Welk matras past bij mij?

Een goede nachtrust begint bij een fijn bed en matras. De zoektocht naar hét geschikte matras kan nog best een opgave zijn. Er zijn zo veel soorten matrassen met ieder verschillende eigenschappen. En wat dan het beste matras voor jou is, is heel persoonlijk. Wij vertellen je graag waar je op moet letten om jouw nieuwe matras te vinden.

Kom je er niet helemaal uit? Doe dan de matraswijzer. Met een paar simpele vragen, vind jij zo de matras waar jouw lichaam om vraagt.

Welk matras past bij mijn slaaphouding?

Rugslapers

Rugslapers

Wanneer je op je rug slaapt, is het belangrijk dat je ruggengraat toch nog een S-vorm kan maken. Zo behouden de rugwervels namelijk hun natuurlijke vorm. Tevens moet je rugholte een goede ondersteuning ontvangen.

 

Advies: ga niet voor een te hard matras want dan ligt je lage rug in een té holle stand.

Buikslapers

Buikslapers

Wanneer je op je buik slaapt, heb je meer kans op een pijnlijke onderrug. Het buikslapen zorgt ervoor dat je nek gedraaid ligt en je rug een grote holle ruimte krijgt. Op je buik slapen is dus het minst gezond voor je rug. Vaak denk je dat je op je buik slaapt, maar lig je zodra je echt slaapt toch op je zij. Maar 5% slaapt daadwerkelijk op zijn buik.

 

Advies: ga voor een medium of hard matras, maar dat is ook weer afhankelijk van lengte en gewicht. 

Zijslapers

Zijslapers

Zorg er als zijslaper voor dat je ruggengraat in een rechte lijn blijft liggen, helemaal vanaf je nek tot onderaan je staartbeen. Hierbij is het belangrijk dat je heupen en schouders de mogelijkheid hebben om goed weg te zakken in de matras.

 

Advies: ga voor een matras met comfortzones, deze biedt perfecte ondersteuning aan de contouren van je lichaam.

 

Soorten matrassen

Koudschuim

Koudschuim matrassen

Koudschuim matrassen bestaan volledig uit veerkrachtig schuim. Aan het schuim wordt een zogenoemde HR-waarde (High Resilience) gekoppeld. Hoe hoger deze waarde hoe meer schuim er verwerkt is in een matras. Hierdoor wordt het veerkrachtiger en wordt de levensduur aanzienlijk verhoogd. Dankzij de veerkrachtigheid van het schuim ontstaat er nooit kuilvorming. Het zorgt tevens voor een goede ondersteuning. Ook op de plekken waar dat het meest nodig is, zoals bij de heupen. Het schuim geeft namelijk meer tegendruk wanneer er harder op wordt gedrukt.

 

Koudschuim matrassen hebben een open celstructuur. Hierdoor ventileert de matras zeer goed. Daarnaast heeft het een uitstekende vochtregulatie.

 

+ Stevig ligcomfort
+ Uitstekende ventilatie en luchtcirculatie (hygiënisch)
+ Geen of nauwelijks kuilvorming
+ Hoog aanpassingsvermogen

Traagschuim

Traagschuim matrassen

Traagschuim matrassen danken hun naam aan de langzame reactie van schuim. Wanneer je de matras indrukt komt het langzaam weer omhoog. Op deze manier vult het de contouren op en werkt het drukverlagend. Het lichaamsgewicht wordt zo verdeeld over een grotere oppervlakte.

 

Traagschuim matrassen liggen wat zachter en kunnen warm aanvoelen. Het reageert namelijk op lichaamstemperatuur. Door deze warmte en het lichaamsgewicht vormt de matras zich naar het lichaam. Dit type is geschikt voor mensen die wat zachter willen slapen of lichamelijk klachten ondervinden. De kern van een traagschuim matras bestaat uit pocketvering of koudschuim.

 

+ Drukverlagend (soepel voor mensen die moeilijk kunnen draaien)
+ Perfect bij lichamelijke klachten

bonellvering

Pocketvering matrassen

Een pocketvering matras bestaat uit veren die allemaal los van elkaar verpakt zijn, in zogenoemde zakjes (pockets). Op deze manier kan elke veer afzonderlijk van elkaar bewegen en reageren op het gewicht van het lichaam. Daarnaast bestaan veel pocketvering matrassen uit 5, 7 of 9 zones. Elke zone heeft een bepaalde hardheid, zodat het aansluit of specifieke lichaamsdelen. De schouder- en heupzone zijn bijvoorbeeld voorzien van veren die minder tegendruk geven.

