Moe, maar niet kunnen slapen
Iedereen herkent het wel: je voelt je enorm moe en wilt graag slapen, maar je kan maar niet indommelen. Moeilijk in slaap komen is erg vervelend, zeker als het frequent voorkomt. Stress is vaak de oorzaak, maar ook een slechte slaapomgeving kan je uit je slaap houden. Wil je makkelijker in slaap komen? We geven je enkele tips.

Wat houdt jou wakker?
Slecht in slaap komen kan meerdere oorzaken hebben. Eens je weet wat er bij jou aan de basis ligt, kan je het probleem aanpakken.
Mogelijke oorzaken van slecht in slaap komen
Stress is vaak een boosdoener
Stress is vaak de oorzaak van ‘moe zijn, maar niet kunnen slapen’. Als je gespannen bent, komt er meer cortisol vrij in je lichaam. Cortisol of het ‘stresshormoon’ geeft je energieniveau een boost, zodat je onder druk en spanning toch snel en goed kunt handelen. Vooral bij onze voorouders kwam dat handig van pas: vechten of vluchten gaat makkelijker met veel cortisol in je lichaam. Bij stressprikkels als hoge werkdruk of een ruzie wordt het hormoon wel aangemaakt, maar gebruik je het niet altijd actief. Lijd je chronisch aan stress? Dan stapelt de cortisol zich op in je lichaam, waardoor je allerlei klachten krijgt: je voelt je rusteloos, hebt een grotere eetlust en … je komt moeilijker in slaap.
Houdt stress je uit je slaap? Je kan veel ‘slaaptrucjes’ proberen, maar zolang je de oorzaak van de spanning niet aanpakt, zal het moeilijk blijven om de slaap te vatten. Ga dus op zoek naar manieren om je stress te verminderen.
Slaapangst: niet kunnen slapen als je de volgende ochtend vroeg op moet
Je hebt het gegarandeerd al eens meegemaakt: je hebt een belangrijke afspraak ‘s ochtends en je kruipt op tijd onder de wol om de volgende dag fris en monter op je afspraak te verschijnen. Maar zodra je in bed ligt, kan je maar niet in slaap geraken. Je bent bang dat je je overslaapt en zo je afspraak mist. Dat noemen we slaapangst.
Heb je last van slaapangst? Deze trucjes kunnen helpen:
's Nachts wakker worden en niet meer kunnen slapen
Word je vaak midden in de nacht wakker en kan je vervolgens niet meer in slaap komen? Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn:
Wat te doen als je niet kan slapen?
Wakker liggen en de tijd zien wegtikken kan frustrerend zijn, zeker als je voelt dat je de slaap echt nodig hebt. Deze tips kunnen helpen om de slaap toch te vatten bij ‘moe, maar niet kunnen slapen’-momenten:
Focus op je lichaam met oefeningen
Op die manier verleg je je aandacht van je hoofd naar je lichaam, waardoor je rustiger wordt en je sneller slaperig zal zijn.
Luister naar iets ontspannends
Rustige muziek of natuurgeluiden kunnen helpen om je hoofd tot rust te brengen en je slaperig te voelen. Wist je dat er muziek bestaat die ervoor zorgt dat je hersengolven vertragen, waardoor je je ontspant? Het proberen waard!
Verleg je aandacht met een oefening
Lig je wakker omdat je niet kunt stoppen met piekeren of nadenken? Probeer dan eens te ‘alfabetiseren’: je kiest een bepaalde categorie waarin je vervolgens met elke letter van het alfabet iets probeert te verzinnen. Ga bijvoorbeeld voor ‘fruit’ en begin bij de ‘a’ met ‘appel’, dan ‘banaan’ voor de ‘b’, ‘citroen’ voor de ‘c’... Door actief moeite te doen om iets te bedenken, verjaag je de piekergedachten uit je hoofd.
Kom even uit bed en doe iets hersenloos
Eindeloos liggen draaien in je bed leidt alleen maar tot frustratie. Heb je alles al geprobeerd en kan je de slaap niet vatten? Kom dan even uit bed en doe iets waar je rustig van wordt. Lees bijvoorbeeld een boek waarbij je niet te veel moet nadenken of vul een wasmachine. Pas als je je slaperig begint te voelen, ga je terug naar bed.
Focus op positieve gedachten
Think positive! Negatieve gedachten houden je uit je slaap en bezorgen je stress. Vind je het moeilijk om positief te denken? Probeer drie dingen op te noemen die je leuk vond aan de voorbije dag, bedenk vijf dingen waar je dankbaar voor bent of kies een persoon uit waarvan je de positieve eigenschappen opsomt. Maak je vooral niet kwaad over het ‘niet kunnen slapen’: frustratie of boosheid maken je alerter, dus wakkerder. Accepteer dat je wakker bent en vertrouw erop dat je intussen aan het uitrusten bent.
Blijf niet met je probleem zitten
Kan je nachtenlang niet slapen? Dan lijd je misschien aan slapeloosheid of heb je last van een specifiek slaapprobleem. Zodra het gebrek aan een goede nachtrust een effect heeft op je dagelijkse functioneren, is het aangewezen om er met je huisarts over te praten en op zoek te gaan naar de oorzaak en oplossingen.