een matras dat te weinig isolatie biedt of niet goed ‘ademt’, kan ervoor zorgen dat je badend in het zweet of juist rillend van de kou wakker wordt.
4. Er zitten kuilen in je matras
Je matras heeft jammer genoeg niet het eeuwige leven. Na acht tot tien jaar zijn de meeste matrassen afgeschreven. Een goed matras neemt de oorspronkelijke vorm weer aan nadat je uit bed stapt. Maar naarmate je matras veerkracht verliest, ontstaat er kuilvorming. Dit gebeurt als eerste op de plek waar je ligt. Houd dit gedeelte dus goed in de gaten.
5. Je matras is niet meer zo fris
Wist je dat je ’s nachts zo’n 60 milliliter vocht per uur verliest? Dit is wekelijk meer dan 3 liter zweet! Veel van dit zweet wordt door je matras geabsorbeerd. Op zich handig, want hierdoor trekt je zweet weg. Maar na een tijdje verdwijnt het absorberende en ventilerende vermogen van je matras. Je begrijpt wel dat dit uiteindelijk kan zorgen voor onhygiënische taferelen.
Waar moet je op letten bij het kiezen van een nieuw matras?
De zoektocht naar een nieuw matras kan een hele opgave zijn. Er zijn ontzettend veel soorten en maten. Ook is het erg persoonlijke keuze. Je gewicht, lengte, voorkeur voor warm of koud en slaaphouding: het zijn allemaal factoren die meespelen. Om je te helpen bij het maken van de juiste keuze, hebben we een matraswijzer ontwikkeld. Een handige tool waarmee je snel en gemakkelijk jouw perfecte vindt!