11 slaaptips voor slechte slapers

2.00 uur... 3.00 uur... Je ligt al uren te woelen en kunt de slaap niet vatten. En áls je dan in slaap valt, word je na korte tijd gewekt door de wekker. Weer slecht geslapen! Is dit herkenbaar voor jou? Lees dan snel verder, want in deze blog delen we tips om beter te slapen.

slaaptips slechte slapers

De essentie van goed slapen

Met een goede nachtrust ben je klaar om overdag je dromen waar te maken. Je functioneert beter en je bent lichamelijk én geestelijk helemaal fit. Hierdoor presteer je beter, iedere dag. Maar helaas is een goede nachtrust niet voor iedereen vanzelfsprekend. Dit heeft vermoeidheid en frustratie als gevolg.

 

Naast frustrerend en vervelend, is slecht slapen ook nog eens erg ongezond. Je voelt je kwetsbaar en zwak en je bent gevoeliger voor ziektes. Daarnaast beïnvloedt een slechte nachtrust het gedeelte van je hersenen dat verantwoordelijk is voor het maken van keuzes. Dus heb je slecht geslapen? Dan is de kans groot dat je sneller kiest voor die zak chips in plaats van de gezonde snack en de sportschool. Tijd om er wat aan te doen!

11 slaaptips bij slapeloosheid

Een goede nachtrust is dus niet voor iedereen vanzelfsprekend. Veel mensen hebben last van slapeloosheid. Daarom geven we hieronder 11 eenvoudige slaaptips om sneller in slaap te vallen en beter door te slapen. 

 Slaaptip 1: Ga ontspannen naar bed. Ga niet direct na het sporten of werken slapen. Je hebt dan nog te veel prikkels, waardoor je waarschijnlijk de slaap niet kunt vatten. Hoe rustiger de uren voor het naar bed gaan, hoe rustiger je slaapt en meer uitgerust ontwaakt.

Slaaptip 2: Zorg voor een goede temperatuur op je slaapkamer. Je kunt beter slapen in een frisse slaapkamer dan in een broeierige, warme slaapkamer. Zet daarom je raam open. Wel met een gordijn ervoor, want in een donkere kamer val je sneller in slaap.

Slaaptip 3: Lees een boek of ga in een warm bad voordat je gaat slapen. Laat hierbij je telefoon, tablet of laptop achterwege want het blauwe licht zorgt ervoor dat je nog lang wakker blijft.

Slaaptip 4: Een actieve nacht zorgt ervoor dat je 's avonds gemakkelijk in slaap valt. Ga daarom overdag eens fietsen, zwemmen, wandelen of joggen. Maar let op! Doe dit niet vlak voor het slapen gaan, minimaal twee uur van tevoren, zoals genoemd bij tip 1.

Slaaptip 5: Pas wanneer je comfortabel ligt, kun je goed slapen. Keer bij het verschonen van je bed daarom je matras of topper. Zo blijven ze in topconditie, voorkom je kuilvorming en lig je lekkerder.

Slaaptip 6: Past jouw matrastopper en hoofdkussen wel bij je lichaamsbehoefte? Dat zorgt ervoor dat je 's nachts minder woelt. Ben je er niet zeker van of je wel perfect ligt? Kom dan eens langs in de winkel en laat je adviseren. 

Slaaptip 7: Zorg voor een regelmatig leven. Probeer zo veel mogelijk op hetzelfde tijdstip te eten, sporten en slapen.

Slaaptip 8: Cafeïne, nicotine en alcohol hebben een slechte invloed op je slaap. Het kost je meer moeite in slaap te vallen en je slaapt onrustiger.

Slaaptip 9: Verspreid een ontspannend aroma in de kamer. Lavendel werkt bijvoorbeeld kalmerend.

Slaaptip 10: Haal je televisie, laptop en computer eens uit je slaapkamer. Zeker weten dat je direct beter slaapt. Deze apparaten scheppen namelijk onrust.

Slaaptip 11: Tel 's nachts geen uren om erachter te komen hoe lang je nog kunt slapen. Ook dit schept onrust. Kwaliteit is namelijk belangrijker dan kwantiteit. Het gaat er niet om hoe lang je slaapt, maar hoe goed je slaapt.  

Heb jij nog slaaptips voor een goede nachtrust? Laat het ons weten in de reacties!