Matras draaien en keren

Een nieuwe matras is een belangrijke aankoop waar je het liefst zo lang mogelijk van wilt genieten. Het maakt niet uit van welke kwaliteit jouw matras is: om zo lang mogelijk van een heerlijke nachtrust te kunnen genieten, moet je jouw matras goed onderhouden.

De levensduur van je bed is namelijk niet alleen afhankelijk van de kwaliteit en de type matras, maar ook van hoe goed je je matras onderhoudt. Jouw matras onderhoud je door ten eerste de matras regelmatig te reinigen. Daarnaast is het van belang dat je je slaapkamer goed ventileert. Ook is het verstandig om een molton te gebruiken die vocht en andere stoffen absorbeert. Als laatste is het belangrijk om je matras regelmatig te draaien en te keren. Onze slaapexperts adviseren om je matras een keer per maand, in ieder geval minimaal vier keer per jaar te draaien en te keren.

Waarom moet je een matras draaien en keren?

Om zo lang mogelijk van de goede ondersteuning van jouw matras te profiteren is het verstandig om de matras regelmatig te draaien en te keren. Op deze manier belast je niet iedere nacht dezelfde plekken van je matras, maar verdeel je de druk. Voordat je jouw matras draait of keert is het verstandig om te informeren of jouw matras hiervoor wel geschikt is. Niet elk type matras kan namelijk gedraaid of gekeerd worden. Zo kunnen bijvoorbeeld Perzona matrassen en alle matrassen van traagschuim niet gekeerd worden.

Hoe draai en keer je jouw matras om?

De matras draaien

De matras draaien

Als je jouw matras omdraait, wissel je alleen het voet- en hoofdeinde. Je blijft namelijk op dezelfde kant van de matras slapen. Om de matras te draaien, leg je de matras eerst dwars op je bed. Vervolgens draai je de matras nog een kwartslag zodat het hoofdeinde van je matras het nieuwe voeteinde is en andersom.

1. Huidige positie

2. Draai de matras om, zodat hoofd- en voeteinde wisselen

3. Nieuwe positie

De matras keren

De matras keren

Als je jouw matras keert, wissel je de kant van de matras waarop je ligt. Om de matras gemakkelijk te keren, leg je de matras eerst dwars op je bed. Vervolgens zet je de matras op de kant en laat je deze langzaam op de andere kant neerkomen. Maak gebruik van handvatten, indien jouw matras deze heeft, om beter grip te krijgen en de matras voorzichtig te keren. Draai daarna de matras terug, zodat je niet alleen van kant wisselt, maar ook het hoofd- en voeteinde wisselt.

1. Huidige positie

2. Draai de matras, zodat deze dwars op je bed ligt

3. Til je matras op en zet deze op de kant

4. Laat de matras langzaam naar de andere kant zakken

5. Draai de matras nog een keer, zodat deze goed op het bed ligt en ook hoofd- en voeteinde zijn gewisseld

Ook wanneer je jouw matras geregeld draait is de levensduur niet oneindig. Door dit regelmatig te doen zal je minder snel last krijgen van ingezakte delen. De gemiddelde levensduur van een matras is maximaal 10 jaar. Mocht jouw matras al ongeveer zo oud zijn, dan is het tijd om een nieuw matras te kopen.

Wij staan voor je klaar

Heb jij een vraag of hulp nodig? Je kunt via de mail of telefonisch contact met ons opnemen. Voor persoonlijk advies kun je het beste direct bellen (0800 39804) met een slaapadviseur of langskomen in één van onze winkels.