 

Pocketvering matrassen zijn voorzien van een afdeklaag. Voorbeelden hiervan zijn: polyether, koudschuim, traagschuim en latex. Elke afdeklaag heeft andere eigenschappen. Een pocketvering matras biedt een geleidelijke ondersteuning en in combinatie met een afdeklaag kun je jouw ligcomfort bepalen.

 

+ Geleidelijke ondersteuning
+ Comfortabele zones
+ Uitstekende ventilatie
+ Lange levensduur

Latex

Latex matrassen

Latex matrassen zijn soepel, zacht en rekbaar. Ze kenmerken zich door een hoge puntelasticiteit, waardoor ze zich vormen naar het lichaam. Daarnaast zijn latex matrassen anti-allergisch. Latex is namelijk van nature antibacterieel en weert schimmel en huisstofmijt.

Latex matrassen houden warmte langer vast. Daarnaast hebben ze een minder goede ventilatie dan bijvoorbeeld koudschuim matrassen. Dat komt omdat latex geen goede open celstructuur heeft. Dat is echter anders bij talalay latex matrassen. Deze matrassen hebben juist wel een open celstructuur, waardoor ze goed ventileren. Daarnaast reguleren ze de warmte beter dan gewone latex matrassen.

 

Aan latex wordt een waarde gekoppeld, namelijk het soortelijk gewicht (SG). Hoe hoger de waarde, hoe meer latex er in de matras verwerkt is. Dit komt op zijn beurt weer ten goede aan de duurzaamheid en veerkracht.

 

+ Natuurproduct
+ Lange levensduur
+ Comfortabel zacht ligcomfort
+ Geen kuilvorming

polyether

Polyether matrassen

Polyether matrassen bestaan uit polyetherschuim en hebben weinig veerkracht. Hierdoor kan kuilvorming ontstaan. Het schuim heeft een gesloten celstructuur, waardoor het niet goed ventileert. Ook wordt hierdoor de warmte vastgehouden. Dit komt de levensduur van de matrassen niet ten goede. Polyether matrassen zijn relatief goedkoop en worden vaak gebruikt voor plekken waar minder vaak wordt geslapen, zoals op een logeerbed of een caravan.

Bonellveer

Bonellvering matrassen

Bonellvering matrassen bestaan uit veren die door één spiraaldraad met elkaar verbonden zijn. De matrassen zijn voorzien van een afdeklaag. Voorbeelden hiervan zijn polyether, koudschuim, traagschuim of latex. Over het algemeen zijn bonellvering matrassen goedkoper. De ondersteuning is minder goed dan bij andere matrassen. Om deze reden verkoopt Swiss Sense geen bonellvering matrassen meer.

 

 

Verschillende maten

Als je op zoek gaat naar een nieuw matras, is het belangrijk dat je de juiste afmeting kiest. De matras moet namelijk perfect passen op jouw bed. Bepaal de breedte, lengte en dikte van jouw nieuwe matras.

Breedte

Bij een eenpersoonsbed is de standaard maat van een eenspersoonsmatras 90x200 cm. Bij een tweepersoonsbed is een tweepersoonsmatras van 180x200 cm een veel verkochte optie.  Twijfelaars zitten net tussen een eenpersoons- en tweepersoonsbed in. Bij twijfelaars zijn twee matrasmaten erg populair. De smalle variant is 120x200 cm en een iets breder matras voor een twijfelaar is 140x200 cm.

Lengte

Naast de breedte, kun je ook zelf de lengte bepalen. De meest verkochte lengtemaat van een matras is 200 cm. Maar wij leveren ook eenpersoons matrassen, twijfelaar matrassen en tweepersoons matrassen met een lengte van 210 cm of zelfs 220 cm.

Dikte

Ook de dikte van een matras is van belang. De mate van ondersteuning die je tijdens het slapen ervaart, hangt hier ook deels vanaf. Een matras moet een minimale dikte hebben van 15 cm en een standaard matras heeft een dikte tussen de 17 en 20 cm. Er zijn ook dikkere matrassen te bestellen, namelijk matrassen met een dikte van 22 cm, 23 cm, 24 cm en 25 cm.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een matras?

Lengte

Lengte

Je lichaamslengte is van belang om de maat van je matras te bepalen. Is je lengte gemiddeld, dan volstaat een matras van 200 cm lang. Ben je langer dan gemiddeld? Kies dan zeker voor een matras van 210 cm of misschien zelfs wel 220 cm. Houd er rekening mee dat je matras ongeveer 20 cm langer moet zijn dan je eigen lengte.

