Wat zijn orthopedische matrassen?

Heb je last van rug- of nekklachten? Dan kan een orthopedische matras verlichting bieden. Een orthopedische matras is een comfortverhogende matras die de wervelkolom en je rugspieren de juiste ondersteuning biedt en op die manier rugklachten en andere fysieke klachten kan verminderen.

Het belang van een goede matras

Wanneer je slaapt, is het belangrijk dat je wervelkolom een zo natuurlijk mogelijke houding aanneemt. Op die manier wordt je lichaam tijdens het liggen het minst belast. Zo krijgt het de kans om te herstellen en kunnen eventuele rug- en nekklachten aanzienlijk verminderen. Een matras die de juiste ondersteuning biedt, kan het herstel van je lichaam dus bevorderen. Slaap je op een matras die jouw lichaam niet voldoende ondersteunt? Dan kan dat het herstel net belemmeren. De juiste matras is dus enorm belangrijk om fysieke klachten te voorkomen of te verminderen.

De voordelen van een orthopedische matras

Voordelen voor je lichaam

Meer dan andere matrassen, zorgt een orthopedische matras ervoor dat je wervelkolom de juiste positie aanneemt. Ze ondersteunt het hele lichaam en vermindert de druk op je rug, nek, schouders en heupen: de plekken waar na verloop van tijd vaak fysieke klachten ontstaan. Daarnaast voorkomt een orthopedische matras toekomstige klachten die zouden ontstaan doordat je lichaam ‘s nachts de verkeerde houding aanneemt. De drukverlaging zorgt er bovendien voor dat je bloedsomloop constant blijft. 

Duurzame keuze

Naast de drukverlaging en optimale ondersteuning, is duurzaamheid een voordeel van een orthopedische matras. Omdat orthopedische matrassen een hoge veerkracht hebben, neemt de matras gemakkelijk terug de oorspronkelijke vorm aan als er geen druk meer wordt uitgeoefend. Daardoor geniet je jarenlang van prima ondersteuning van je lichaam.

 

Bekijk de overzichtspagina voor alle matrassen binnen onze collectie.

Kies voor de juiste hardheid

Matrassen zijn er in verschillende hardheden. De hardheid van je matras bepaalt grotendeels de ondersteuning. In een te zachte matras zak je te ver weg, waardoor je lichaam niet voldoende ondersteund wordt. Daarnaast vermindert een te zachte matras je bewegingsvrijheid en vochtafvoer. Een te harde matras is vaak minder comfortabel en kan pijnklachten versterken.

Welke hardheid heeft jouw lichaam nodig?

De hardheid die bij jouw lichaam past, hangt af van verschillende factoren: je slaappositie, je lichaamsbouw en je persoonlijke voorkeuren. 

Slaappositie

Slaap je op je buik, je rug of je zij? Over het algemeen hebben rugslapers en zijslapers een zachtere matras nodig dan buikslapers. Om rugklachten te voorkomen, kiest een buikslaper het best voor een harde matras. Op een zachte matras komt de rug te hol te liggen.

Lichaamsbouw

Ook je gewicht bepaalt mee welke hardheid het meest voor jou geschikt is. Hoe zwaarder iemand is, des te harder de matras moet zijn om voldoende ondersteuning te bieden.

Persoonlijke voorkeuren

Hou je ervan om heerlijk weg te zakken in je matras of lig je net graag op een harde matras? Persoonlijke slaapwensen bepalen mee welke matras jou op het lijf geschreven is.

Het belang van een matras die perfect aansluit op jouw lichaam mag niet worden onderschat, zeker wanneer je last hebt van fysieke klachten. Lees aandachtig de adviespagina ‘Matrassen tegen rugklachten’ en de matraswijzer om te weten waar je precies op moet letten bij de aankoop van een nieuwe matras.