matraswijzer

Welke matras past bij mij?

Geen zorgen, wij weten alles van matrassen

Jouw goede nachtrust begint bij een goede matras. De zoektocht naar het voor jou geschikte matras kan echter een hele opgave zijn. Allerlei vragen drijven boven. Er zijn ook zoveel verschillende soorten met minstens zoveel verschillende soorten eigenschappen. Een matras is een zeer persoonlijke aanschaf. Je lichaamsgewicht, lengte, voorkeur voor warmte of kou, je slaaphouding. Het zijn allemaal factoren die bepalen welke matras het beste bij jou past.

Verschillende soorten matrassen

Koudschuim

Koudschuim matrassen

Koudschuim matrassen bestaan volledig uit veerkrachtig schuim. Aan het schuim wordt een zogenoemde HR-waarde (High Resilience) gekoppeld. Hoe hoger deze waarde hoe meer schuim er verwerkt is in een matras. Hierdoor wordt het veerkrachtiger en wordt de levensduur aanzienlijk verhoogd. Dankzij de veerkrachtigheid van het schuim ontstaat er nooit kuilvorming. Het zorgt tevens voor een goede ondersteuning. Ook op de plekken waar dat het meest nodig is, zoals bij de heupen. Het schuim geeft namelijk meer tegendruk wanneer er harder op wordt gedrukt.

Koudschuim matrassen hebben een open celstructuur. Hierdoor ventileert de matras zeer goed. Daarnaast hebben koudschuim matrassen een uitstekende vochtregulatie.

 

+ Stevig ligcomfort
+ Uitstekende ventilatie en luchtcirculatie (hygiënisch)
+ Geen of nauwelijks kuilvorming
+ Hoog aanpassingsvermogen

Traagschuim

Traagschuim matrassen

Traagschuim matrassen danken hun naam aan de langzame reactie van schuim. Wanneer je de matras indrukt komt deze langzaam weer omhoog. Op die manier vult de matras de contouren op en werkt het drukverlagend. Het lichaamsgewicht wordt zo verdeeld over een grotere oppervlakte.

Traagschuim matrassen liggen wat zachter en kunnen warm aanvoelen. Traagschuim reageert namelijk op lichaamstemperatuur. Door deze warmte en het lichaamsgewicht vormt de matras zich naar het lichaam. Dit type is geschikt voor mensen die wat zachter willen slapen of lichamelijk klachten ondervinden.

De kern van een traagschuim matras bestaat uit pocketvering of koudschuim. Dat komt omdat de kern ondersteunend moet zijn. Andere benamingen voor traagschuim zijn NASA en visco.

 

+ Drukverlagend (soepel voor mensen die moeilijk kunnen draaien)
+ Perfect bij lichamelijke klachten
- Minder geschikt voor zwaardere mensen
- Voelt warm aan

bonellvering

Pocketvering matrassen

Een pocketvering matras bestaat uit veren die allemaal los van elkaar verpakt zijn, in zogenoemde zakjes (pockets). Op deze manier kan elke veer afzonderlijk van elkaar bewegen en reageren op het gewicht van het lichaam. Daarnaast bestaan veel pocketvering matrassen uit 5, 7 of 9 zones. Elke zone heeft een bepaalde hardheid, zodat het aansluit of specifieke lichaamsdelen. De schouder- en heupzone zijn bijvoorbeeld voorzien van veren die minder tegendruk geven.

Pocketvering matrassen zijn voorzien van een afdeklaag. Voorbeelden hiervan zijn: polyether, koudschuim, traagschuim en latex. Elke afdeklaag heeft andere eigenschappen.

Een pocketvering matras biedt dus een geleidelijke ondersteuning en in combinatie met een afdeklaag kun je jouw ligcomfort bepalen.

 

+ Geleidelijke ondersteuning
+ Comfortabele zones
+ Uitstekende ventilatie
+ Lange levensduur
- Hoger in prijs

Latex

Latex matrassen

Latex matrassen zijn soepel, zacht en rekbaar. Ze kenmerken zich door een hoge puntelasticiteit, waardoor ze zich vormen naar het lichaam. Daarnaast zijn latex matrassen anti-allergisch. Latex is namelijk van nature antibacterieel en weert schimmel en huisstofmijt.

