Waarom twee keer per dag slapen nog niet zo'n slecht idee is

23 maart 2020

Tijdens je thuisblijf- of thuiswerkdagen wil je natuurlijk zo veel mogelijk uit je dag te halen. Toch beland je vaak rond drie uur in de middag in een vervelende middagdip. Herkenbaar? Dat is niet zo gek. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat je het beste twee keer per dag kunt slapen om je productiviteit te vergroten. Kom maar op met die powernap!

Lees ook: 4 tips om je slaapkamer fris en hygiënisch te houden

Waarom twee keer per dag slapen jouw productiviteit verbetert

Dit is vast geen slecht nieuws voor je. Uit ons eigen slaaponderzoek is namelijk gebleken dat we graag slapen. Zo graag zelfs dat maar liefst een vijfde van de Nederlanders wel eens op zijn of haar werk in slaap is gevallen. A powernap saves your day!


Een powernap is een kort dutje overdag om je energieniveau weer op peil te brengen zonder in de diepe slaap fase terecht te komen. Vaak wordt gedacht dat wanneer we ’s nachts acht uur slapen, we genoeg energie hebben om de hele dag door te komen. Maar volgens experts is dit idee achterhaald en hebben we er baat bij om ’s middags nog een keer in bed te gaan liggen. Op deze manier heb je later op de dag een minder vermoeid gevoel en voorkom je de gevreesde middagdip.

 

Waarom een powernap?

Maar let wel op! Experts benadrukken namelijk dat powernaps overdag er wel voor kunnen zorgen dat je dag- en nachtritme verstoort. Doe dus alleen een powernap als je het écht nodig hebt om te kunnen functioneren en je later niet in de problemen komt.

 

Kies je ervoor om een powernap te doen, dan is dat onder meer goed voor je alertheid. Want hoe langer je wakker bent, hoe trager je gaat reageren op dingen. Slaap je twee keer per dag, dan ben je minder uren achter elkaar wakker. Het wordt dan gemakkelijker om je aandacht erbij te houden. Klinkt best logisch, toch? Daarnaast zorgt zo’n dutje ervoor dat je productiviteit verbetert, net als je energieniveau, creativiteit én leervermogen.

 

Maar zo’n powernap kan tijdens deze thuiswerk- en thuisblijfdagen nog wel eens éxtra goed van pas komen. Het zorgt er namelijk ook voor dat de hoeveelheid dopamine in je lichaam toeneemt. Dat is het stofje dat ervoor zorgt dat je je gelukkig voelt. Gedurende deze onzekere dagen waarbij je misschien niet heel veel leuks op de planning hebt staan, is dat een fijne bijkomstigheid! 

 

Lees ook: 10 tips voor thuisblijvers – dingen die je wél kunt doen

 

De perfecte powernap

Het is niet gemakkelijk om ’s middags even helemaal te ontspannen. Zeker niet met deadlines die op de planning staan, je werklaptop binnen handbereik of huishoudelijke klusjes. Die laatste moeten immers ook gedaan worden. Daarom is het goed om voor jouw powernap even in bed te gaan liggen. Dé plek waar je even helemaal tot rust komt.

 

Laat je in deze ruimte zo min mogelijk afleiden door externe prikkels. Houd je slaapkamer rustig en opgeruimd, laat je telefoon en (werk)laptop beneden en zorg ervoor dat je slaapkamer zo donker en stil mogelijk is.

 

De perfecte powernap duurt 90 minuten en doe je bij voorkeur tussen half 2 en half 4 in de middag. In deze blog lees je waarom dat zo is.

 1. Gazella Comfort I Pocketvering Matras 1+1 gratis
  Gazella Comfort I Pocketvering Matras
  vanaf Special Price  399,-
 1. Meest verkocht
  Dixxius Support Green Latex Hoofdkussen
  1 + 1 gratis
  Dixxius Support Green Latex Hoofdkussen
  Special Price  119,-

Laat hier je reactie achter