De levensduur van een boxspring

Wanneer je een boxspring koopt, hoop je dat deze zo lang mogelijk meegaat. Gemiddeld is de technische levensduur van een boxspring 20-25 jaar. De exacte levensduur is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het onderhoud en de reiniging van je boxspring.

 

Toch moet je al na 5 jaar kritisch naar je boxspring kijken. Hoewel je boxspring tot wel 25 jaar mee kan gaan, kunnen je matras en topdekmatras dit niet. Dat is ook logisch als je weet dat je ’s nachts ieder uur 60 milliliter vocht verliest. Dit is wekelijks meer dan 3 liter zweet dat in je topper en/of matras trekt. Daarnaast wordt het matras dagelijks ongeveer 8 uur verwarmd. Warmte en vocht zijn dé voedingsbodem voor bacteriën en schimmels. Ieks! 

 

Ook de bekleding van je boxspring wordt in de loop der jaren minder fris, waardoor de kans op huisstofmijt groeit. Goed onderhoud is dan ook erg belangrijk voor een lange levensduur. De stof reinig je het beste met een handstomer. Het is echter niet te vermijden dat de kleur van je boxspring in de loop der jaren vervaagt.  

Matras en topper en het slijten

Een topdekmatras heeft een gemiddelde levensduur van 5 jaar. Een matras kan gemiddeld 10 jaar goed functioneren. Dit is wel afhankelijk van het materiaal en of je gebruik maakt van een topper. Zo gaan polyether matrassen doorgaans 4 tot 6 jaar mee, terwijl kwalitatief goede koudschuim matrassen soms wel langer dan 10 jaar de juiste ondersteuning geven.

Probeer het matras en de topper regelmatig om te draaien. Omdraaien van je matras doe je door hem zowel in de lengte als de breedte om te keren. Slijtage is te herkennen aan verzakkingen of hobbels en opstaan met fysieke klachten zoals rug- of nekpijn.

Hoe onderhoud je (elektrische) boxsprings

Er zijn vlakke boxsprings en boxsprings met elektrisch verstelbare bedbodem. Het is belangrijk om je bed goed te onderhouden, verleng je de levensduur en geniet je nog langer van het ultieme gemak en ligcomfort van een verstelbaar bed. Probeer overbelasting van het hoofd- en voeteneinde te voorkomen. Dit doe je door de motor even te laten afkoelen na ieder keer dat je het gebruikt. Daarnaast is het belangrijk dat je het hoofd- of voeteneinde nooit verstelt als je erop zit of staat. Het kan voorkomen dat elektrisch verstelbare boxspring onverhoopt een piepend of krakend geluid maakt. Je kan dan de scharnieren inspuiten met siliconenspray. Let op: raak het stof van je matras of onderstel niet. Zo voorkom je vlekken.

Tips: schoonmaken van je boxspring

Een matras heeft meer onderhoud nodig dan een bedbodem. Als je vlekken hebt kun je deze het beste verwijderen met een droge of eventueel vochtige doek. Een matrasbeschermer voorkomt dat je bedbodem vochtig wordt en er vuil in trekt. Zijn er toch vlekken in je matras gekomen? Gebruik dan de Cleantex Matrasreiniger.

Stof van een boxspring onderhouden | Swisssense.nl

Textiel onderhouden

Sla je dekbed helemaal open als je uit je bed stapt en zorg je voor voldoende ventilatie in je slaapkamer. Hierdoor kan de stof gemakkelijker luchten. Door je boxspring eens per week op laag vermogen te stofzuigen, verwijder je bijvoorbeeld huidschilfertjes.Probeer je stoffen boxspring eens per twee weken af met een vochtige doek. Hiermee verwijder je wat meer hardnekkig vuil. Uiteraard krijg je vlekken er het gemakkelijkst uit als je deze meteen probeert te verwijderen.Je kan hiervoor een droge doek of borstel gebruiken.

Lederen boxspring onderhouden | Swisssense.nl

Leer onderhouden

Leer is een makkelijker te onderhouden materiaal dat er lang goed uit blijft zijn. Je houdt het mooi door het wekelijks af te stoffen. Hiermee verwijder je huidvetten voordat ze zich kunnen vasthechten. Als je toch iets op je lederen boxspring morst, haal je dit er (indien mogelijk) direct af met een katoenen doek. Je voorkomt dan dat het vocht diep in het leer dringt. Zet je lederen boxspring niet te dicht bij een kachel of verwarming. Zorg dat je bed niet teveel in contact komt met zonlicht. Dit kan op langere termijn namelijk zorgen voor uitdroging of scheuren.

Hoofd- en voetbord onderhouden | Swisssense.nl

Schoonmaken van hoofdbord en voetbord

Is je hoofdbord toch vies geworden en wil je het reinigen? Kijk dan eerst met welk materiaal de borden zijn bedekt en kijk goed naar bovenstaande tips bij 'stof onderhouden' en 'leder onderhouden'. Let op dat je niet tegen de onderhoudsvoorschriften ingaat die bij het desbetreffende materiaal horen. Probeer je hoofd- en voetenbord niet te veel te belasten, zo kan je er het langste van profiteren.

Boxspring bedbodem onderhouden | Swisssense.nl

Onderhoud van bedbodem

 Een bedbodem heeft niet veel onderhoud nodig. Eventuele vlekken verwijder je met een droge of eventueel vochtige doek. Om te voorkomen dat je bedbodem  vochtig en vies wordt is het slim om een matrasbeschermer aan te schaffen.

Heb je alle tips doorlopen en weet je je nog steeds geen raad? Bekijk ons adviescentrum en lees al onze tips over onderhoudsadvies. Of bezoek één van onze winkels en bespreek je vragen met onze slaapadviseurs.