Latex matrassen houden warmte langer vast. Daarnaast hebben ze een minder goede ventilatie dan bijvoorbeeld koudschuim matrassen. Dat komt omdat latex geen goede open celstructuur heeft. Dat is echter anders bij talalay latex matrassen. Deze matrassen hebben juist wel een open celstructuur, waardoor ze goed ventileren. Daarnaast reguleren ze de warmte beter dan gewone latex matrassen.

Aan latex wordt een waarde gekoppeld, namelijk het soortelijk gewicht (SG). Hoe hoger de waarde, hoe meer latex er in de matras verwerkt is. Dit komt op zijn beurt weer ten goede aan de duurzaamheid en veerkracht.

 

+ Natuurproduct
+ Lange levensduur
+ Comfortabel zacht ligcomfort
+ Geen kuilvorming
- Voelt warm aan
- Ventileert minder goed
- Duurder in aanschaf

polyether

Polyether matrassen

Polyether matrassen bestaan uit polyetherschuim en hebben weinig veerkracht. Hierdoor kan kuilvorming ontstaan. Het schuim heeft een gesloten celstructuur, waardoor het niet goed ventileert. Ook wordt hierdoor de warmte vastgehouden. Dit komt de levensduur van de matrassen niet ten goede.

Polyether matrassen zijn relatief goedkoop en worden vaak gebruikt voor plekken waar minder vaak wordt geslapen, zoals op een logeerbed of een caravan.

 

+ Goedkoper in aanschaf
- Ventileert niet goed
- Kans op kuilvorming
- Korte levensduur

Bonellveer

Bonellvering matrassen

Bonellvering matrassen bestaan uit veren die door één spiraaldraad met elkaar verbonden zijn. De matrassen zijn voorzien van een afdeklaag. Voorbeelden hiervan zijn polyether, koudschuim, traagschuim of latex. Over het algemeen zijn bonellvering matrassen goedkoper. De ondersteuning is minder goed dan bij andere matrassen. Daarentegen is de ventilatie, afhankelijk van de type afdeklaag, vaak wel uitstekend.

 

+ Goedkoper in aanschaf
+ Lange levensduur
+ Goede ventilatie
- Minder goede ondersteuning

Tussenbanner

Waar moet ik op letten bij het kopen van een matras

Lengte

Lengte

Je lichaamslengte is van belang om de maat van je matras te bepalen. Is je lengte gemiddeld, dan volstaat een matras van 200 cm lang. Ben je langer dan gemiddeld? Kies dan zeker voor een matras van 210 cm of misschien zelfs wel 220 cm. Houd er rekening mee dat je matras ongeveer 20 cm langer moet zijn dan je eigen lengte.

Gewicht

Gewicht

Je lichaamsgewicht speelt een belangrijke rol bij het kiezen van de juiste matras. De kern van de matras, vering of schuim, zorgt voor de ondersteuning. Over het algemeen zorgen pocketvering en koudschuim matrassen voor de stevigste ondersteuning. Hoe meer veren er in een matras zitten, hoe steviger de ondersteuning.

Klachten

Fysieke klachten

Een matras kan er aan bijdragen dat lichamelijke klachten minder snel voorkomen, afnemen of zelfs verdwijnen. Bij fysieke klachten wordt vaak een latex of traagschuim matras geadviseerd vanwege de drukverlagende eigenschappen.

Warmtegevoelig

Warmtegevoeligheid

Latex en traagschuim matrassen ventileren minder goed waardoor warmte langer behouden blijft. Hierdoor zijn ze geschikt voor mensen die het snel koud hebben. Daarentegen hebben koudschuim en pocketvering matrassen juist goede ventilerende eigenschappen. Deze zijn weer geschikt voor mensen die het snel warm hebben of meer dan gemiddeld transpireren.

ventilatie

Ventilerend vermogen

Per nacht verlies je 300 milliliter tot een halve liter vocht wat kan leiden tot schimmelvorming. Bij een goede ventilatie wordt het vocht goed afgevoerd en verdampt het buiten de matras. Met een molton hoeslaken bescherm je je matras nog eens extra en verleng je ook zeker de levensduur ervan.

prijs

Prijs

De prijs van een matras kan erg uiteenlopen. Vaak is goedkoop duurkoop. Als je je bedenkt dat je 1/3 van je leven op je matras ligt, besef je dat het ook een hele belangrijke investering is. Denk goed na hoe belangrijk je matras voor jou is en kies vooral voor een voor jou passend matras.

