Welke planten staan goed in de slaapkamer?

Kamerplanten zijn de perfecte sfeermakers in je interieur. Zet een plant in je kamer, en alles oogt meteen wat huiselijker. Ook in je slaapkamer zijn kamerplanten een leuke toevoeging. Ze zorgen niet alleen voor sfeer en rust, sommige zuiveren ook de lucht. Benieuwd of een plant in je slaapkamer een goed idee is? En welke planten je dan het best kunt kiezen?

planten in de slaapkamer

Zijn planten in je slaapkamer een goed idee?

Je hoort wel eens dat planten in je slaapkamer te veel zuurstof gebruiken. Het klopt natuurlijk dat een plant zuurstof verbruikt, maar de hoeveelheid is verwaarloosbaar. Ter vergelijking: iemand die naast jou in bed slaapt, verbruikt bijna vier keer meer zuurstof per nacht. Je hoeft kamerplanten dus zeker niet uit de slaapkamer te bannen. Meer nog: een kamerplant brengt rust en zuivert de lucht. 

De voordelen van een kamerplant in je slaapkamer

Extra zuurstof in de slaapkamer

Overdag produceren planten extra zuurstof via fotosynthese: onder invloed van zonlicht halen ze koolstofdioxide uit de lucht en maken ze zuurstof aan.

Hogere luchtvochtigheid

Een kamerplant verhoogt de vochtigheidsgraad in je slaapkamer, waardoor je minder kans hebt om luchtweginfecties of irritaties.

Decoratie

Met een plant geef je in een handomdraai een dosis sfeer en gezelligheid aan je slaapkamer. Goed voor je humeur!

Extra rust

Planten maken je omgeving aangenamer en rustgevender. Niet alleen omdat ze mooi zijn om naar te kijken, ook omdat ze de lucht zuiveren.

 

De beste omstandigheden voor een kamerplant

Wil je graag planten in je slaapkamer? Vergeet niet dat planten levende organismen zijn en dat ze dus een goede omgeving en verzorging nodig hebben. Benieuwd aan welke voorwaarden je slaapkamer moet voldoen?:

Daglicht

Een plant kan niet overleven zonder daglicht. Minstens één raam in je slaapkamer is dus een vereiste als je een kamerplant wilt aanschaffen. Heb je een slaapkamer aan de zuidkant met veel zonlicht? Of is je slaapkamer net aan de donkere kant? Hou daar rekening mee bij de keuze van je plant: sommige planten staan het liefst de hele dag in de zon, andere houden van veel schaduw.

Voldoende water

Water is net zo noodzakelijk als daglicht om een plant in leven te houden. Let wel op: te veel water is de meest voorkomende reden waarom planten sterven. Als de aarde te nat is, rotten de wortels van je plant. Je geeft dus beter regelmatig een beetje water, dan veel water in één keer. Zo krijgt de grond tussendoor de kans om te drogen.

Luchtvochtigheid

Voor de fotosynthese nemen de bladeren van je planten kooldioxide (CO2) op uit de lucht en geven ze vocht af. Als de luchtvochtigheid te laag is, verliest de plant meer vocht dan de wortels kunnen aanvoeren en kleuren de bladeren bruin. Wil je de luchtvochtigheid in je slaapkamer op peil houden? Zorg dan voor een goede ventilatie door regelmatig de ramen open te zetten en zet de verwarming een graadje lager. 

 

Gezonde lucht dankzij een luchtzuiverende plant

Ben je op zoek naar een kamerplant die de lucht in je slaapkamer mee gezond houdt? Er zijn heel wat planten met een luchtzuiverend effect:

Palmen

Van de goudpalm tot de stokpalm: palmen brengen niet alleen een tropische sfeer in de slaapkamer, ze zuiveren ook de lucht en zorgen voor extra zuurstof.

Calathea’s

Met hun opvallende vormen en patronen zorgen calathea’s niet alleen voor gezonde lucht, maar ook voor een streepje kleur. Calathea’s worden ook ‘levende planten’ genoemd: als het donker wordt en jij je ogen sluit, sluit de calathea haar bladeren. 

Monstera

Wil je een luchtzuiverende eyecatcher in je slaapkamer? De monstera of gatenplant is met haar grote bladeren met gaten een vaste waarde in elk hip interieur. 

Varens

De varen is een van de oudste planten op aarde en heeft een sterk luchtzuiverend effect. Omdat de oerplant in duizenden varianten bestaan, vind je zeker een varen die perfect in jouw slaapkamer kan overleven.

 

Welke planten vermijd je het best in de slaapkamer?

Zolang je bij de keuze van je kamerplanten rekening houdt met de hoeveelheid licht en de standplaats, kan in principe elke plant prima in je slaapkamer staan. Let wel op met sterk geurende planten, zoals lelies, geurgeraniums of kruiden zoals jasmijn, rozemarijn of kamperfoelie. Planten met een sterke geur veroorzaken immers sneller allergieën of irritaties en hebben dus een negatieve invloed op je nachtrust.