Kom je ’s nachts voldoende tot rust?

31 oktober 2020

‘Rust, reinheid en regelmaat’. Onze (groot)ouders maakten deze heilige drie-eenheid maar wat vaak kenbaar als de sleutel tot een gelukkig en gebalanceerd leven. En eerlijk, hoe ouder we worden, hoe meer we toe moeten geven dat ze gelijk hadden. Om ’s nachts voldoende tot rust te komen hoef je maar één iemand aan te kijken; jezelf. Jouw dagelijkse ritme bepaalt voor het grootste gedeelte hoe succesvol je nachtrust is.


Tekst gaat door onder de afbeelding.

Kom je ’s nachts voldoende tot rust?

Overdag voldoende momenten voor ontspanning inplannen is één ding maar daar heb je niet altijd de invloed op die je wilt. Op de laatste uurtjes van de dag, vlak voor het slapengaan heb je wél invloed. Wil je weten wat je in die uurtjes kunt doen voor een optimaal nachtje slapen? Wat tips op een rijtje, speciaal voor jou.

 

1. Regelmaat

O jee, heb je dat woord weer. Toch is het echt zo dat ritme en regelmaat jouw beste vriend zijn als het aankomt op een goede nachtrust. Zorg ervoor dat je structureel rond dezelfde tijd naar bed gaat en opstaat. Ja, ook in het weekend. Kleine verstoringen van dat ritme kunnen je al uit balans brengen.

 

2. Opruimen

Ruim je slaapkamer (en als je toch bezig bent, misschien ook de woonkamer?) altijd netjes op. Niet alleen werkt een onopgemaakt bed en rondslingerde kleding niet erg ontspannend, het is ook wetenschappelijk bewezen dat een opgeruimd huis een opgeruimd hoofd betekent. Geen gepieker maar een goede nacht slaap.

 

3. Investeer in goed beddengoed

Klinisch psycholoog en slaapspecialist Michael Breus schreef: “Wat je huid voelt wanneer je slaapt heeft een significant effect op de slaapervaring. Maar belangrijker nog is de invloed van temperatuur. Ons slaapritme volgt het ritme van onze lichaamstemperatuur.” Houd dus rekening met de rol van temperatuur als je beddengoed koopt, maar ook wanneer je je thermostaat instelt. Breus adviseert natuurlijke, ademende stoffen voor beddengoed en pyjama’s. Wekelijks wassen van het beddengoed is volgens hem ook aan te raden. Dit voorkomt stofophoping waardoor het beddengoed warmer wordt.

 

De conclusie is dat de balans in jouw dagelijkse ritme in combinatie met bovenstaande tips zorgen voor een goede en gezonde nachtrust. Er is immers toch niets fijner dan een nacht heerlijk lang doorslapen? Een regelmatig ritme van dag en nacht. Een goede nachtrust en daarop volgend een energieke dag. Zie het als een positieve vicieuze cirkel die je niet wilt doorbreken. Vergeet daarom niet de kracht van een goede nachtrust op een bed en matras dat op jouw lijf geschreven is. De comfortabele matrassen uit de Rhythm collectie bieden ondersteuning en drukverlaging op de plekken waar jouw lichaam het nodig heeft. Daardoor word jij op een Rhythm matras iedere ochtend fit en volledig opgeladen wakker.

 

Wil je meer weten over hoe jouw dagelijks ritme bepaalt hoe jij slaapt? Lees er hier alles over.

Laat hier je reactie achter