Waar moet ik op letten bij het kiezen van een matras?

Een goede nachtrust begint met een fijn bed en een goed matras. De zoektocht naar hét geschikte matras voor jou is best een opgave. Er zijn zo veel soorten matrassen met ieder verschillende eigenschappen.

Wat het beste matras voor jou is, dat is heel persoonlijk. Wij vertellen je graag waar je op moet letten om jouw nieuwe matras te vinden. Of ontvang direct advies met behulp van onze gratis matraswijzer

Start de matraswijzer >

Welk matras past bij mij?

Heb je het ’s nachts snel warm?

Kies dan voor een matras dat goed ventileert. Onze Breeze matrassen zorgen voor uitstekende ventilatie en verkoeling. Daardoor geniet jij van een frisse nachtrust.

Bekijk alle Breeze matrassen >

Heb je lichamelijke klachten?

Lichamelijke klachten kunnen je nachtrust flink verstoren. Kies voor een matras met uitstekende ondersteuning en drukverdeling. Onze Support matrassen bieden voor jouw uitkomst.
Bekijk alle Support matrassen >

Zoek je gewoon een comfortabel matras?

Een allround prettig comfort vind je in onze Comfort matrassen. Deze matrassen bieden een veerkrachtige basis voor een optimale nachtrust.

Bekijk alle Comfort matrassen >

Welk matras past bij mijn slaaphouding?

Ben je een rugslaper?

Als rugslaper is het voor jou belangrijk dat je met je rug in de natuurlijke S-vorm kan liggen. Ga daarom voor een zacht of medium matras, want dan ligt je rug nooit in een té holle of bolle stand. Zo behoudt je rug de natuurlijke vorm en krijg je de juiste ondersteuning van het matras.

Bekijk matrassen voor rugslapers >

Slaap je op je zij?

Kies als zijslaper voor een matras met speciale comfortzones. Deze zones zorgen voor de juiste ondersteuning voor je hele lichaam. Je heupen en schouders kunnen wegzakken in deze zones van het matras. Daardoor lig jij met je rug in een volledig ergonomische rechte lijn.

Bekijk matrassen voor zijslapers >

Ben je een buikslaper?

Als buikslaper heb je meer kans op een pijnlijke onderrug. Een te zacht matras zorgt bij buikslapen namelijk voor een té holle rug. Ga daarom voor een medium of hard matras. Hoe hoger je lichaamsgewicht, hoe steviger het matras.

Bekijk matrassen voor buikslapers >

Draai je veel in je slaap?

Jij hebt geen echte vaste slaaphouding. Mensen die meerdere slaaphoudingen hebben tijdens de nachtrust noemen dat “draaiers”. Voor jou is het belangrijk dat je in meerdere houdingen comfortabel ligt. Je nieuwe matras moet dus een “allrounder” zijn.

Bekijk matrassen voor draaiers >
Samengevat: let hier op bij het kopen van een nieuw matras

Samengevat: let hier op bij het kopen van een nieuw matras

Naast bovenstaande informatie, is er een aantal eigenschappen die een belangrijke rol spelen bij het kopen van een matras.

 • Heb je het snel warm? Kies dan voor een matras dat goed ventileert en geniet van een frisse nachtrust.

 • Heb je lichamelijke klachten? Kies dan voor een matras met uitstekende ondersteuning en drukverdeling.

 • Je slaaphouding. Slaap je op je buik, rug of zij? Of kun je niet stil liggen?

Welke verschillende maten matrassen zijn er?

Als je op zoek gaat naar een nieuw matras, is het belangrijk dat je de juiste afmeting kiest. Het matras moet namelijk perfect passen op jouw bed. Bepaal de breedte, lengte en dikte van jouw nieuwe matras.

Breedte

Lengte

Dikte of hoogte

Bij een 1-persoons bed is de standaard maat van een 1-persoons matras 90x200 cm. Bij een 2-persoons bed is een 2-persoons matras van 180x200 cm een veel verkochte optie. Twijfelaars zitten net tussen een 1-persoons en 2-persoons bed in.

