Fijn wakker worden. Hoe doe je dat?

27 januari 2021

Goedemorgen! De ene zegt dit inderdaad met een uitroepteken, de ander mompelt iets in de trant van ‘mogguh’. Wanneer is een morgen eigenlijk goed? En ben jij van het eerste, overenthousiaste kamp of de tweede, iets meer ingetogen versie? Een morgen is goed als je de avond voordien rustig in slaap gevallen bent, een goede nachtrust hebt gehad en een fijn ochtendritueel hebt. Voor dat laatste geven we je graag enkele tips.

 

Tekst gaat door onder de afbeelding. Stel hier het afgebeelde bed samen. 

Fijn wakker worden, hoe doe je dat?

We duiken even in het ochtendritueel. Er zijn mensen die elke ochtend fris en fruitig uit bed springen en meteen klaar zijn voor de dag. Deze ochtendmensen zijn gezegend met een ideaal bioritme en hebben, over het algemeen, weinig slaapproblemen. Ze staan meteen ‘aan’ (snoezen, wat is dat?) en babbelen er al vrolijk op los. Ja, ook voor de eerste kop koffie. Ochtendmensen: deze blog is niet voor jullie.

 

Voor iedereen die meer een avondmens is, (jonge) kinderen heeft of simpelweg te weinig uren in een etmaal heeft en/of een onregelmatig bestaan; deze blog is speciaal voor jullie. We kunnen je niet beloven dat je, na deze tips, elke ochtend door het huis huppelt maar we hebben wel wat feitjes en tips om je ochtendritueel zo prettig mogelijk te maken.

 

1. You snooze, you lose. Sorry, snoozen is echt niet goed. Door het ‘opknippen’ van het wakker-worden-proces verstoor je niet alleen je bioritme, maar verbruik je zelfs je kostbare wilskracht. Die heb je de rest van de dag nog nodig. Niet doen dus.

 

2. Haast en spoed is zelden goed. Ofwel, zet de wekker op tijd! Stress is nooit fijn maar zeker niet in de vroege ochtend.

 

3. Let there be light! Je bioritme zorgt ervoor dat je langzaam steeds wakkerder wordt als de zon opkomt. Heb jij dat niet, overweeg dan eens een wake-up light. Deze helpt je bij het natuurlijke proces van wakker worden.

 

4. Rust, ritme en regelmaat. Saai? Valt best mee. Als je structureel rond dezelfde tijd naar bed gaat en wakker wordt (ja, ook in het weekend), zal je merken dat je steeds makkelijker en meer uitgeslapen wakker wordt.

 

Tot slot is de uitspraak ‘begin de dag met een lach’ altijd een goed idee. Hoe vroeg het ook is en hoe druk de dag ook mag worden, met een glimlach wordt alles toch een stukje mooier.

Van Craen Vera 21 november 2022 at
Slaap slecht veel ziek 70 jaar heb verstelbare box spring toch lukt het niet rustig slapen. Ik slaap 1 nacht goed de volgende helemáál niet. Zoek wel oplissing 2 aparte matrassen wel al raad gekregen opleg matras maar wat dan met verstelbare hoofd en voeteinde.
Laat hier je reactie achter