Gewicht

Gewicht

Je lichaamsgewicht speelt een belangrijke rol bij het kiezen van het juiste matras. De kern van de matras, vering of schuim, zorgt voor de ondersteuning. Over het algemeen zorgen pocketvering en koudschuim matrassen voor de stevigste ondersteuning. Hoe meer veren er in een matras zitten, hoe steviger de ondersteuning.

Klachten

Fysieke klachten

Een matras kan er aan bijdragen dat lichamelijke klachten minder snel voorkomen, afnemen of zelfs verdwijnen. Bij fysieke klachten wordt vaak een latex of traagschuim matras geadviseerd vanwege de drukverlagende eigenschappen. Meer informatie over het beste matras tegen rugklachten.

Warmtegevoelig

Warmte

Latex en traagschuim matrassen ventileren minder goed waardoor warmte langer behouden blijft. Hierdoor zijn ze geschikt voor mensen die het snel koud hebben. Daarentegen hebben koudschuim en pocketvering matrassen juist goede ventilerende eigenschappen. Deze zijn weer geschikt voor mensen die het snel warm hebben of meer dan gemiddeld transpireren.

ventilatie

Ventilatie

Per nacht verlies je 300 milliliter tot een halve liter vocht per nacht wat kan leiden tot schimmelvorming. Bij een goede ventilatie wordt het vocht goed afgevoerd en verdampt het buiten de matras. Met een molton hoeslaken bescherm je je matras nog eens extra en verleng je ook zeker de levensduur ervan.

prijs

Prijs

De prijs van een matras kan erg uiteenlopen. Vaak is goedkoop duurkoop. Als je je bedenkt dat je 1/3 van je leven op je matras ligt, besef je dat het ook een hele belangrijke investering is. Denk goed na hoe belangrijk je matras voor jou is en kies vooral voor een voor jou passend matras.

Postuur

Postuur

Naast je lengte is het natuurlijk ook belangrijk om rekening te houden met je postuur om de breedte van je matras te bepalen. Bij een normaal postuur is een standaardbreedte van 90 cm prima. Heb je een breed postuur dan zal een matras met een breedte van 100 cm veel prettiger liggen en meer ruimte bieden.

Allergisch

Allergisch

Er bestaan matrassen die vrij zijn van schadelijke stoffen en of anti-alergisch zijn. Hoe staat het met huisstofmijten en andere materiaalstoffen waar je allergisch voor bent? Let bij de aanschaf van een matras dan op de kenmerken van een matras.

Onderhoudtips voor je matras

Stofzuigen matras

Stofzuig je matras met regelmaat. Doe dit bijvoorbeeld iedere keer wanneer je je bed verschoont. Je verwijdert zo alle huisstofmijt, stof en ander vuil.

Transpireren matras

Zweet je ’s nachts veel? Maak je bed dan 's ochtends niet op. Zorg ervoor dat je je dekbed tot aan het voeteneinde terugvouwt. Je matras kan zo gedurende de dag veel beter drogen en vocht verdampen.

Matras draaien

Zorg ervoor dat je je matras regelmatig draait én lucht. Je matras onderhouden doe je niet alleen door deze te reinigen, maar ook door deze te draaien en te keren. 

Molton transpireren

Leg een molton op je matras. Dit werkt absorberend en voorkomt dat al het vocht in de matras terecht komt. Daarnaast verlengt het gebruik van een topper de levensduur van je matras met gemiddeld 5 jaar.

Vervang je matras op tijd

Wist je dat een matras dat vervangen moet worden, een grote invloed heeft op je dagelijks functioneren? Een slecht matras kan zelfs van invloed zijn op je algehele gezondheid. Het belang van het op tijd vervangen van je matras is dan ook groter dan je denkt.

 

De levensduur van een matras verschilt per type matras. Hier hebben een aantal factoren invloed op zoals het de kwaliteit, het lichaamsgewicht van de slaper en hoe de matras onderhouden wordt. Wil je verzekerd blijven van een goede ondersteuning? Houd er dan rekening mee dat je je matras na 5 tot 10 jaar zeker wel moet vervangen. Niet alleen vanwege het afnemen van de ondersteuning, maar ook met het oog op hygiëne is het verstandig om je matras op tijd te vervangen. Een matras goed schoonmaken is zeer belangrijk om de levensduur te bevorderen. Hieronder wordt globaal weergegeven wat de levensduur per type matras is.

 

  • Polyether matras: 4 tot 6 jaar
  • Bonellvering matras: 6 tot 8 jaar
  • Latex matras: 7 tot 9 jaar
  • Traagschuim matras: 8 tot 10 jaar
  • Pocketvering matras: 8 tot 10 jaar
  • Koudschuim matras: 12 tot 15 jaar