matras kiezen

Matras kiezen

Ben je toe aan een nieuw matras, maar weet je niet welk matras je moet kiezen? Wij hebben verschillende soorten matrassen met de bijbehorende eigenschappen en voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.

 

Welk type matras kiezen?

Er zijn over het algemeen zes verschillende soorten matrassen te onderscheiden: traagschuim-, koudschuim-, pocketvering-, bonellvering- latex- en polyether matrassen. Ieder type matras heeft zijn eigen kenmerken die invloed hebben op ligcomfort, ondersteuning, ventilatie en drukverlaging.

 

Er bestaat niet iets als één perfecte matras, want ieder mens is anders. Denk voordat je een matras koopt daarom goed na over welke matras en eigenschappen het beste bij je lichaam en wensen past. Welke slaaphouding neem je aan? Heb je last van rugklachten? Dit zijn allemaal factoren die meespelen bij het maken van de juiste keuze.

 

Vergelijk de diverse matrassen en kies de matras die bij je past

Om tot de juiste keuze te komen welke matras het beste bij je past is het belangrijk om verschillende type matrassen te vergelijken. Zo bekijk en vergelijk je niet alleen het ligcomfort, de ondersteuning en de ventilatie per matrassoort maar ook de prijzen en levensduur.


traagschuim matras kiezen

Traagschuim

De naam van het traagschuim matras geeft het al aan: het schuim reageert langzaam waardoor het de contouren van je lichaam opvult wanneer je erop ligt. Een traagschuim matras kenmerkt zich door het hoge ligcomfort en aanpassingsvermogen. Als het matras in aanmerking komt met lichaamswarmte, wordt het zachter (en warmer) waardoor het zich gemakkelijk aan ieder lichaam aanpast.

 

+ Goede lichaamsondersteuning
+ Meest drukverlagende matras
+ Perfect bij lichamelijke klachten
- Voelt warm aan
- Minder geschikt voor zwaardere mensen
- Ventileert minder goed

koudschuim matras kiezen

Koudschuim

Een koudschuim matras bestaat uit veerkrachtig schuim met een open celstructuur waardoor het goed ventileert. Doordat de matrassensoort veerkrachtig is en een hoge HR-waarde (High Resilience) heeft, ontstaat er minder snel kuilvorming. Het matras gaat hierdoor langer mee.  

 

 

+ Stevig ligcomfort
+ Goede ventilatie
+ Geen of nauwelijks kuilvorming
+ Hoog aanpassingsvermogen 

polyether matras kiezen

Polyether

Wat is een polyether matras? Een polyether matras is een schuimrubber matras die minimaal ventileert door de gesloten celstructuur. Daarnaast is een polyether matras relatief goedkoop en werkt het matras minimaal drukverlagend. De matras is niet geschikt voor veelvuldig gebruik en kun je daarom beter gebruiken als logeermatras.

  

+ Goedkoop in aanschaf
- Korte levensduur
- Kans op kuilvorming
- Weinig ventilatie

pocketvering matras kiezen

Pocketvering

Pocketvering heeft zijn naam te danken aan de veren die als het ware individueel in een zakje verpakt zijn. Doordat de veren onafhankelijk van elkaar kunnen meebewegen met je lichaam, biedt dit type matras een goede ondersteuning. Het komt vaak voor dat pocketvering matrassen voorzien zijn van comfortzones. Deze zorgen ervoor dat veren ter hoogte van bijvoorbeeld de heupen en schouders soepeler aanvoelen. Daarnaast ventileert de pocketvering matras goed wat fijn is voor mensen die het snel warm hebben.

 

+ Goede ventilatie
+ Lange levensduur
+ Goede ondersteuning
- Relatief hogere prijs

bonellvering matras kiezen

Bonellvering

Een bonellvering matras bestaat uit een kern van veren die middels één spiraaldraad met elkaar verbonden zijn. Het matras heeft een afdeklaag van polyether, koudschuim of traagschuim als materiaal.  Éen van de voordelen van een bonellvering matras is dat het goedkoop is en goed ventileert. Daarentegen is de ondersteuning wel wat minder goed. De lichaamsondersteuning en veerkracht hangt namelijk af van de dikte en hoeveelheid van de veren.

 

 

+ Relatief goedkoop
+ Goede ventilatie
+ Lange levensduur
- Minder goede ondersteuning

latex matras kiezen

Latex

Als laatste lichten we de latex matras toe. Wanneer moet je nu voor een latex matras kiezen? Het is aan te raden om een latex matras te kiezen wanneer je last hebt van allergieën. Dit omdat latex over antibacteriële eigenschappen beschikt en zowel schimmel- als huisstofmijt werend is. Verder kenmerkt het latex matras zich door het soepel, zachte en rekbare materiaal. Dit stimuleert de duurzaamheid en veerkracht. Doordat latex geen open celstructuur heeft, ventileert het matras minder goed dan een koudschuim matras.

 

+ Geschikt voor mensen met allergieën
+ Comfortabel en zacht ligcomfort
- Voelt warm aan
- Ventileert minder goed
- Hoger in prijsWelke hardheid kiezen?

Los van het type matras kies je ook de hardheid die het beste bij je past. Over het algemeen zijn er 3 soorten hardheden, namelijk hard of firm, gemiddeld (medium) en zacht (soft) Het is wel degelijk van belang dat je kritisch naar de hardheid van je matras kijkt. De hardheid bepaald namelijk onder andere of je wervelkolom op een natuurlijke manier ondersteund wordt of niet. Bij het bepalen van de juiste hardheid wordt vaak gekeken naar de lichaamsbouw, slaaphouding en persoonlijke voorkeur.