Bij twijfelaars zijn twee matrasmaten erg populair. De smalle variant is 120x200 cm. Een iets breder matras voor een twijfelaar is 140x200 cm.

Naast de breedte, kun je ook verschillende lengtes kiezen. Je lichaamslengte en lengte van je bed en bedbodem bepalen de lengte van je matras.

Een goed matras is 20 cm langer dan jouw lengte. Matrassen worden het meest verkocht in een lengtemaat van 200 cm. Maar er zijn ook 1-persoons matrassen, 2-persoons matrassen en twijfelaar matrassen met lengtes van 210 cm of 220 cm.

Ook de dikte of hoogte van een matras is van belang. De mate van ondersteuning en het comfort dat je tijdens het slapen ervaart, hangt hier ook heel veel vanaf.

Een matras dat lekker slaapt moet een minimale dikte hebben van 15 cm en een standaard matras heeft een dikte tussen de 17 en 20 cm. Er zijn ook dikkere matrassen te bestellen, namelijk matrassen met een dikte van 22 cm, 23 cm, 24 cm en 25 cm.

Uit welke materialen kan ik kiezen?

Koudschuim matrassen

Koudschuim matrassen bestaan volledig uit veerkrachtig schuim. Aan het schuim wordt een zogenoemde HR-waarde (High Resilience) gekoppeld. Hoe hoger deze waarde hoe meer schuim er verwerkt is in een matras. Hierdoor wordt het veerkrachtiger en wordt de levensduur aanzienlijk verhoogd. Dankzij de veerkrachtigheid van het schuim ontstaat er nooit kuilvorming. Het zorgt tevens voor een goede ondersteuning. Ook op de plekken waar dat het meest nodig is, zoals bij de heupen. Het schuim geeft namelijk meer tegendruk wanneer er harder op wordt gedrukt. Koudschuim matrassen hebben een open celstructuur. Hierdoor ventileert het matras zeer goed. Daarnaast heeft het een uitstekende vochtregulatie.

Bekijk koudschuim matrassen >

Traagschuim matrassen

Traagschuim matrassen danken hun naam aan de langzame reactie van schuim. Wanneer je het matras indrukt komt het langzaam weer omhoog. Op deze manier vult het de contouren op en werkt het drukverlagend. Het lichaamsgewicht wordt zo verdeeld over een grotere oppervlakte. Traagschuim matrassen liggen wat zachter en kunnen warm aanvoelen. Het reageert namelijk op lichaamstemperatuur. Door deze warmte en het lichaamsgewicht vormt het matras zich naar het lichaam. Dit type is geschikt voor mensen die wat zachter willen slapen of lichamelijk klachten ondervinden. De kern van een traagschuim matras bestaat uit pocketvering of koudschuim.

Bekijk traagschuim matrassen >

Pocketvering matrassen

Een pocketvering matras bestaat uit veren die allemaal los van elkaar verpakt zijn, in zogenoemde zakjes (pockets). Op deze manier kan elke veer afzonderlijk van elkaar bewegen en reageren op het gewicht van het lichaam. Daarnaast bestaan veel pocketvering matrassen uit 5, 7 of 9 zones. Elke zone heeft een bepaalde hardheid, zodat het aansluit of specifieke lichaamsdelen. De schouder- en heupzone zijn bijvoorbeeld voorzien van veren die minder tegendruk geven. Pocketvering matrassen zijn voorzien van een afdeklaag. Voorbeelden hiervan zijn: polyether, koudschuim, traagschuim en latex. Elke afdeklaag heeft andere eigenschappen. Een pocketvering matras biedt een geleidelijke ondersteuning en in combinatie met een afdeklaag kun je jouw ligcomfort bepalen.

