Weekdeal

Tot 50% korting op boxsprings en bedden

Dag

Uur

Min

Sec

Start de matraswijzer >
Heb je het ’s nachts snel warm?

Heb je het ’s nachts snel warm?

Kies dan voor een matras dat goed ventileert. Onze Breeze matrassen zorgen voor uitstekende ventilatie en verkoeling. Daardoor geniet jij van een frisse nachtrust.

Bekijk alle Breeze matrassen >
Heb je lichamelijke klachten?

Heb je lichamelijke klachten?

Lichamelijke klachten kunnen je nachtrust flink verstoren. Kies voor een matras met uitstekende ondersteuning en drukverdeling. Onze Support matrassen bieden voor jouw uitkomst.

Bekijk alle Support matrassen >
Zoek je gewoon een comfortabel matras?

Zoek je gewoon een comfortabel matras?

Een allround prettig comfort vind je in onze Comfort matrassen. Deze matrassen bieden een veerkrachtige basis voor een optimale nachtrust.

Bekijk alle Comfort matrassen >

Welk matras past bij mijn slaaphouding?

Ben je een rugslaper?

Ben je een rugslaper?

Als rugslaper is het voor jou belangrijk dat je met je rug in de natuurlijke S-vorm kan liggen. Ga daarom voor een zacht of medium matras, want dan ligt je rug nooit in een té holle of bolle stand. Zo behoudt je rug de natuurlijke vorm en krijg je de juiste ondersteuning van de matras.

Bekijk matrassen voor rugslapers >
Slaap je op je zij?

Slaap je op je zij?

Kies als zijslaper voor een matras met speciale comfortzones. Deze zones zorgen voor de juiste ondersteuning voor je hele lichaam. Je heupen en schouders kunnen wegzakken in deze zones van het matras. Daardoor lig jij met je rug in een volledig ergonomische rechte lijn.

Bekijk matrassen voor zijslapers >
Ben je een buikslaper?

Ben je een buikslaper?

Als buikslaper heb je meer kans op een pijnlijke onderrug. Een te zacht matras zorgt bij buikslapen namelijk voor een té holle rug. Ga daarom voor een medium of hard matras. Hoe hoger je lichaamsgewicht, hoe steviger het matras.

Bekijk matrassen voor buikslapers >
Draai je veel in je slaap?

Draai je veel in je slaap?

Jij hebt geen echte vaste slaaphouding. Mensen die meerdere slaaphoudingen hebben tijdens de nachtrust noemen dat “draaiers”. Voor jou is het belangrijk dat je in meerdere houdingen comfortabel ligt. Je nieuwe matras moet dus een “allrounder” zijn.

Bekijk matrassen voor draaiers >
Waar moet ik op letten bij het kopen van een matras?

Waar moet ik op letten bij het kopen van een matras?

Er is een aantal eigenschappen die een belangrijke rol spelen bij het kopen van een matras. De belangrijkste punten waar je op moet letten hebben we je al verteld.

  • Heb je het snel warm? Kies dan voor een matras dat goed ventileert en geniet van een frisse nachtrust.

  • Heb je lichamelijke klachten? Kies dan voor een matras met uitstekende ondersteuning en drukverdeling.

  • Je slaaphouding. Slaap je op je buik, rug of zij? Of kun je niet stil liggen?

Naast deze essentiële persoonlijke behoeftes, zijn er ook praktische overwegingen.

Lengte

Lengte

Je lichaamslengte bepaalt ook de benodigde lengte van je matras. Ons advies is dat een ideaal matras ongeveer 20 cm langer zou moeten zijn dan je eigen lengte. Is je lengte gemiddeld? Dan volstaat een matras van 200 cm lang. Ben je langer dan gemiddeld? Kies dan voor een matras van 210 cm of misschien zelfs wel 220 cm.

Komt je matras in je huidige bed? Houd dan natuurlijk wel rekening met de lengte van dat bed en de bedbodem(s). De matras moet natuurlijk in je huidige bed passen.

Gewicht

Gewicht

Ook je lichaamsgewicht speelt een grote rol bij de keuze van het juiste matras. Je kunt je wel voorstellen dat de belasting van een matras groter is bij een hoger lichaamsgewicht. Let daarom goed op de juiste ondersteuning die past bij jouw gewicht.

