Banner

Wat is een boxspring?

Je hebt het woord waarschijnlijk al gehoord. En je hebt ongetwijfeld al een boxspring gezien. Misschien heb je er zelfs al in geslapen? Ook op tv zie je vaak boxsprings en in hotelkamers tref je steeds vaker een boxspring aan. Waarom zijn ze zo populair? Een belangrijke reden is het comfort dat een boxspring biedt. Technisch gezien is een boxspring comfortabeler dan een bedkader of een bedbodem met matras. Dit komt omdat een boxspring uit meerdere lagen bestaat, waarbij elke laag een specifieke functie heeft. Een boxspring bestaat uit een boxspring, matras, een topdekmatras en een hoofd- en voetbord. Een betere benaming voor een boxspring is boxspringcombinatie, omdat de boxspring zelf een onderdeel van het volledige slaapsysteem is. In de volksmond gebruikt men echter vaak alleen het woord boxspring waarbij men verwijst naar de hele boxspringcombinatie. Een boxspring heeft een luxueuze uitstraling, zeker in vergelijking met een gewoon bed of bedkader. Een boxspring heeft verschillende gestoffeerde onderdelen die jouw slaapkamer dezelfde allure geeft als een stijlvolle hotelkamer.

Boxspring

De boxspring

Eenvoudig gezegd is een boxspring een bedbodem met springveren. De boxspring zelf is een beklede bak van hout of metaal, met binnenin een metalen of houten frame met poten en bonellveren of pocketveren. Bij een boxspring met pocketveren zijn alle veren in aparte, kleine zakjes of pockets verpakt. Dit heeft als voordeel dat de veren afzonderlijk van elkaar kunnen bewegen. Een boxspring met bonellvering bestaat uit een lange spiraaldraad die in de lengte van de boxspring in verschillende lagen van links naar rechts loopt. Bij Swiss Sense gebruiken we standaard een bedbodem met pocketvering omdat pocketveren een langere levensduur hebben en betere ondersteuning bieden dan bonellveren.

Boxspring matras

De matras

De matras is de tweede laag van de boxspringcombinatie en komt bovenop de boxspring te liggen. De matras zorgt voor ondersteuning van het lichaam. Standaard liggen er pocketvering matrassen op een boxspring. Deze zijn voorzien van verschillende afdeklagen, zoals koudschuim, traagschuim of latex. Een matras is verkrijgbaar in verschillende hardheden. In de meeste gevallen is dat medium en firm. Ook zijn er matrassen met soft als hardheid. Soft matrassen zijn geschikt voor een lichaamsgewicht tot 65 kg, medium matrassen voor een gewicht tot 85 kg en firm matrassen voor een gewicht boven 85 kg. Dit zijn echter geen harde criteria. Ook andere factoren spelen mee bij het kiezen van de hardheid, zoals lengte, geslacht en type slaper (vb. buikslaper).

De topper

De topdekmatras

De topdekmatras of topmatras is de matras (5 tot 20 cm dik) die bovenop je gewone matras ligt. De belangrijkste reden om een topdekmatras aan te schaffen is het extra comfort. Met een topdekmatras kun je je gewenste ligcomfort bepalen. Bij tweepersoons elektrische boxsprings is de topmatras voorzien van een split. Dit is een mooi afgewerkte snede in het midden. Hierdoor kunnen de linker- en de rechterkant van de topdekmatras afzonderlijk van elkaar bewegen.

Hoofdbord

Het hoofdbord

Met de keuze voor een hoofd- en of voetbord geef je je boxspring een eigen uiterlijk en karakter. Meer zelfs: de sfeer in je slaapkamer bepaal je voor een deel door de stijl van je hoofdbord en voetbord. Ga je voor strak en tijdloos? Of kies je voor een romantische look met een rijk gecapitonneerde vormgeving? Ook de stof- en de kleurkeuze van de onderdelen van de boxspring bepalen mee het uiterlijk. Met de diverse mogelijkheden maak je de boxspring persoonlijk en past hij uitstekend in de stijl van jouw slaapkamer.

Tussen banner
soorten

Soorten bedbodems

De bedbodem van een boxspring bevat meestal bonellvering of pocketvering en zorgt voor een geleidelijke ondersteuning van het lichaam. Bedbodems met bonellvering bestaan uit spiraalveren die door middel van één staaldraad met elkaar verbonden zijn. Een box met pocketveren bestaat uit veren in zakjes of pockets die allemaal los van elkaar verpakt zijn. De bedbodems zijn er in verschillende hoogtes. Daarnaast heb je ook boxsprings met opbergruimte, ideaal voor een efficiente indeling van je slaapkamer.

Vering

Verschil tussen bonell- en pocketvering

Het verschil tussen een bedbodem met bonellvering en pocketvering zit voornamelijk in de ondersteuning van het lichaam. Doordat een box met bonellvering bestaat uit één staaldraad met veren, is de ondersteuning van het gewicht overal hetzelfde. Een box met met pocketveren bestaat uit allemaal losse pockets, waardoor de veren mee bewegen met de contouren van het lichaam. Een box met pocketvering is dus stabieler en geeft meer opwaartse druk dan een bonellveer.

