Wat is de beste matras voor rugklachten?

Behoorlijk veel mensen kampen met rugklachten. Word je 's ochtends wakker met meer rugpijn dan toen je naar bed ging? Dan bestaat de kans dat je rugklachten te maken hebben met de matras waarop je slaapt. Het is dus erg belangrijk dat je matras bij je lichaam past en de juiste ondersteuning biedt. Er zijn heel wat verschillende rugklachten, elk met andere oorzaken en oplossingen.

 

Verschillende soorten rugpijn  

Heel wat soorten rugpijn zijn het gevolg van foute belasting van de rug, zoals hernia, spit, een stijve rug of pijn in de onderrug. Vaak gaat het om een zeurende of stekende pijn die wordt veroorzaakt door het fout of te veel belasten van de rug. Ook kan rugpijn het gevolg zijn van een afwijking of ziekte zoals reuma, artrose, hypermobiliteit of scoliose. Deze chronische aandoeningen kunnen langdurige rugklachten veroorzaken. Om de klachten niet te verergeren, is het belangrijk dat je matras voldoende ondersteuning biedt en de natuurlijke houding van je lichaam respecteert. Tijdens het slapen moet je rug zich goed kunnen herstellen.


De oorzaken van rugklachten

De meeste rugklachten worden veroorzaakt door een verkeerde houding, stress en overbelasting. Zo zijn er beroepen waar dagelijks heel wat belastende handelingen aan te pas komen. Het niet correct uitvoeren ervan kan tot rugklachten leiden. Denk bijvoorbeeld aan huishoudhulpen, bouwvakkers, chauffeurs, tandartsen en alle zittende beroepen. Ook onnatuurlijke bewegingen zoals bukken, je schoenen aandoen of opstaan kunnen een extra belasting voor de onderrug betekenen als ze niet correct worden uitgevoerd.

Als je matras niet voldoende aansluit bij je lichaam en niet de juiste ondersteuning biedt tijdens je nachtrust, is de kans groot dat deze klachten erger worden. Maar ook je hoofdkussen kan de klachten beïnvloeden. Het is belangrijk dat zowel je nek als je wervelkolom een natuurlijk S-vorm kunnen aannemen. Een verkeerd kussen kan dit belemmeren, dus is het verstandig om een hoofdkussen te kiezen dat bij je slaaphouding past. Ben je een rugslaper? Dan is een stevig kussen het beste. Voor zijslapers is een zacht kussen met veerkracht ideaal. Buikslapers kiezen beter voor een laag kussen. Het is echter niet zo interessant om op je buik te slapen, omdat je in die houding je hoofd opzij draait, waardoor je lichaam geen natuurlijke slaaphouding kan innemen.

matras voor rugklachten

Kun je rugpijn voorkomen?

Bepaalde soorten rugpijn kun je prima voorkomen. Een matras die voldoende ondersteuning biedt is cruciaal als je je klachten wil verminderen. Door het juiste ligcomfort worden de drukpunten verlicht, waardoor klachten die het gevolg zijn van overbelasting zullen verminderen. Lees dus zeker onze tips.


Ondersteuning van je ruggenwervels

Het is belangrijk dat je ruggengraat een natuurlijke houding aanneemt tijdens het slapen. Een matras moet je lichaam ondersteunen zodat je nek en rug in een rechte lijn kunnen liggen. Denk goed na of je een harde of juist een zachtere matras nodig hebt. Weeg je meer dan 85 kilo, dan is een hardere matras aangewezen, zodat je niet te ver wegzakt. Hierdoor vermindert de ondersteuning, wat rugklachten in de hand werkt. Naast je gewicht is ook je slaaphouding bepalend voor jouw type matras.

Vervang je matras op tijd

Doorgaans moet een matras worden vervangen na 10 tot 12 jaar, een topdekmatras na gemiddeld 5 jaar. Wanneer een matras onvoldoende ondersteuning biedt en niet goed meer aansluit bij je lichaam, kunnen er rug- en nekklachten ontstaan. Voorkom dus een doorgelegen of versleten matras en koop op tijd een nieuwe.

Beste matrassen voor rugklachten

Heb je rugpijn, dan kies je jouw matras bij voorkeur op basis van je type klachten, je lichaamskenmerken en je persoonlijke behoeftes en wensen. Kijk dus kritisch naar wat je nodig hebt. Het is verstandig om alle matrassen goed te vergelijken en de matras uit te kiezen die het beste past bij jouw lichaam. Raadpleeg ook onze matrassen vergelijker hiervoor.


Matrassen met comfortzones

Matrassen met comfortzones zijn voor iedereen een aanrader. Een comfortzone is een zachtere zone in de matras, omdat de veren op die plek anders zijn. Deze zones zorgen ervoor dat je lichaam tijdens het slapen een natuurlijke houding aanneemt. Ze bieden meer steun en sluiten beter aan bij bijvoorbeeld je schouders en heupen. Het aantal comfortzones per matras verschilt. Zo kun je kiezen voor vijf, zeven of soms zelfs negen zones.

Pocketvering matrassen

Een pocketvering matras is interessant als je rugklachten hebt. Dit type matras bestaat uit veringen die individueel verpakt zijn waardoor ze afzonderlijk meeveren met je lichaam. Daarnaast hebben pocketvering matrassen meestal minstens zeven comfortzones die lokaal zorgen voor de nodige drukverlaging.

 

Traagschuim matrassen

Ook een traagschuim matras is interessant voor mensen met rugklachten. Het traagschuim of NASA-schuim werkt extra drukverlagend. Zodra je erop gaat liggen, vormt het zich volledig naar je lichaam. Op deze manier ontstaat een ideale drukverdeling. Vooral mensen met chronische rugklachten zoals artrose en reuma hebben veel baat bij dit type matras. Traagschuim heeft als nadeel dat het minder goed ventileert en daardoor relatief warm aanvoelt. Mensen die het snel warm hebben, vinden dit type matras daarom soms minder fijn.

 

Orthopedische matrassen van Perzona

Wil je geen risico lopen en zeker zijn dat je de matras hebt die het beste bij jou past? Dan biedt de orthopedische matras van Perzona uitkomst. Deze matras wordt helemaal op maat gemaakt en past dus volledig bij jouw lichaamskenmerken. Aan de hand van een lichaamsscan stellen we vast wat je juist nodig hebt. Deze matras heeft maar liefst 7 comfortzones en 12 individuele instelbare punten, waardoor je lichaam perfect wordt ondersteund waar het nodig is. Is deze matras iets voor jou? Bekijk dan onze traagschuim matrassen.

 

Persoonlijk advies van een slaapadviseur

Wil je een matras kopen? Laat je adviseren door onze slaapexperts. Kom vrijblijvend langs in de Swiss Sense winkel bij jou in de buurt en ervaar zelf hoe onze matrassen liggen. Alleen zo ben je verzekerd van een matras op maat.