Onrustig of gespannen? 6 natuurlijke manieren om tot rust te komen

19 augustus 2020

Een fijne dag begint bij een goede nachtrust. Want wie de dag ontspannen begint, haalt meer uit zijn dag. Maar in stressvolle situaties of na bijvoorbeeld een vakantie kan het een uitdaging zijn om dat ontspannen gevoel vast te houden. In deze blog delen we 6 natuurlijke manieren om in zo’n situatie tot rust te komen.

Onrustig of gespannen? 6 natuurlijke manieren om tot rust te komen

1. Ga een stuk wandelen

Goed slapen zit in onze natuur. Net als ontspannen en een gebalanceerd leven leiden. Dit wordt echter vaak verstoord door externe factoren die stress veroorzaken. Probeer in die gevallen zo dicht mogelijk bij de natuur te blijven. En hoe doe je dat nu beter dan door letterlijk ín de natuur te zijn? Een fijne wandeling of – mocht je tijd hebben – zelfs door te kamperen!

 

2. Creëer een oase van rust

Het is belangrijk om ten minste één plek te hebben waar je altijd tot rust komt. Geen afleiding van externe factoren zoals een televisie of mobiele telefoon. Alleen jij en je eigen gedachten. Denk bijvoorbeeld aan dat ene plekje aan het water of in het bos. Maar nog fijner is natuurlijk om dit plekje ín je eigen huis te hebben.

 

Je slaapkamer is de ideale ruimte hiervoor. Het is immers ook de plek waar jij na een lange dag (hopelijk) ontspannen in slaap valt. Kies dan voor natuurlijke materialen om de natuur zo dichtbij mogelijk te houden. In deze blog geven we je volop inspiratie met 6 serene slaapkamers mét eikenhouten meubels.

 

Lees ook: Een slaapkamer make-over: zo pak je dat aan

 

3. Let op je ademhaling

Ben je onrustig of gespannen, dan kan het enorm helpen om te letten op je ademhaling. Een paar minuten bewust ademhalen zorgt er niet alleen voor dat je meer tot jezelf komt, het zorgt er ook voor dat je even je gedachten verzet. Een ademhalingsoefening zoals onderstaande kan hierbij helpen:

 

Adem 2 seconden in en 4 seconden uit; herhaal dit vijf keer. Adem vervolgens 3 seconden in en 6 seconden uit; herhaal dit ook vijf keer. Adem ten slotte 4 seconden in en 8 seconden uit; herhaal dit tien keer. Grote kans dat je inmiddels al in slaap bent gevallen! Door deze ademhalingsoefening ga je steeds langzamer ademen. Deze oefening heeft daardoor een kalmerend effect op je lichaam en zenuwstelsel.

Onrustig of gespannen? 6 natuurlijke manieren om tot rust te komen

4. Ontspan je spieren

Ben je ontspannen, dan zijn je spieren dat waarschijnlijk ook. Maar dat omgekeerde geldt ook: zorg jij ervoor dat je spieren ontspannen, dan raak je zelf ook meer in balans. Mocht je last hebben van een hoge spierspanning, dan is het dus geen slecht idee om hier eens op te letten. Dat doe je gemakkelijk met onderstaande oefening:

 

Ga ontspannen zitten of liggen en laat je armen langs je lichaam hangen. Maak een vuist en span alle spieren in je armen ongeveer 15 seconden aan. Laat je armen hierna een paar tellen rusten. Span nu de spieren in je gezicht 15 seconden aan: je kaken, ogen en mond. Ontspan daarna je gezicht weer. Span nu je schouders en buikspieren 15 seconden aan en ontspan deze weer. Span ten slotte je schouders aan en laat ze ontspannen zakken.

 

5. Geniet van een massage

Ook een massage kan helpen om stress tegen te gaan. Dit kun je op verschillende manieren doen. Smeer bijvoorbeeld je lichaam uitgebreid in met bodylotion na het douchen; ook dit is een vorm van massage. Of pak je voeten beet en duw met je vingers je voetzolen in. Hier zitten veel zenuwuiteinden waarmee je je hele lichaam kunt laten ontspannen. Een laatste manier is door met je vingertoppen cirkelvormige bewegingen te maken door je haar. Op die manier geef je jezelf een fijne hoofdmassage.

 

Of… kijk je partner even lief aan. Een rug- of nekmassage doet wonderen!

 

6. Zorg dat je warm blijft

Wist je dat warmte er van nature voor zorgt dat je sneller ontspant? Al direct na de geboorte worden baby’s warm gehouden, net als in de buik van hun moeder. Dat zorgt voor een geborgen en fijn gevoel. Daarom is het een goed idee om bij stressvolle situaties een warm bad te nemen of een sauna te bezoeken. Hallo, spa-day!

 

7. Last but nog least: doe wat goed voelt

Zoals we al zeiden: goed slapen zit in onze natuur. Daarom is het vooral belangrijk om bij alles wat je doet naar jezelf te luisteren. Houd je niet te veel bezig met verwachtingen van anderen, maar neem de tijd wanneer je ontspanning nodig hebt.

 

Hoe kom jij helemaal tot rust?

Laat hier je reactie achter