De kern van het matras zorgt voor de ondersteuning. Zo'n matraskern kan bestaan uit vering of schuim. Over het algemeen zorgen koudschuim en pocketvering matrassen voor de meest stevige ondersteuning. Bij pocketvering matrassen geldt ook; “hoe meer pocketveren, hoe steviger de ondersteuning”.

Postuur

Postuur

Naast lengte is het ook belangrijk om rekening te houden met je postuur. Je postuur heeft invloed op de ideale breedte van je matras. Bij een normaal postuur past een standaardbreedte van 90 cm. Heb je een breed postuur? Dan past een matras met een breedte van 100 cm beter. Dat zal veel prettiger liggen en biedt je meer ruimte.

Hygiëne

Hygiëne

Is hygiëne voor jou extra belangrijk? Kies dan voor een matras met een afneembare en wasbare hoes. Door de hoes regelmatig te wassen houd je je matras lekker fris en schoon. Daarnaast adviseren wij het gebruik van een matrasmolton.

Allergisch

Allergisch

Hoe staat het met huisstofmijten? En zijn er misschien andere materiaalstoffen waar je allergisch voor bent? Er bestaan matrassen die vrij zijn van schadelijke stoffen en anti-allergisch zijn. Let bij de aanschaf van een matras dan op deze kenmerken van een matras.

Prijs

Prijs

De prijzen van matrassen lopen erg uiteen. Dat heeft voornamelijk te maken met het materiaal. De prijs is hoger naar mate er meer materiaal in een matras zit. Daarnaast speelt natuurlijk de kwaliteit van gebruikte materialen een rol. Hoe hoger de kwaliteit van een matras, hoe hoger ook de prijs.

Wist je trouwens dat je ongeveer 1/3 van je leven slaapt? En wist je dat je beter presteert als je beter slaapt? Investeren in een matras dat bij jou past, is dus meer dan een investering in een goede nachtrust. Het zorgt ook voor een prettige en energieke dag.

Welke soorten matrassen zijn er?

Koudschuim matrassen

Koudschuim matrassen

Koudschuim matrassen bestaan volledig uit veerkrachtig schuim. Aan het schuim wordt een zogenoemde HR-waarde (High Resilience) gekoppeld. Hoe hoger deze waarde hoe meer schuim er verwerkt is in een matras. Hierdoor wordt het veerkrachtiger en wordt de levensduur aanzienlijk verhoogd. Dankzij de veerkrachtigheid van het schuim ontstaat er nooit kuilvorming. Het zorgt tevens voor een goede ondersteuning. Ook op de plekken waar dat het meest nodig is, zoals bij de heupen. Het schuim geeft namelijk meer tegendruk wanneer er harder op wordt gedrukt.

Koudschuim matrassen hebben een open celstructuur. Hierdoor ventileert het matras zeer goed. Daarnaast heeft het een uitstekende vochtregulatie.

+ Stevig ligcomfort

+ Uitstekende ventilatie en luchtcirculatie (hygiënisch)

+ Geen of nauwelijks kuilvorming

+ Hoog aanpassingsvermogen

Bekijk koudschuim matrassen >
Traagschuim matrassen

Traagschuim matrassen

Traagschuim matrassen danken hun naam aan de langzame reactie van schuim. Wanneer je het matras indrukt komt het langzaam weer omhoog. Op deze manier vult het de contouren op en werkt het drukverlagend. Het lichaamsgewicht wordt zo verdeeld over een grotere oppervlakte.

Traagschuim matrassen liggen wat zachter en kunnen warm aanvoelen. Het reageert namelijk op lichaamstemperatuur. Door deze warmte en het lichaamsgewicht vormt het matras zich naar het lichaam. Dit type is geschikt voor mensen die wat zachter willen slapen of lichamelijk klachten ondervinden. De kern van een traagschuim matras bestaat uit pocketvering of koudschuim.

+ Drukverlagend (soepel voor mensen die moeilijk kunnen draaien)

+ Perfect bij lichamelijke klachten

Bekijk traagschuim matrassen >
Pocketvering matrassen

Pocketvering matrassen

Een pocketvering matras bestaat uit veren die allemaal los van elkaar verpakt zijn, in zogenoemde zakjes (pockets). Op deze manier kan elke veer afzonderlijk van elkaar bewegen en reageren op het gewicht van het lichaam. Daarnaast bestaan veel pocketvering matrassen uit 5, 7 of 9 zones. Elke zone heeft een bepaalde hardheid, zodat het aansluit of specifieke lichaamsdelen. De schouder- en heupzone zijn bijvoorbeeld voorzien van veren die minder tegendruk geven.