Elektrisch

Elektrisch verstelbare boxsprings

Een bedbodem kan worden uitgevoerd in een elektrisch verstelbare bodem. Hierbij kan het hoofd- en voeteneinde afzonderlijk van elkaar versteld worden. Sommige boxsprings zijn voorzien van een pullback systeem. Wanneer het hoofdeinde naar boven wordt gezet, verschuift de bedbodem naar het hoofdbord, waardoor je altijd comfortabel dicht bij het nachtkastje blijft.

tussen banner 2

Waarvoor dient een topdekmatras?

De topdekmatras ligt op je gewone matras en is 5 à 20 cm dik. Dankzij de topdekmatras bepaal je het comfort van je boxspring. Zo kun je kiezen of je wat harder wilt liggen of liever wat dieper wegzakt. Bij tweepersoons elektrische boxsprings zijn de topmatrassen voorzien van een split. Dit is een mooi afgewerkte snede in het midden. Hierdoor kunnen de linker- en de rechterkant afzonderlijk van elkaar bewegen.

Comfort

Een topdekmatras verbetert de ondersteuning van de matras waardoor je meer comfort en minder drukpunten ervaart. Topdekmatrassen van latex of traagschuim zorgen bovendien voor een betere gewichtsverdeling

Stevigheid

Met een topdekmatras bepaal je of je liever wat zachter of harder ligt. Zo ligt koudschuim topdekmatras bijvoorbeeld wat steviger dan een topdekmatras van latex of traagschuim.

Hygiëne

Dankzij de topdekmatras wordt je matras minder snel vuil en verleng je de levensduur. Doordat je de tijk van een topdekmatras doorgaans kunt afritsen kun je deze regelmatig laten reinigen door de stomerij. De tijk van een topdekmatras haal je er makkelijker af dan die van een gewone matras.

 

Tussen banner 4

Onderhoud van een boxspring

Draai je matras

Het is belangrijk om regelmatig je matras om te draaien, ook in de lengte. Zo voorkom je kuilvorming. Maar let op: niet elke matras kan omgedraaid worden. Informeer daarom altijd bij aankoop of het mogelijk is om de matras te draaien en op welke manier je dat het beste doet.

Zorg voor ventilatie

Iedereen verliest 's nachts vocht. Zorg er daarom voor dat je de slaapkamer dagelijks voldoende ventileert. Zo stimuleer je de verdamping van het vocht dat ’s nachts in je matras terecht komt.

 

Gebruik een molton

Een molton of matrasbeschermer beschermt je matras tegen het vocht dat je ’s nachts verliest. Door je matras te voorzien van een molton, voorkom je dat dit in de matras terecht komt. Een molton verlengt hierdoor de levensduur van een matras.

Hoe reinig je vlekken?

Heb je een vlek op je matras? Zorg ervoor dat je deze zo snel mogelijk verwijdert. Houd hierbij rekening met de oorzaak van de vlek. Probeer eerst of je de vlek droog kunt verwijderen zodat je geen reinigingsmiddelen hoeft te gebruiken, bijvoorbeeld met een borstel of een droge doek. Lukt dit niet, gebruik dan een vochtige doek. Belangrijk is dat je enkel voorzichtig dept in plaats van op de vlek te wrijven.

Wat zijn de voordelen van een boxspring

ondersteuning

Optimale ondersteuning

De opbouw van een boxspring zorgt voor een comfortabel ligcomfort. De bedbodem en de matras zorgen voor een optimale ondersteuning en bewegen mee met de contouren van je lichaam.

ligcomfort

Je eigen ligcomfort bepalen

Met de topdekmatras bepaal je jouw eigen ligcomfort. Maak je keuze uit het uitgebreide aanbod aan topdekmatrassen en vind de combinatie die prima aansluit bij jouw wensen.

Type slaper

Voor elke type slaper

Een boxspring is geschikt voor elke type slaper, of je nu een rug, -, zij, - of buikslaper bent.

ventilatie

Uitstekende ventilatie

Tijdens het slapen verliezen we transpiratievocht. Dankzij de verenconstructie ontstaat er een open ruimte die zorgt voor een uitstekende ventilatie en luchtcirculatie.

levensduur

Lange Levensduur

De solide constructie van een boxspring zorgt ervoor dat een boxspring lang meegaat. Lees meer over de levensduur van een boxspring.

instaphoogte

Hoge instaphoogte

Een boxspring heeft doorgaans een hogere instaphoogte dan een normaal bed. Dit maakt het in- en uitstappen makkelijker. 

 
kleurmogelijkheden

Vele kleuropties

Boxsprings zijn er in veel verschillende soorten en talloze kleuren. Een boxspring is dus prima aan te passen aan het slaapkamerinterieur.

lighouding

Vlak en elektrisch

Kies uit een vlakke of elektrisch verstelbare bedbodem zodat je bed uitstekend aansluit bij jouw ligcomfort.