Een rustgevend muziekje voor het slapengaan, werkt dat echt?

 30 oktober 2020 1 comment

Na een intensieve dag (thuis)werken kijk je naar buiten. De regen is opgehouden en de zon schijnt door de rode herfstbladeren. Je twijfelt geen moment, trekt je hardloopschoenen aan en selecteert jouw favoriete up-tempo playlist. Dat is een goed plan want muziek zorgt ervoor dat we gemotiveerder hardlopen, enthousiaster schoonmaken of een extra traantje wegpinken bij een mooie film. Maar kan muziek er ook voor zorgen dat we fijner in slaap vallen? Swiss Sense duikt in het onderzoek en ontwikkelde een speciale Spotify playlist.

Beluister de playlist

Tekst gaat door onder de afbeelding.

Volgens hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder zou muziek luisteren een vast onderdeel van je dag moeten zijn. Ook kan het je helpen om met meer rust in slaap te vallen. Liedjes met 60 tot 80 beats per minuut zijn goed voor je lichaam. Doordat je luistert naar het langzame, stabiele ritme en door lage tonen vertraagt je eigen interne ritme. Denk aan je hartslag, ademhaling, bloeddruk en spierspanning. Het soort muziek dat goed helpt voor een betere nachtrust is volgens Scherder klassieke muziek, new age, lichte muziek en fluitmuziek.

Ho, wacht even. Fluitmuziek zei je? Daar ontspan ik dus helemaal niet van, laat staan dat ik dan in slaap val. Gelukkig wijst het onderzoek van Scherder uit dat jouw eigen voorkeur erg bepalend is voor het gewenste effect. Dus, ben jij een heavy metal fan en krijg je jeuk van Beethoven en alles met een panfluit; maak je geen zorgen. Als je wilt ontspannen én genieten zorg er dan voor dat de liedjes in ieder geval rustig zijn.

Om je hierbij te helpen, hebben we bij Swiss Sense iets bedacht. Iedereen is anders maar ontspannen in slaap vallen willen we allemaal. Of je nu liever rent door de landerijen, uitkijkt over een strand, zit bij een haardvuur of wandelt door het bos, wij hebben er een speciale Spotify afspeellijst voor samengesteld. Dus droom heerlijk weg bij de klanken van jouw ideale ontspanningsmoment. Sta op en laad op met Swiss Sense sleepsounds. Beluister ze hier.

Wil je meer weten over hoe jouw dagelijks ritme bepaalt hoe jij slaapt? Lees er hier alles over.

Wij staan voor je klaar

Heb jij een vraag of hulp nodig? Je kunt via de mail of telefonisch contact met ons opnemen. Voor persoonlijk advies kun je het beste direct bellen (0800 39804) met een slaapadviseur of langskomen in één van onze winkels.