Moe wakker worden, wat doe je eraan?


Ken je dat? Je wordt wakker en bent nog steeds moe. Je hebt misschien nog wel minder energie dan toen je ging slapen. Je moet jezelf er toe zetten om uit bed te gaan. Maar als je wekker niet was afgegaan, had je nog uren kunnen slapen. Dit kan anders! Samen met neurowetenschapper en slaapexpert dr. Els van der Helm schieten wij je te hulp.

Home 180 Home 180

Wat betekent het als je moe bent?

Wanneer je moe of slaperig bent, heb je een hoge slaapdruk. Naarmate de dag vordert neemt de slaapdruk geleidelijk toe. Wanneer je gaat slapen, neemt die slaapdruk weer af. Als je ’s ochtends nog moe bent, betekent dat dat je te kort of niet goed genoeg geslapen hebt en jouw slaapdruk niet volledig is afgenomen.

 

In feite heb je dus een slaaptekort, daarover lees je hier meer.

 

Ook kan het zo zijn dat je een avondmens bent. Vanuit je eigen biologische klok heb jij een persoonlijk biologisch ritme dat zich elke 24 uur herhaalt. Dit ritme is niet bij iedereen hetzelfde en bepaalt welke stoffen jouw hersenen op welke momenten van de dag aanmaken. Hierdoor staat de één liefst ’s ochtends om 7 uur al in de sportschool, terwijl de ander zich nog even omdraait. Daarover lees je hier meer.

 

In je bed blijven liggen?

Toch betekent moe wakker worden niet altijd dat het slim is om in je bed te blijven liggen. De meest optimale slaap pak je ’s nachts en niet ’s ochtends. Dus wil je extra bijslapen, dan doe je dat door eerder naar bed te gaan of door vroeg in de middag een powernap te doen. Niet door uit te slapen. Je voorkomt zo dat je ritme verschuift en dat je de volgende nacht last hebt van je extra uren slaap. Dat zou namelijk als gevolg hebben dat je de nacht erna slechter slaapt en dus wéér moe wakker wordt.

 

Wat kun je wél doen?

Volg je biologische klok. Wanneer je genoeg geslapen hebt, word je namelijk vanzelf wakker. Dat maakt het opstaan dus ook gemakkelijker. Het helpt ook om consistent te slapen – dat wil zeggen: elke dag op hetzelfde moment naar bed en op hetzelfde moment opstaan. 

 

Toch werkt het ook dan niet voor iedereen om ’s ochtends direct te presteren. Dat is grotendeels bepaald door jouw biologische ritme. Ben je een avondmens, dan ben je ’s ochtends simpelweg niet op je best. Probeer je dag dan op een manier te in te plannen die past bij jouw biologische ritme.

 

Andere tips die je kunnen helpen:

  • Zoek na het opstaan zo snel mogelijk fel (dag)licht
  • Ga naar buiten en kom in beweging
  • Voor avondmensen: gebruik een wake-up light. Hiermee is het mogelijk om je biologische ritme iets te vervroegen.

 

Wil je meer weten over (beter) slapen? Kijk dan eens hier.