Eerste hulp bij een rommelige kamer

Een opgeruimde slaapkamer kan wonderen doen, want het is de plek waar je dag begint en eindigt. Heerst er chaos in de slaapkamer? Dan is er ook snel chaos in je hoofd. Tijd dus om orde te scheppen! En dat hoeft geen helse taak te zijn. Met onze tips ruim je je kamer op in 1, 2, 3.

De voordelen van orde in de slaapkamer

‘De slaapkamer opruimen’ staat bij veel mensen helemaal onderaan de to do-lijst. Je komt er niet vaak, je slaapt er enkel en als je slaapt zie je de rommel niet. Waarom zou je er dan tijd in steken? Toch heeft een opgeruimde kamer heel wat voordelen. Het zorgt voor rust in je hoofd en een nette slaapkamer bespaart je tijd:


‘t Is niet omdat je de rommel niet ziet, dat het er niet meer is

Je kan je hersenen niets wijsmaken. Je uitpuilende kleerkast of de rondslingerende kleren op de vloer verdwijnen niet door je ogen te sluiten of het licht te doven. De rommel in je slaapkamer vraagt altijd onbewust je aandacht, omdat je hersenen weten dat het er is. Dat zorgt voor een onrustig gevoel als je ontwaakt of als je gaat slapen. Heb je last van een ochtendhumeur? Wie weet maakt een opgeruimde kamer daar komaf mee.


Hoe minder rommel, hoe minder prikkels

Rommel is altijd een stoorzender omdat het je herinnert aan taakjes die je nog moet doen. En laat je slaapkamer nu net de plek zijn waar je volledig tot rust wilt komen. Wedden dat je sneller rust vindt in je slaapkamer als je alle stoorzenders hebt weggewerkt?


Een opgeruimde kamer is hygiënischer

Stof stapelt zich makkelijk op in een rommelige kamer. Vooral rondslingerende kledingstukken zijn een grote bron van stof. Bovendien is het moeilijker om een slaapkamer bezaaid met spullen grondig schoon te maken, waardoor er zich op vergeten plekjes heel wat vuil kan verzamelen. In een ordelijke kamer krijgen bacteriën dus minder kans.


Je bespaart tijd

Niet alleen poetsen gaat sneller in een ordelijke slaapkamer, je wint ook tijd in de ochtendrush. In een opgeruimde slaapkamer met een overzichtelijke kledingkast vind je immers sneller je spullen terug.

Start met een grondige opruimsessie

Klaar om voor eens en voor altijd komaf te maken met de rommel in je slaapkamer? Begin met een grote kuis en zorg voor een overzicht. Zo’n grondige opruimsessie neemt wat tijd in beslag, maar levert je daarna alleen maar voordelen op. Enkele gouden tips om orde te creëren in je kamer:


  • Begin met selecteren en gooi weg wat je niet meer nodig hebt. Zijn er spullen die je zelden nog gebruikt, maar waar je moeilijk afstand van kunt nemen? Verzamel ze in een doos en bewaar ze op zolder of in de kelder.
  • Zorg voor voldoende opbergruimte en gebruik je ruimte slim. Hoe meer je uit het zicht kunt opbergen, hoe beter. Meer tips om de spullen in je kamer op te bergen vind je hier.
  • Zet een doosje of mandje op je nachtkastje voor spullen die je vaak nodig hebt. Een boek dat je aan het lezen bent, een flesje water, oordopjes… Door die spullen te samen te houden, heb je alles bij de hand zonder dat het er rommelig uitziet.