Bekijk pocketvering matrassen >

Latex matrassen

Latex matrassen zijn soepel, zacht en rekbaar. Ze kenmerken zich door een hoge puntelasticiteit, waardoor ze zich vormen naar het lichaam. Latex is namelijk van nature antibacterieel en weert schimmel en huisstofmijt. Latex matrassen houden warmte langer vast en hebben een minder goede ventilatie dan bijvoorbeeld koudschuim matrassen. Dat komt omdat latex geen goede open celstructuur heeft. Dat is echter anders bij talalay latex matrassen. Deze matrassen hebben juist wel een open celstructuur, waardoor ze goed ventileren en de warmte beter reguleren dan gewone latex matrassen. Aan latex wordt een waarde gekoppeld, namelijk het soortelijk gewicht (SG). Hoe hoger de waarde, hoe meer latex er in het matras verwerkt is. Dit komt op zijn beurt weer ten goede aan de duurzaamheid en veerkracht.

 

Bekijk latex matrassen >

Polyether matrassen

Polyether matrassen bestaan uit polyetherschuim en hebben weinig veerkracht. Hierdoor kan kuilvorming ontstaan. Het schuim heeft een gesloten celstructuur, waardoor het niet goed ventileert. Ook wordt hierdoor de warmte vastgehouden. Dit komt de levensduur van de matrassen niet ten goede. Polyether matrassen zijn relatief goedkoop en worden vaak gebruikt voor plekken waar minder vaak wordt geslapen, zoals op een logeerbed of een caravan.

Bonellvering matrassen

Bonellvering matrassen bestaan uit veren die door één spiraaldraad met elkaar verbonden zijn. De matrassen zijn voorzien van een afdeklaag. Voorbeelden hiervan zijn polyether, koudschuim, traagschuim of latex. Over het algemeen zijn bonellvering matrassen goedkoper. De ondersteuning is minder goed dan bij andere matrassen. Om deze reden verkoopt Swiss Sense geen bonellvering matrassen meer.
Onderhoudtips voor je matras

Onderhoudtips voor je matras

 1. Stofzuig je matras met regelmaat. Doe dit bijvoorbeeld iedere keer wanneer je je bed verschoont. Je verwijdert zo alle huisstofmijt, stof en ander vuil.
 2. Zweet je ’s nachts veel? Maak je bed dan 's ochtends niet op. Zorg ervoor dat je je dekbed tot aan het voeteneinde terugvouwt. Je matras kan zo gedurende de dag veel beter drogen en vocht verdampen.
 3. Zorg ervoor dat je je matras regelmatig draait én lucht. Je matras onderhouden doe je niet alleen door deze te reinigen, maar ook door deze te draaien en te keren. 
 4. Leg een molton op je matras. Dit werkt absorberend en voorkomt dat al het vocht in het matras terecht komt. Daarnaast verlengt het gebruik van een topper de levensduur van je matras met gemiddeld 5 jaar.

Vervang je matras op tijd

Wist je dat een matras dat vervangen moet worden, een grote invloed heeft op je dagelijks functioneren? Een slecht matras kan zelfs van invloed zijn op je algehele gezondheid. Het belang van het op tijd vervangen van je matras is dan ook groter dan je denkt.

De levensduur van een matras verschilt per type matras. Hier hebben een aantal factoren invloed op zoals het de kwaliteit, het lichaamsgewicht van de slaper en hoe het matras onderhouden wordt. Wil je verzekerd blijven van een goede ondersteuning? Houd er dan rekening mee dat je je matras na 5 tot 10 jaar zeker wel moet vervangen. Niet alleen vanwege het afnemen van de ondersteuning, maar ook met het oog op hygiëne is het verstandig om je matras op tijd te vervangen. Een matras goed schoonmaken is zeer belangrijk om de levensduur te bevorderen. Hieronder wordt globaal weergegeven wat de levensduur per type matras is.

 • Polyether matras: 4 tot 6 jaar
 • Bonellvering matras: 6 tot 8 jaar
 • Latex matras: 7 tot 9 jaar
 • Traagschuim matras: 8 tot 10 jaar
 • Pocketvering matras: 8 tot 10 jaar
 • Koudschuim matras: 12 tot 15 jaar
Bekijk alle matrassen >

Wij staan voor je klaar

Heb jij een vraag of hulp nodig? Je kunt via de mail of telefonisch contact met ons opnemen. Voor persoonlijk advies kun je het beste direct bellen (0800 39804) met een slaapadviseur of langskomen in één van onze winkels.