Het grote aquarium vol slapende vissen

Het donkere aquarium

Pim en Roos zijn bijna bij het grote aquarium aangekomen. Ze zijn natuurlijk erg benieuwd hoe alle vissen slapen. Overdag zie je in het aquarium overal waar je kijkt vissen zwemmen. Van klein tot groot. Je ziet Nemo uit de film `Finding Nemo`, maar ook grote en gevaarlijke haaien. Zouden alle vissen nu dan op de grond liggen met hun ogen dicht?

 

Pim en Roos openen samen de zware deur van het grote aquarium. Wat is het hier donker binnen! Het is maar goed dat Pim zijn zaklamp mee heeft genomen. Anders konden ze echt helemaal niets zien in het donkere water. Pim schijnt in het water en samen kijken ze waar de vissen zijn. Zo één, twee, drie zien ze niets zwemmen. Dat ziet er stil uit… Zitten er wel vissen in het aquarium?

Vissen slapen met hun ogen open

‘Ja!’ roept Suus ineens enthousiast. ‘Kijk daar!´ Ze wijst naar de planten op de bodem van het aquarium. Twee grote haaienogen kijken hen aan. Wat is dit spannend! Het lijkt wel een zoekplaatje. Slaapt hij nou met zijn ogen open? ‘Ja! En kijk daar dan,´ roept Pim nu. Een groepje met kleine visjes zit verstopt tussen de plantjes.

 

De kleine visjes hebben ook allemaal hun oogjes wijd open. Ze hebben wel allemaal een rustig plekje op de bodem opgezocht om lekker te liggen en te rusten. ‘Vissen kunnen hun ogen dus helemaal niet dicht doen,´ zegt Pim. Dat klopt, dat heeft papa mij ook wel eens verteld over onze goudvis. Vissen hebben geen oogleden en kunnen dus hun ogen helemaal niet dicht doen. ´Wat een gek idee´, zegt Suus. ´Hoe kun je dan toch slapen?´

Pim en Suus worden zelf moe

Vissen kunnen daarom ook niet overdag slapen als het licht is. In het donker hoeven vissen hun ogen niet dicht te doen, omdat er onder water geen licht is. Dus ze hebben het ook helemaal niet nodig dat ze hun ogen dicht kunnen doen. ‘Dan moeten we ze maar niet langer storen met onze zaklamp,’ zegt Suus. Dat is vast niet fijn in de open ogen van al die schattige visjes.

 

‘Huhuuuuuhu’. Pim gaapt heel hard en zijn mond staat wijd open. Ik ben zelf ook wel heel moe geworden van al deze slapende dieren. ‘Ja zegt Suus, laten we snel naar huis gaan’. Dan komen we een andere nacht snel weer terug om de andere dieren te bekijken! Pim neemt nog snel een foto van de slapende vissen voor de kinderen in de klas. En nu echt op naar huis.

 

Zouden papa en mama nog slapen denkt Pim ineens? Als ze maar niets in de gaten hebben gehad. Pim vindt het wel een beetje spannend om naar huis te gaan.

 

Meer lezen? Lees hier alle verhaaltjes.

Advies

Wij staan voor je klaar

Heb jij een vraag of hulp nodig? Je kunt via de mail of telefonisch contact met ons opnemen. Voor persoonlijk advies kun je het beste direct bellen (0800 39804) met een slaapadviseur of langskomen in één van onze winkels.