Hemelvaartsacties
tot -20% korting
Dag
Uur
Min
Sec

De levensduur van een matras

Hoe lang gaat een matras mee? Je matras heeft niet het eeuwige leven. Zelfs de beste matras raakt na jarenlang intensief gebruik een keer versleten. Je matras tijdig vervangen is zeer belangrijk. Wanneer je matras oud of versleten is heeft dit een negatieve invloed op het ligcomfort, de ondersteuning en veerkracht. Maar zelfs wanneer je niet denkt dat je er slechter op slaapt of het ligcomfort vermindert, kan het soms beter zijn om toch je matras te vervangen. Slapen op een verouderde matras is namelijk niet alleen slecht voor je nachtrust, maar ook voor het functioneren van je spieren en gewrichten. Tevens is een verouderde matras zeer onhygiënisch. Voor meer informatie over het belang van de juiste matras kun je onze matrassen adviespagina. Hier staat alles in wat je moet weten op het gebied van matrassen.

Waarom is het belangrijk om je matras op tijd te vervangen?

1. De hygiëne van een matras neemt af

Je verliest ‘s nachts zo’n 60 milliliter vocht per uur. Dit is wekelijks meer dan 3 liter zweet. Omdat het beddengoed niet al dit vocht opneemt, is het onvermijdelijk dat je matras dit ook absorbeert. Na gemiddeld tien jaar kan je matras dit vocht niet meer absorberen. Daarnaast wordt het matras dagelijks ongeveer 8 uur verwarmd. De kans op schimmelvorming groeit en je matras wordt gevoelig voor bijvoorbeeld bedwantsen. Naast vocht verlies je iedere nacht ook huidvet en dode huidcellen. Deze trekken in je matras en vormen een broedplek voor huisstofmijt, bacteriën en onhygiënische geuren. Dat klinkt niet fris, toch? 

2. De ondersteuning neemt af

Telkens wanneer je je matras gebruikt gaat er ondersteuning verloren. De matras biedt je lichaam steeds minder de ondersteuning die het gewend is en nodig heeft. Waarschijniljk merk je dit niet, omdat dit proces heel geleidelijk verloopt. Gedurende de nacht is het wel ontzettend belangrijk dat je lichaam de juiste ondersteuning krijgt. Slapen op een matras met weinig ondersteuning is namelijk zeer slecht voor je lichaam: je wervelkolom, spieren en gewrichten krijgen dan niet de kans om zich op de juiste manier te herstellen. Hierdoor kunnen rug- en nekklachten ontstaan.


Wanneer dien je een matras te vervangen?

Het is vaak moeilijk inschatten wanneer je matras aan vervanging toe is. Een versleten matras biedt niet meer de juiste ondersteuning of wordt onhygiënisch. Maar waar herken je een versleten matras nou eigenlijk aan? Een versleten matras herken je vooral aan kuilvorming en onaangename geurtjes of vlekken in de matras. Ook wanneer je fysieke klachten ervaart kan het zijn dat je matras versleten is. 

Last van rugklachten

Een oud en versleten matras is niet goed voor je lichaam. Het ondersteunt je lichaam steeds minder goed. Dit zorgt ervoor dat je ’s ochtends minder uitgerust wakker wordt dan daarvoor. Daarnaast kan het zelfs gevaarlijk zijn voor je (onder)rug. Als je matras je lichaam te weinig ondersteunt, krijg je vaak eerst rugklachten. Dus sta je ’s ochtends op met meer rugpijn dan dat de avond ervoor? Dan kun je er vanuit gaan dat je matras je lichaam te weinig ondersteuning biedt. Lees onze adviespagina voor meer informatie over de beste matrassen bij rugklachten.

Matras is doorgezakt

Een doorgezakt matras herken je aan kuilvorming. Deze kuilen ontstaan op plekken waar je vaak ligt en zijn ook zichtbaar wanneer je er niet op ligt. Draai je opeens veel in je slaap? Dan kan dit een teken zijn dat de matras op sommige plekken is doorgezakt. Deze plekken voelen harder aan dan de rest van je matras, waardoor je minder comfortabel ligt.