 

Het beste matras kiezen voor zwaardere mensen

Naast dat je moet letten op je slaaphouding is lichaamsgewicht ook een bepalende factor bij het kiezen van het juiste matras. Mensen die meer dan 85 kilo wegen, kunnen het beste voor een harder matras kiezen. Dit om te voorkomen dat je lichaam te ver wegzakt in de matras, wat in te weinig ondersteuning en rugklachten kan resulteren. Ook je lengte speelt een rol. Zo heeft iemand van 1.60 meter die 80 kilo weegt, een harder matras nodig dan iemand van 2 meter met hetzelfde lichaamsgewicht. Als het gewicht over een kleiner stuk wordt verdeeld is er meer weerstand en dus stevigheid nodig. Een koudschuim matras met firm hardheid biedt vaak uitkomst.rugslaper matras kiezen

Rugslaper

Slaap je op je rug? Dan is het van belang dat je wervelkolom haar natuurlijke S-vorm behoudt en is een medium matras vaak het beste. Dit voorkomt namelijk dat je niet te ver wegzakt. Het slapen op je rug is de meest gezonde slaaphouding, stimuleer dus het slapen op je rug en zorg voor een passende matras.

buikslaper matras kiezen

Buikslaper

Buikslapers hebben vaak meer profijt van een harder firm matras. Een zacht of medium matras in combinatie met deze slaaphouding maakt namelijk dat je een te holle rug hebt tijdens het liggen. Daarnaast moet je je nek bij deze slaaphouding draaien, wat al niet bevorderlijk is voor je rug en nek. Het beste is dan ook om het slapen op je buik af te leren.

zijslaper matras kiezen

Zijslaper

Slaap jij meestal op je zij? Dan is een matras met comfortzones aan te raden. Deze zones zorgen voor meer ondersteuning bij de contouren van je lichaam doordat het matras diverse hardheden heeft. Zo is de hardheid ter hoogte van de heupen en schouders anders dan bij het hoofd- en voeteneinde. Naast je slaappositie kunnen echter ook je lichaamsbouw of persoonlijke voorkeur de doorslag geven voor de keuze van een bepaalde hardheid.Heb je last van nek- en rugklachten?

Dan kan een matras op maat ervoor zorgen dat nek- en rugklachten verminderd worden. Let bij aankoop dan ook altijd of een matras de juiste ondersteuning en drukverlagende werking biedt. Bij mensen met nek of rugklachten is een pocketvering matras aan te bevelen. De veringen die meebewegen met je lichaam en de comfortzones stimuleren je lichaam om de juiste houding aan te nemen. Ook is er een matras die middels de vele comfortzones nog beter aansluit bij je lichaam dan de pocketvering matras. Dit is de Perzona Individual matras. De behoeften van jouw lichaam worden middels een scan vertaald naar 7 comfortzones en 14 individueel instelbare punten.

 

Matrassen met comfortzones

Zoals al eerder aangegeven hebben pocketvering matrassen vaak comfortzones zodat je matras passende ondersteuning biedt. Vooral bij je schouders en heupen zie je vaak dat de matras andere hardheden nodig heeft. Op deze manier wordt je lichaam minder belast waardoor ook eventuele rug- of nekklachten worden tegen gegaan. De meeste matrassen beschikken over 7 tot 9 comfortzones. De Perzona is hier een uitzondering op. Over het algemeen bevatten matrassen 7 of 9 comfortzones.

 

Naast de hoeveelheid comfortzones in je pocketvering matras,is ook het aantal veren per m2 van belang voor de ondersteuning. Hoe meer veren per m2, des te hoger de ondersteuning is. Een matras met te veel veren biedt soms echter een (te) hard ligcomfort. Wanneer je een boxspring koopt, kun je vaak kiezen tussen 500 of 1000 pocketveren per matras. Afhankelijk van je gewicht, postuur en wensen kies je voor een van deze opties. Over het algemeen geeft een matras met 1000 veren je lichaam stevigere ondersteuning. Dit is voor relatief kleine en lichte mensen vaak niet nodig.

 

Tips bij een matras kiezen

Om je te helpen bij het kiezen van de juiste matras hebben we alle tips even voor je op een rijtje gezet. Waar let je op bij de aankoop van een nieuw matras?


1. Gewicht

Hoe zwaarder je bent, des te steviger je matras moet zijn. Boven de 85 kilo is een firm matras aan te raden. Ben je lichter dan 85 kilo? Overweeg dan een medium of zacht matras.

2. Wat is je slaaphouding?

Ook je slaaphouding kan bepalend zijn voor je keuze. Zo hebben rugslapers meer aan een medium of harde matras, terwijl voor buikslapers een matras met firm hardheid beter is. Voor zijslapers zijn matrassen met comfortzones geschikt.

3. Heb je lichamelijke klachten?

Als je last hebt van nek- of rugklachten is het aan te raden een niet te hard of zacht matras te nemen. Een te zacht matras biedt niet de juiste ondersteuning, een te hard matras stimuleert de drukpunten. Een matras van Perzona is de perfecte oplossing.

4. Heb je last van allergieën?

Indien je last hebt van allergieën kan een matras van natuurlatex uitkomst bieden. Deze matras is antibacterieel en houdt huisstofmijt en schimmel op afstand.

5. Temperatuur

Ben je een koukleum? Dan is een traagschuim of latex matras wellicht geschikt. Heb je het snel warm? Dan is een goed ventilerend matras aan te raden.

6. Budget

Ook je budget is bepalend. De relatief goedkopere matrassen zijn vaak de polyether of bonellvering matrassen. Houd hierbij wel in je achterhoofd dat dit vaak samengaat met nadelen zoals een minder lange levensduur en minder goede lichaamsondersteuning.