 

Pocketvering matrassen zijn voorzien van een afdeklaag. Voorbeelden hiervan zijn: polyether, koudschuim, traagschuim en latex. Elke afdeklaag heeft andere eigenschappen. Een pocketvering matras biedt een geleidelijke ondersteuning en in combinatie met een afdeklaag kun je jouw ligcomfort bepalen.

 

+ Geleidelijke ondersteuning

+ Comfortabele zones

+ Uitstekende ventilatie

+ Lange levensduur

Bekijk pocketvering matrassen >
Latex matrassen

Latex matrassen

Latex matrassen zijn soepel, zacht en rekbaar. Ze kenmerken zich door een hoge puntelasticiteit, waardoor ze zich vormen naar het lichaam. Daarnaast zijn latex matrassen anti-allergisch. Latex is namelijk van nature antibacterieel en weert schimmel en huisstofmijt.

Latex matrassen houden warmte langer vast. Daarnaast hebben ze een minder goede ventilatie dan bijvoorbeeld koudschuim matrassen. Dat komt omdat latex geen goede open celstructuur heeft. Dat is echter anders bij talalay latex matrassen. Deze matrassen hebben juist wel een open celstructuur, waardoor ze goed ventileren. Daarnaast reguleren ze de warmte beter dan gewone latex matrassen.

Aan latex wordt een waarde gekoppeld, namelijk het soortelijk gewicht (SG). Hoe hoger de waarde, hoe meer latex er in het matras verwerkt is. Dit komt op zijn beurt weer ten goede aan de duurzaamheid en veerkracht.

+ Natuurproduct

+ Lange levensduur

+ Comfortabel zacht ligcomfort

+ Geen kuilvorming

Bekijk latex matrassen >
Polyether matrassen

Polyether matrassen

Polyether matrassen bestaan uit polyetherschuim en hebben weinig veerkracht. Hierdoor kan kuilvorming ontstaan. Het schuim heeft een gesloten celstructuur, waardoor het niet goed ventileert. Ook wordt hierdoor de warmte vastgehouden. Dit komt de levensduur van de matrassen niet ten goede. Polyether matrassen zijn relatief goedkoop en worden vaak gebruikt voor plekken waar minder vaak wordt geslapen, zoals op een logeerbed of een caravan.

Bonellvering matrassen

Bonellvering matrassen

Bonellvering matrassen bestaan uit veren die door één spiraaldraad met elkaar verbonden zijn. De matrassen zijn voorzien van een afdeklaag. Voorbeelden hiervan zijn polyether, koudschuim, traagschuim of latex. Over het algemeen zijn bonellvering matrassen goedkoper. De ondersteuning is minder goed dan bij andere matrassen. Om deze reden verkoopt Swiss Sense geen bonellvering matrassen meer.

Onderhoudtips voor je matras

Stofzuig je matras met regelmaat. Doe dit bijvoorbeeld iedere keer wanneer je je bed verschoont. Je verwijdert zo alle huisstofmijt, stof en ander vuil.

Zweet je ’s nachts veel? Maak je bed dan 's ochtends niet op. Zorg ervoor dat je je dekbed tot aan het voeteneinde terugvouwt. Je matras kan zo gedurende de dag veel beter drogen en vocht verdampen.

Zorg ervoor dat je je matras regelmatig draait én lucht. Je matras onderhouden doe je niet alleen door deze te reinigen, maar ook door deze te draaien en te keren. 

Leg een molton op je matras. Dit werkt absorberend en voorkomt dat al het vocht in de matras terecht komt. Daarnaast verlengt het gebruik van een topper de levensduur van je matras met gemiddeld 5 jaar.

Bekijk alle matrassen >

Heb je het ’s nachts snel warm?

Zoek je gewoon een comfortabel matras?

Heb je lichamelijke klachten?

Wij staan voor je klaar

Heb jij een vraag of hulp nodig? Je kunt via de mail of telefonisch contact met ons opnemen. Voor persoonlijk advies kun je het beste direct bellen (0800 39804) met een slaapadviseur of langskomen in één van onze winkels.