Beddengoed snel en efficiënt opvouwen

Het bed mooi opdekken gaat een pak sneller als je je lakens proper opgevouwen terugvindt in je kast. Maar beddengoed opvouwen kan een hele uitdaging zijn, zeker bij dekbedovertrekken en hoeslakens van de grootste formaten. Benieuwd hoe je jouw bedtextiel zo efficiënt en klein mogelijk kunt vouwen? Met deze tips wordt het een fluitje van een cent.

Zo vouw je beddengoed makkelijk op

Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk door je beddengoed op te vouwen op een plek waar je veel ruimte hebt en vraag hulp van een huisgenoot. Vouw je alleen? Leg je dekbedovertrek, laken of hoeslaken dan het best op een tafel om het makkelijk op te plooien. Strijk het textiel zoveel mogelijk mogelijk glad voor je het opvouwt. Hoe minder kreuken, hoe compacter je kunt vouwen.


Hoeslaken opvouwen

Heb je een hoeslaken met elastische uiteinden? De elastieken zorgen ervoor dat je hoeslaken goed rond je matras blijft zitten, maar maken het vouwen moeilijk. Gelukkig bestaan er simpele trucjes om je hoeslaken tot een net stapeltje op te vouwen. Een handig stappenplan:

  1. 1. Neem de bovenste hoeken van het hoeslaken vast en stop de ene hoek in de andere hoek
  2. 2. Doe hetzelfde met de onderste hoeken van het hoeslaken
  3. 3. Vouw het hoeslaken nu dubbel zodat de hoeken naar elkaar toekomen en stop de twee in elkaar zittende hoeken in de andere twee hoeken. Nu zitten alle hoekjes samen.
  4. 4. Strijk het pakketje glad met je handen
  5. 5. Vouw het nog een aantal keer dubbel, afhankelijk van hoe klein je het wilt.

Een andere manier om je hoeslaken compact en kreukloos op te bergen? Oprollen! Vouw het hoeslaken dubbel in de lengte. Stop de bovenste hoeken in elkaar en doe hetzelfde met de onderste hoeken. Plooi het laken daarna nog enkele keren in de lengte, zodat je een smalle strook krijgt. Nu kan je de strook oprollen. Opgerolde hoeslakens nemen minder plaats in in je kledingkast en passen makkelijk in je reiskoffer.


Dekbedovertrek opvouwen

Een dekbedovertrek is minder onregelmatig van vorm, dus eenvoudiger om netjes op te vouwen:

  1. 1. Zorg ervoor dat je een nette rechthoek hebt voor je begint met vouwen. Heeft je dekbedovertrek onderaan een flap? Vouw die dan eerst naar binnen.
  2. 2. Vouw je dekbedovertrek vervolgens enkele keren dubbel in de lengte tot een lange strook.
  3. 3. Vouw de lange strook nog enkele keren dubbel tot een zo klein mogelijk rechthoekig pakket.

Alles-in-één-pakket

Een klassiek probleem: je wil het bed opdekken, maar vindt de bijpassende kussenslopen nergens. Dat probleem voorkom je door je kussenslopen, het dekbedovertrek en het hoeslaken samen te bewaren. Voor zo’n alles-in-één-pakket vouw je eerst het hoeslaken en het dekbedovertrek op tot kleine pakketjes. Eén kussensloop leg je opzij, de andere vouw je op en leg je bij op het stapeltje. Vervolgens stop je het stapeltje in de overgebleven kussensloop, die dienst doet als opbergzakje. Je bespaart er niet alleen tijd mee, je creëert ook extra ruimte in je kast.

Beddengoed opbergen

Lakens, hoeslakens en kussenslopen nemen veel plaats in in de kast. Door ze slim op te bergen, kan je ruimte besparen:

  • Vouw alles zo compact mogelijk op. Een strak opgevouwen dekbedovertrek berg je makkelijker op dan een verkreukeld hoopje.
  • Bewaar je pakketjes beddengoed rechtop in een lade. Zo voorkom je instabiele stapels en heb je een handig overzicht. Hoeslakens nemen opgerold het minste plaats in.

Gebruik je bepaalde sets enkel in de winter of in de zomer? Leg ze dan alleen in je kast in het gepaste seizoen en bewaar ze de rest van de tijd op zolder of in een box onder het bed.

Dekbed opbergen

Heb je een zomer- en een winterdekbed? Of een extra dekbed voor op het logeerbed? Dan moet je het kunnen opbergen in de periodes dat het geen dienst doet. Dat doe je het best in een opbergbox of bewaarhoes. Bij de meeste dekbedden krijg je een opberghoes meegeleverd. Hou die goed bij, want het is de beste manier om je dekbed compact te bewaren. Bovendien is de bijgeleverde opbergzak afgestemd op het materiaal waaruit je dekbed is vervaardigd. Een donzen dekbed mag bijvoorbeeld niet in een plastic zak bewaard worden, want dan kan het niet voldoende ademen. 


Heb je moeite om het dekbed na gebruik weer in de opbergtas te krijgen? Oefen tijdens het opvouwen voldoende kracht uit om de lucht eruit te laten. Klaar de klus het liefst met twee, zodat iemand het deken in bedwang kan houden terwijl de andere de hoes sluit. Weinig opbergruimte? Om je dekbed zo klein mogelijk te maken, kan je ook een vacuüm-opbergzak aanschaffen. Dat is een luchtdichte opbergtas waaraan je een stofzuiger kunt aansluiten om de lucht uit de zak te zuigen. Ideaal om je dekbed supercompact in te pakken en op te bergen.