Postuur

Postuur

Naast je lengte is het natuurlijk ook belangrijk om rekening te houden met je postuur om de breedte van je matras te bepalen. Bij een normaal postuur is een standaardbreedte van 90 cm prima. Heb je een breed postuur dan zal een matras met een breedte van 100 cm veel prettiger liggen en meer ruimte bieden.

Allergisch

Allergisch

Er bestaan matrassen die vrij zijn van schadelijke stoffen en of anti-alergisch zijn. Hoe staat het met huisstofmijten en andere materiaalstoffen waar je allergisch voor bent? Let bij de aanschaf van een matras dan op de kenmerken van een matras.

Welke matras past bij mijn slaaphouding?

Rugslaper | Buikslaper | Zijslaper| Swiss Sense

Ik ben een rugslaper

Wanneer je een rugslaper bent is het belangrijk dat je ruggengraat toch nog een S-vorm kan maken. Zo behouden de rugwervels namelijk hun natuurlijke vorm. Tevens moet je rugholte een goede ondersteuning ontvangen.

Advies: een niet te hard matras want dan ligt je lage rug in een te holle stand.

Ik ben een buikslaper

Wanneer je een échte buikslaper bent heb je meer kans op een pijnlijke onderrug. Het buikslapen zorgt ervoor dat je nek gedraaid ligt en je rug een grote holle ruimte krijgt. Op je buik slapen is dus het minst gezond voor je rug. Vaak denk je dat je op je buik slaapt, maar lig je zodra je echt slaapt toch op je zij. Maar 5% slaapt daadwerkelijk op zijn buik.

Advies: een medium of hard matras, maar dat is ook weer afhankelijk van lengte en gewicht. Doorgaans wordt een iets stevigere matras geadviseerd.

Ik ben een zijslaper

Zorg er als zijslaper voor dat je ruggengraat in een rechte lijn blijft liggen, helemaal vanaf je nek tot onderaan je staartbeen. Hierbij is het belangrijk dat je heupen en schouders de mogelijkheid hebben om goed weg te zakken in de matras.

Advies: een matras met comfortzones biedt perfecte ondersteuning aan de contouren van je lichaam.

Levensduur van een matras

De levensduur van een goede matras is niet voor ieder model gelijk. Een aantal factoren heeft invloed op de levensduur zoals het type matras, de kwaliteit, het lichaamsgewicht van de slaper en hoe de matras onderhouden wordt. Een matras goed schoonmaken is zeer belangrijk om de levensduur te bevorderen.

Polyether matras 4 - 6 jaar Traagschuim matras 8 - 10 jaar
Koudschuim matras 12 - 15 jaar Pocketvering matras 8 - 10 jaar
Latex matras 7 - 9 jaar Bonellvering matras 6 - 8 jaar

Vervang je matras op tijd!

Wist je dat een slechte matras, die niet (meer) bij jouw lichaam past omdat het vervangen moet worden, een grote invloed heeft op je dagelijks functioneren? Een slechte matras kan zelfs van invloed zijn op je algehele gezondheid. Het belang van het op tijd vervangen van je matras is dan ook groter dan je denkt.

Wil je verzekerd blijven van een goede ondersteuning? Houd er dan rekening mee dat je je matras na 5 tot 10 jaar zeker wel moet vervangen. Niet alleen vanwege het afnemen van de ondersteuning, maar ook met het oog op hygiëne is het verstandig om je matras op tijd te vervangen. Bekijk alle matrassen

Algemene tips voor het kopen van je matras

molton

Leg een molton op je matras. Dit werkt absorberend en voorkomt dat al het vocht in de matras terecht komt.

Stofzuigen

Stofzuig je matras met regelmaat.

Doe dit bijvoorbeeld iedere keer wanneer je je bed verschoont. Je verwijdert zo alle huisstofmijt, stof en ander vuil

zweten

Zweet je ’s nachts veel?

Maak je bed dan 's ochtends niet op. Zorg ervoor dat je je dekbed tot aan het voeteneinde terugvouwt. Je matras kan zo gedurende de dag veel beter drogen en vocht verdampen.

Ventileren

Zorg ervoor dat je je matras regelmatig lucht.

Levensduur

Door het gebruik van een topper verleng je de levensduur van je matras met gemiddeld 5 jaar.

Alle matrassen | Swisssense.nl