lakens wassen lakens wassen

Lakens wassen en ander beddengoed: wanneer en hoe?

Een bed oogt niet altijd vies, terwijl het dat soms wel is. Daarom is het erg belangrijk dat je beddengoed, zoals lakens en dekbedovertrekken, vaak genoeg wast. Je brengt namelijk 1/3 van je leven door in bed, waardoor je (ongemerkt) heel wat zweet en dode huidcellen achterlaat.


Waarom lakens wassen belangrijk is

Je ziet het niet altijd, maar je bed kan vol huisstofmijt, stof, bacteriën en ander ongedierte zitten. Het is dan ook belangrijk om toch even stil te staan bij het schoon houden van je bed. Hoe vaak doe je dit en hoe kun je dit het beste aanpakken?

 

Volg de was instructies

Lees altijd de was instructies op de waslabels die aan het beddengoed vastzitten. In principe geldt met het wassen van je lakens; hoe heter hoe beter, maar let hierbij dus wel op de instructies op het waslabel. Heb je een huisdier dat regelmatig op of in je bed ligt? Maak je beddengoed dan nog vaker schoon.


Molton of matrasbeschermer wassen

Naast de lakens en de dekbedovertrekken is het ook belangrijk om je molton te wassen. Net als de lakens en dekbedovertrekken mogen deze 1 keer in de maand gewassen worden.


Huisstofmijt en ongedierte voorkomen

Wat gebeurt er als je je lakens en ander beddengoed niet vaak genoeg vervangt? Je leest het hier!

 

Huisstofmijt

Wist je dat huisstofmijt zich voedt met dode huidcellen en een hekel hebben aan daglicht? Door je lakens, dekbedovertrekken en matras voldoende te onderhouden, houd je deze beestjes op afstand. Hiernaast helpt het om je bed dagelijks bloot te stellen aan daglicht en om je beddengoed goed te lichten in de buitenlucht.

 

Andere beestjes en bacteriën

Ben jij een liefhebber van een ontbijtje op bed? Dan ben je niet de enige! Ook mieren, luizen en bedwantsen zijn gek op eten in bed. Reden genoeg om je bed goed schoon te houden dus! Naast voedselresten, ontstaan er ook genoeg bacteriën door zweet, crème of make up resten.

 

Dierenvrienden

Ook katten en honden vinden het vaak heerlijk om een middagdutje op bed te doen. Wist je dat je hierdoor het risico loopt op vlooien of wormen in je bed? Dat is niet zo hygiënisch! Wellicht is het toch beter dat je dierenvriend op de mat of in de mand slaapt.  


Maak het vervangen van je lakens en dekbedovertrekken leuker!

Na het lezen van bovenstaande tekst kun je wel concluderen dat het schoon houden van je bed erg belangrijk is. Ook het reinigen van je matras is iets wat mensen vaak vergeten maar wel belangrijk is. Het wassen en vervangen van je lakens en dekbedovertrek is wat minder leuk om te doen. Onderstaande filmpje helpt je het makkelijker maken. Zo slaap jij snel weer in een schoon en fris opgemaakt bedje.