Kleding opbergen in je slaapkamer: do’s en don’ts

Te veel kleding, te weinig plaats? Je garderobe netjes en georganiseerd opbergen is vaak een hele uitdaging. Toch is het belangrijk om goed na te denken over hoe je je kleding opbergt, want je slaapkamer is immers de plek waar je volledig tot rust moet kunnen komen. Met slimme opbergsystemen schep je orde in de chaos en zorg je voor het juiste zen-gehalte.

Opbergideeën om plaats te besparen

Heb je een kleine slaapkamer of veel schuine wanden? Door creatief om te springen met de ruimte die je hebt, kan je veel meer kleding opbergen dan je op het eerste zicht denkt. 


Benut de ruimte onder en boven je bed

Je bed neemt veel plaats in in je slaapkamer. Logisch, want het is het belangrijkste item in de ruimte. Boet dus niet in op slaapcomfort door een klein bed te kopen, maar benut de ruimte boven en onder je bed zo goed mogelijk om extra opbergruimte te creëren.

Dozen en lades

Onder het bed kan je vaak nog heel wat dozen of grote lades kwijt. Ideaal om bedlinnen, schoenen of kleding die je weinig draagt op te bergen. Ga op zoek naar een doos of lade die perfect op de hoogte van je bed is afgestemd om de ruimte zo optimaal mogelijk te benutten. 

Wandplanken

Een wandplank boven je bed is functioneel, decoratief en kan ook perfect dienen als nachtkastje. Zo komt er weer extra ruimte vrij naast het bed. Hou het niet bij één wandplankje, maar gebruik de volledige hoogte van je muren om zoveel mogelijk extra ruimte te creëren.


Meten is weten: op zoek naar de perfecte kast

Hoe groter je kledingkast, hoe makkelijker om kleding op te bergen. Dat spreekt voor zich. Ga dus voor een kledingkast die de beschikbare ruimte in je slaapkamer zo goed mogelijk benut. Alles begint bij meten, zodat je exact weet hoeveel plaats je hebt voor je kast. Sla de afmetingen goed op, zodat je ze in de meubelwinkel kunt nakijken. Heb je schuine wanden of uitstekende elementen in je slaapkamer? Dan is een ideale kast vinden een hele opgave. Maatwerk is dan een lifesaver om elk hoekje optimaal te benutten.


Kies voor multifunctioneel

Slim, slimmer, slimst: ga op zoek naar meubels die meerdere functies combineren. Denk maar aan een nachtkastje waar je je pyjama’s in kunt bewaren of een hocker of bedbank met ruimte voor beddengoed of sportkledij. Win-win!

Slim je kledingkast organiseren

Klaar om je innerlijke Marie Kondo boven te halen en je kledingkast te (her)organiseren? Een goed georganiseerde kledingkast levert je tijd op tijdens de ochtendrush, want je vindt alles makkelijk terug. Bovendien blijft je kleding langer in goede staat door ze goed en doordacht op te bergen.


Start met selecteren en maak plaats

Ja, je leest het goed. Kleding wegdoen is de eerste stap richting een georganiseerde kledingkast. En dat hoeft helemaal niet pijnlijk te zijn. Integendeel: je creëert rust in je hoofd én je kan iemand anders een groot plezier doen met de kleding waar jij vanaf wilt. Bekijk dus elk item in je kast en bepaal voor jezelf enkele criteria om de selectie makkelijk te maken. Heb je het kledingstuk het afgelopen jaar niet gedragen? Weg ermee. Een T-shirt dat tot op de draad versleten is? In de vuilbak. Kledingstukken met een grote sentimentele waarde kan je in een doos op de zolder bewaren. Zolang ze maar niet nodeloos plaats innemen in je kast.


Schep orde door te sorteren

Orde in je kast, orde in je hoofd. Door je kleerkast mooi te ordenen vind je alles snel terug en heb je een mooi overzicht van je garderobe. Wedden dat je zo ‘s ochtends heel wat tijd wint?

 • Sorteer per type: T-shirts bij T-shirts, broeken bij broeken, jurken bij jurken. Simple as that!
 • Maak een onderscheid tussen werk- en vrijetijdskleding: draag je op het werk andere outfits dan in het weekend? Maak het jezelf gemakkelijk door dat onderscheid ook in je kast te maken.
 • Seizoen per seizoen: berg de kleding die niet bij het seizoen past op in een doos onder je bed of bovenin de kast. Zo heb je in de winter massa’s ruimte voor dikke wollen truien en in de zomer voor leuke jurkjes.
 • Kleur per kleur: hangt je kleding aan kleerhangers? Door ze kleur per kleur te ordenen, creëer je een mooi overzicht.

Benut de ruimte optimaal met slimme trucjes

Efficiëntie is alles: met enkele simpele trucjes zorg je ervoor dat je geen centimeter in je kast onbenut laat:

 • Probeer zoveel mogelijk kleding op te hangen
 • Met een goed ophangsysteem voor je kleding bespaar je ruimte, behoud je het overzicht en blijft je kleding kreukvrij. Bekijk goed of elk item een eigen hanger nodig heeft: jassen kunnen perfect over kleedjes en setjes kunnen samen aan een hanger.

 • Oprollen en verticaal stapelen
 • Plaats besparen? Slimme plooitechnieken to the rescue. Door je T-shirts en sweaters op te rollen of te vouwen en ze verticaal op een rij in een lade te leggen, maak je extra ruimte. Bovendien heb je zo meteen een handig overzicht van de inhoud van je lade.

 • Maak onderverdelingen in je lades
 • Lades worden snel rommelig. Met lade-inzetters en aparte bakjes hou je accessoires, sokken en ondergoed makkelijk gescheiden en vermijd je chaos.

 • Vul open ruimte
 • Heb je een hoge kleerkast? Probeer dan of er twee stangen boven elkaar passen om je kleding aan op te hangen. Is er nog ruimte over onder je kledinghangers? Daar kan je makkelijk wat dozen kwijt.