Hoe zit het nu met … slapen en alcohol?

Slapen en alcohol Slapen en alcohol

Neem jij wel eens een ‘slaapmutsje’ voor het slapengaan? Slaap je dan beter? Of slechter? Er gaan veel verhalen rond over het effect van alcohol op je nachtrust. Sommigen zweren bij een drankje voor het slapengaan en beweren er beter door te slapen. Anderen hebben na een avond borrelen juist last van een gebroken nacht. Maar hoe zit het nu eigenlijk? Wij nemen je mee in de wereld van slapen en alcohol.

Een verstoorde slaapcyclus

Dat mensen beweren sneller in slaap te vallen wanneer ze een borrel op hebben, is niet zo gek. Het is zelfs bewezen dat je sneller in slaap valt. Echter, de kwaliteit van je welverdiende nachtrust neemt aanzienlijk af. Want je normale slaapcyclus wordt verstoord, vooral in de tweede helft van de nacht.

Je slaap bestaat uit verschillende fases, waaronder de diepe slaap en de REM-slaap. Samen vormen alle fases de cyclus. Deze duurt ongeveer 90 minuten en doorloop je gemiddeld vijf keer per nacht. Een normale slaapcyclus ziet er dus als volgt uit:

Slaapcyclus | Swiss Sense Slaapcyclus | Swiss Sense

Tijdens de slaapcyclus ga je van een lichte slaap naar een diepe slaap. In deze fases herstelt je lichaam, worden spieren en botten opgebouwd en je immuunsysteem verbetert. Vervolgens kom je in de REM-slaap terecht. Tijdens deze fase probeert je lichaam alle indrukken en ervaringen van die dag te verwerken. Dit kost veel energie.

Alcohol verstoort deze cyclus. Je valt sneller in een diepe slaap en bereikt veel eerder de REM-slaap. Hierdoor droom je eerder dan normaal en moeten je hersenen alle indrukken en informatie sneller verwerken. En dit is pas de eerste helft van de nacht. In de tweede helft blijk je namelijk veel minder REM-slaap te pakken. Hierdoor kan je brein zich onvoldoende herstellen. Je kunt je de dag erna slechter concentreren en functioneert motorisch niet zoals zou moeten.

 

Lees ook: Beter slapen doe je zo

Alcohol vs. slaap

Daarnaast gebeurt er nog veel meer met je lichaam als je alcohol drinkt voor het slapengaan:

  • Je wordt vaker wakker en valt dan moeilijk weer in slaap. Dit komt doordat het onderdrukkende gevoel van alcohol is uitgewerkt.
  • Je kunt last krijgen van rare, levensechte dromen of nachtmerries.
  • Je bloedvaten zijn wijder en je hartslag neemt toe, daardoor heb je het warmer dan normaal en zweet je veel.
  • Je moet vaker naar het toilet.
  • Je hebt meer kans op snurken, slaapwandelen en zelfs slaapapneu.

Toch zin in een drankje?

Maar kun je dan nooit alcohol drinken ’s avonds? Jawel, maar dan niet later dan 90 minuten voor het slapengaan. Het liefst doe je dit zelfs 2 of 3 uur voordat je naar bed gaat. De alcohol is dan al wat meer uit je lichaam. Hierdoor slaap je beter.