Onhygiënische luchtjes en vlekken

Een slechte hygiëne van je matras herken je door niet frisse geurtjes en vlekken in je matras. Schimmels en bacteriën zijn hier de oorzaak van. Deze ontstaan doordat vocht, huidvet en dode huidcellen door je matras worden geabsorbeerd in je slaap. Dit is prettig als je erop slaapt, omdat dit bijvoorbeeld zweet bij je wegneemt, maar na enkele jaren vermindert het absorberende en ventilerende vermogen. Dan komen er onhygiënische vlekken tevoorschijn en gaat je matras minder prettig ruiken.


Wat is de gemiddelde levensduur van een matras?

Een matras gaat vaak korter mee dan veel mensen verwachten. Het is verstandig je matras na 5 tot 10 jaar te vervangen. Zo zorg je er namelijk niet alleen voor dat je lichaam de juiste ondersteuning blijft krijgen, maar je voorkomt ook dat je matras onhygiënisch wordt.


Wat de precieze levensduur van jouw matras is, is afhankelijk van verschillende factoren waaronder de kwaliteit. Een matras van een betere kwaliteit gaat simpelweg langer mee dan een matras van een lage kwaliteit. Ook de hoeveelheid vocht die je ’s nachts verliest speelt een rol. Zoals eerder gezegd trekt vocht snel in de matras. Als je veel transpireert tijdens het slapen, zal je matras daardoor een kortere levensduur hebben. Daarnaast speelt ook je lichaamsgewicht een rol. Zwaardere mensen oefenen een grotere druk uit op de matras waardoor de matras eerder verslijt. Eén van de belangrijkste factoren is het onderhoud. Je kunt de levensduur van je matras verlengen door je matras vaker schoon te maken en de matras vaker om te draaien.


Maar hoe goed de kwaliteit van je matras ook is of hoe goed je het ook onderhoudt, op een gegeven moment is de matras gewoon op. Bij Swiss Sense garanderen wij je dat elk matras uit onze collectie minimaal 5 jaar je lichaam de ondersteuning biedt die je mag verwachten. Door gebruik te maken van een goede molton en een goed hoeslaken kun je de levensduur zelfs iets verlengen.

Levensduur matrassen | Swisssense.be

Tips voor een langere levensduur van je matras

Zoals eerder genoemd zijn er verschillende factoren die de levensduur van je matras beïnvloeden, waarbij een goed onderhoud zeer belangrijk is. Wellicht vraag je je af: ‘Hoe onderhoud ik mijn matras het beste?’ Wij geven je enkele praktische tips waardoor jij zo lang mogelijk van je matras geniet.

1. Maak gebruik van een topmatras

Een topmatras vermindert de druk die uitgeoefend wordt op de matras. Daarnaast absorbeert het vocht, huidschilfers en andere afvalstoffen. Een topmatras gaat zelf drie tot vijf jaar mee, maar door deze op je matras te leggen verleng je de levensduur van je matras aanzienlijk.

2. Reinig je matras goed

Reinig je matras regelmatig om te voorkomen dat vuil tot diep in je matras trekt. Het is daarom ook belangrijk om vlekken direct te verwijderen. Bekijk onze adviespagina voor meer informatie over het reinigen van matrassen.

3. Draai de matras geregeld om

Kuilvorming ontstaat doordat je continu op dezelfde plaats veel druk uitoefent. Dit voorkom je door je matras regelmatig te keren, zowel in de lengte als in de breedte. Indien je twee matrassen hebt die niet qua stevigheid verschillen, raden we je aan ook eens de matrassen om te wisselen. Iedereen slaapt en beweegt anders en iedereen oefent op verschillende plekken op de matras druk uit.

4. Slaapkamer en matras goed ventileren

Zoals eerder genoemd is vocht niet goed voor je matras. Vocht zorgt ervoor dat je matras onhygiënisch wordt en veerkracht verliest. Wanneer je jouw slaapkamer en matras dagelijks goed ventileert, zorg je ervoor dat dit vocht niet te diep in je matras trekt. Bacteriën krijgen dan minder goed de kans om zich te nestelen, waardoor je matras hygiënisch en veerkrachtig blijft. Deze ventilatie stimuleer je door niet direct na het opstaan je bed op te maken. Laat je dekens dus een aantal uren terug liggen. Zo geef je de matras de tijd en ruimte om vocht te laten verdampen.